coronan · resor

Att resa utomlands under pandemin – min upplevelse

Vi var ju på Malta under höstlovet. Mitt under en pågående pandemi. Eller kanske i slutfasen. Eller — i värsta fall — i början. Hur som helst. Det var vår första resa utanför Skandinavien sedan den här pandemin startade. Så hur upplevde jag då de nya rutinerna med anledning av pandemin? Och hur upplevde jag Corona-säkerheten under resan?

Att boka resan

När jag vid slutet av sommaren började göra research inför en eventuell höstlovsresa tittade jag först på charterresor. Detta för att det kändes som att det skulle vara enklare att bara ha en aktör att göra med om resan skulle behöva ställas in på grund av pandemin.

Tyvärr var utbudet både smalt (i princip bara Kanarieöarna) och dyrt. Så då fick det ändå bli att boka hotell och flyg var för sig. Men jag valde då att boka flyget ombokningsbart och hotellet avbokningsbart. Jag valde också att boka ut- och hemresa med samma flygbolag och direkt hos flygbolaget trots att det blev betydligt dyrare än att boka via en nät-resebyrå. Allt för att göra det så enkelt som möjligt att kunna ändra våra planer, om det skulle behövas, på grund av pandemin. Baksidan av denna strategi var att resan i slutändan ändå blev lika dyr som en charterresa till Kanarieöarna. Men hade jag valt helt avbokningsbara flygbiljetter hade det blivit ännu mycket dyrare.

Jag valde också att boka vår resa till ett av de länder som har allra högst vaccinationsgrad. Detta för att minska risken för lock-downs och annat corona-relaterat strul.

Extra fix inför resan

I och med pandemin är det en hel del extra att fixa med inför en resa. Till att börja med behöver du veta vilka restriktioner som för tillfället gäller i landet du ska till. På Malta gällde när vi var där att ansiktsmask ska bäras inomhus. Mask behöver du även ha på de flesta flygplatser, inklusive Kastrup som vi flyger ifrån, och på flyget.

Därför köpte jag ett nytt 50-pack med ansiktsmasker inför resan. Samtidigt passade jag på att köpa två paket med vardera fem set för snabb självtestning för covid-19. Detta för den händelse att någon eller några av oss skulle få symptom under resan eller direkt efter hemkomst. Detta med snabbtesterna var inget som krävdes av någon utomstående utan bara en egen säkerhetsåtgärd.

Inför resan laddade vi också ner våra vaccinationsintyg och skrev för säkerhets skull ut på papper. Tre länder kräver för närvarande att du fyller i en EU:s digitala hälsodeklaration, en så kallad EU dPLF, före inresa. Länderna är Italien, Malta och Slovenien. Detta är alltså ytterligare ett dokument utöver våra vaccinationsbevis (alternativt bevis på att du testat negativt för covid-19 inom 72 timmar före inresa) som vi behövde fixa. Även dessa skrev vi ut på papper för säkerhets skull.

Strax innan resan upptäckte vi att Tyskland kräver särskilda medicinska ansiktsmasker vilket vi då också behövde fixa eftersom vi både skulle flyga med Lufthansa och byta flyg på en tysk flygplats.

För att kunna checka in på flyget hemifrån så behövde vi först, med minst 12 timmars mariginal, ladda upp både samtligas vaccinationsbevis och digitala hälsodeklarationer och få dem godkända av Lufthansa.

(Att jag sedan ändå klantade till vår incheckning är en annan historia och det ordnade ändå upp sig på Kastrup.)

På flygplatserna

Både Kastrup och Maltas flygplats hade inför vår resa information på sina hemsidor som sa att vi borde vara på flygplatsen två och en halv timme före avgång med anledning av pandemin och de extra kontrollerna. Så då var vi det.

Det kan säkert behövas i vissa fall med anledning av de extra kontroller som flygbolagen numera gör av vaccinationsintyg och andra dokument som krävs med anledning av pandemin. Men i just vårt fall var det väl tilltagen tid vid båda tillfällena.

På båda flygplatserna gällde att ansiktsmask ska vara på hela tiden, utom när du sitter ner på en restaurang eller ett café och äter eller dricker.

Att flyga med ansiktsmask

Samma regler gäller under själva flygningarna. Det är olika hur man upplever att ha mask på sig. De flesta av oss har väl i vart fall haft på oss mask vid vaccinationstillfällena och många när vi pendlat i kollektivtrafiken. Eftersom jag mestadels jobbade hemifrån under den period när mask krävdes på tåget och övriga i familjen inte åker kollektivt till jobb och skola så hade vi inte så jättemycket vana att använda ansiktsmask före resan.

Vi valde att vänta med att ta på de kraftigare medicinska masker som krävs i Tyskland. Vi bestämde oss för att börja med sådana där lättare ljusblå som är vanligare i Sverige.

När vi sedan vid ombordstigning noterade att de flesta andra resenärerna också hade lättare masker — utan att flygbolaget sa något —- då behöll vi våra lättare masker på.

Så. Hur skulle vi då uppleva det att ha mask på i många timmar? Jag tycker faktiskt inte att det var så farligt. På flygplan är ju luften alltid så torr och masken motverkade lite, tycker jag, känslan av att andas så där torr luft.

Inte så farligt alls, alltså, att sitta med mask på.

På hotellet, restauranger och museum

På Malta gäller fortfarande att du ska mask på i allmänna lokaler inomhus. Det betydde att så fort vi rörde oss inom hotellet eller gick in inomhus på en restaurang behövde munskydden vara på.

Ska jag vara helt ärlig så hanterade jag det kravet precis så som man inte ska. Nämligen genom att ha ett och samma munskydd ihopvikt i fickan som åkte upp och ner flera gånger innan jag bytte till ett nytt.

Vid några tillfällen glömde jag också att ta på mig masken när jag gick in inomhus. Men det var aldrig någon som blev irriterad för det.

Första morgonen gick jag också fram till frukostbuffén för att plocka för mig, men då kom en ur personalen springandes och berättade att jag skulle stå bakom ett snöre och peka på vad jag ville ha, så la han upp maten. Det var enligt pandemi-bestämmelserna på Malta.

I regel valde vi annars att sitta utomhus på restaurangerna (utom när det regnade). Mest för att det är mysigt, men också för att det är lite luftigare och att man inte behöver fundera på om man ska ha mask på sig när man beställer och väntar på maten.

Hur upplevde jag smittrisken?

På Malta upplevde jag inte generellt att det var någon trängsel och landet hade en låg smittspridning när vi var där. Så riskerna att bli smittad på plats upplevde jag inte som större än hemma en vanlig jobbvecka. Vilket i sig just nu är en väldigt låg risk. Till bilden hör också att samtliga i familjen är vaccinerade med två sprutor.

Däremot var jag lite förvånad att inte mer görs för att undvika trängsel på flygplatserna, i köerna till incheckningen, säkerhetskontrollen och vid ombordstigning. Det borde vara möjligt att se till att folk håller avstånd precis som i kön till kassan i en vanlig livsmedelsbutik. Nåja. Ansiktsmask krävs ju istället. (Suck.)

Sedan sitter man ju ganska tätt i ett flygplan, men egentligen är det inte mycket värre än mitt vanliga tågpendlande till och från jobbet hemma.

Så sammantaget tror jag inte att vi utsatte oss för större smittrisk genom att resa till Malta jämfört med en vanlig vecka på jobb och i skola. Men så klart. Om vi tagit ledigt och semestrat i hemmet så hade ju risken varit ännu mindre.

Kan man boka resor utomlands nu?

Det svåra med att svara på frågan om det är vettigt att boka resor utomlands i nuläget tycker jag är att ingen kan veta hur pandemin utvecklar sig framåt. Just nu ökar ju smittspridningen på många håll i Europa. Kommer det att fortsätta uppåt? Kommer fler restriktioner att införas? Lock downs? Eller hur blir det?

Vi har själva två resor (delvis) bokade under första halvåret nästa år under vintern och våren. Och även om jag bokat det mesta av- eller ombokningsbart så tycker jag faktiskt att det känns ganska stressigt att inte veta ifall vi kommer att kunna komma iväg eller inte.

Så lite ångrar jag nu att jag bokat så pass mycket som jag gjort.

Å andra sidan ångrar jag inte att jag bokade resan till Malta. Det minsta. Så det är verkligen inte lätt att råda andra i detta.

Bilden förställer vår äldsta son Anton inomhus på hotellet på Malta, med ansiktsmask på.

Läs mer: Så fyller du i hälsodeklaration (EU dPLF) inför resa till Malta, Italien eller Slovenien

16 kommentarer på “Att resa utomlands under pandemin – min upplevelse

  1. Det beror väl lite på vad du menar med ”bättre”. Luften i flygplan är ju väldigt torr (är den väl fortfarande?) beroende på att luften som tas in utifrån är så kall att den knappt håller något vatten alls. Torr luft är varken bra för slemhinnorna i luftvägarna eller för huden. Däremot är väl den luft som återanvänds från kabinen väldigt fri från bakterier och virus. Men eftersom covid-19 mest sprids som droppsmitta är det väl nysningar och hostningar från personer inom ett par meters radie som är största risken. Och på flyg sitter man ju tätt. Men visst sammantaget bedömer jag ju att mitt vanliga tågpendlande en vecka är minst lika riskfyllt som att flyga fram och tillbaka till Medelhavet. Det är ju då flera olika personer som jag har inom den där tvåmetersradien.

 1. Nu är jag inget proffs på luftkvalitet eller liknande. Luftfuktigheten ligger kring 10% på ett flygplan vilket kan upplevas som torrt. Men att flygplan skulle vara smittspridare är nog mer av hobbyteori som etsat sig fast hos folk.

  1. Många, inklusive jag själv, upplever att vi lättare blir förkylda efter att vi har flugit. Jag har en högst egen teori. Och det är att kroppens försvar i luftvägarna sätts ner när slemhinnorna torkas ut och att vi därför lättare blir förkylda efter att vi har flugit. Det stämmer ju också med att vi lättare blir förkylda på vintern. Varsågod för en helt ny hobbyteori att gnugga geniknölarna mot. ;)

   1. Haha! Ja, jag kan själv skriva under på förkylning efter en riktigt lång flygning till Australien. Släng på en maraton på det så kan du ana hur kry jag var tre dagar senare. ;)

    Men, ur pandemihänseende har jag inga problem med att flyga. Jag reagerade betydlit mer när en äldre kvinna hostade rakt ut i tågkupén tidigare i höstas. Har hon inte lärt sig nånting av senaste två åren?

   2. Jag instämmer. I min affär hemma gick ja rundor för någon månad sedan för att undvika en mamma med ca 3-åring i vagn som var genomförkyld och hostade rakt ut hela tiden. Fräscht. Inte. Så. Att flyga är verkligen inte värre ur smittsynpunkt än mycket annat.

 2. Jag har aldrig blivit förskylld i samband med flygning.
  När jag läser allt om din resa och framförallt förberedelserna så skulle jag ge upp rätt så tidigt tanken att resa. 😁

 3. Jag har precis varit i södra Spanien i några veckor. Även där gäller 😷 inomhus och om man inte kan hålla avstånd på 1,5 meter utomhus. Spanjorerna är fantastiskt duktiga på att använda mask, i motsats till oss… På hotellet blev man vänligt tillsagd så fort man glömt ta på sig 😷, så det var bara att konstant ha sin mascarilla fäst runt armen för att inte glömma den. Frukostbuffén fick vi plocka själva. Handsprit fanns överallt.
  Att ha 😷 på sig på planet och på flygplatsen tycker jag inte är något större problem (man äter och dricker väldigt lååångsamt). Däremot är det obekvämt inne i t.ex varma köpcentrum eller butiker. Särskilt om man har lite astma. Men som sagt; bara att gilla läget om man vill vara där.
  På Malagas flygplats var det 0 meters avstånd vid köbildning. Faktiskt bättre på Arlanda, men där ”glömdes” istället lätt bort kravet på munskydd av många.
  Spanien har en egen (ganska lång) hälsodeklaration (spth.gob.es) som ska fyllas i före avresa. Upplevs av många som inte kan engelska så bra som väldigt krånglig. För oss andra inget större problem, förutom att den är spanskt ologisk 😄.
  Så nog tycker jag att visst kan man resa nu iaf inom Europa, men med försiktighetsåtgärder, vara påläst om restriktioner, beredd på att vara flexibel och att ALLT kan hända.
  Har själv resor till Spanien, England och Portugal inbokade under 2022`s första halvår. Får se om vi kommer dit…

  1. Tack för din fylliga kommentar! Jobbigt, tycker jag, att olika länder i EU ska ha olika hälsodeklarationer som ska fyllas i. Det gäller att vara påläst som resenär. Och just nu tycker ju jag också att man kan resa inom Europa, bara man är beredd på att allt inte är exakt som vanligt. :)

 4. Jag skulle nog inte tycka att det var avkopplande med en semester där man måste bära ansiktsmask och vara rädd för smitta. Och bara tanken på att man blev liggande sjuk på ett hotellrum. Ett flygplan fullt med folk får mig att rysa just nu. Men skönt för er att ni tog er igenom allt pappersarbete och fick en trevlig semester.

  1. Förstår precis! Jag har känt lika tidigare men nu när alla fyra i familjen är vaccinerade kändes det ändå okej att resa, men hade jag varit klar över exakt hur mycket krångligare allt blivit hade jag nog väntat lite till. Men det var väldigt skönt att vara där när vi väl var på plats. Men bara nu ett par veckor senare känns allt mycket mer osäkert. Vi får se hur det blir i vinter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s