coronan · resor

Så fyller du i hälsodeklaration (EU dPLF) inför resa till Malta, Italien eller Slovenien

Tre länder kräver för närvarande att du fyller i en EU:s digitala hälsodeklaration, en så kallad EU dPLF, före inresa. Länderna är Italien, Malta och Slovenien. Detta är alltså ytterligare ett dokument utöver ditt vaccinationsbevis (alternativt bevis på att du testat negativt för covid-19 inom 72 timmar före inresa).

Sidan finns på flera språk men inte på svenska. Jag väljer därför engelska som språk när jag fyller i enkäten.

Eftersom jag och min familj planerar inför en resa till Malta så utgår följande information från hur enkäten som ska fyllas i ser ut när du väljer Malta som destination.Jag antar att proceduren är snarlik för Italien och Slovenien men att detaljer kan skilja sig åt mellan länderna.

Inför en resa till Malta bör du till att börja med vara medveten om att det inte är säkert att det räcker ens med att du har både vaccinationsbevis och har fyllt i din EU dPLF. Skulle Sverige föras över till en lista över ”mörkröda” länder behövs dessutom ett särskilt tillstånd med tillhörande kod, som endast beviljas under vissa förutsättningar. Skulle Sverige föras över på den listan kommer du heller inte in i Malta utan att först sitta i dyr karantän på ett av ett antal särskilda hotell. Vi får helt enkelt hoppas på att Sverige inte förs upp på den listan.

Men vilken är då proceduren för att slutföra en digital hälsodeklaration i webbapplikationen EU-dPLF?

Steg 1

Gå till EU-dPLF-formuläret på https://app.euplf.eu

Steg 2

Läs på förstasidan om vad som gäller för respektive land.

Steg 3

För att komma igång ska du trycka på en blå knapp, eller snarare rektangel, som finns högt upp till vänster på sidan. (Detta fattade jag inte först och blev mycket frustrerad innan jag hittade den blå knappen. För den som bara kastar en hastig blick kan den nämligen se ut mer som en del av den grafiska formgivningen av sidan än som en länk till att påbörja själva ansökan.)

Steg 4

Registrera: Du måste först registrera dig för webbapplikationen EU-dPLF genom att ange en giltig e-postadress och ett lösenord. Du får sedan (jag fick det direkt) ett bekräftelsemejl skickat till den e -postadress du angav. För att validera och slutföra registreringen måste du sedan klicka på den långa länken, som skickas till den deklarerade e -postadressen.

Steg 5

Fyll i EU-dPLF: Du loggar nu in med din e-postadress och lösenordet du angav när du registrerade dig. Du kommer sedan att uppmanas att lämna följande information:

• Välj ditt destinationsland. Du som reser till Malta måste välja Malta från rullgardinsmenyn.

• Reseinformation: transportsätt, flygplan, kryssning eller färja

• Uppgifter om flyg eller annan transportör. För flyg anges flygbolagsnamn, flightnummer, ombordstigningsflygplats och land, destinationsflygplats och land, datum och tid för flygets avgång och ankomst. Flyger du inte direkt så ska varje delsträcka anges för sig.

• Personlig information: namn, kontaktuppgifter, telefonnummer, e -postadress, identifieringsinformation (oftast passnummer).

• Permanent adressinformation

• Tillfälliga adressuppgifter (Här uppger du adressen till hotellet där du ska bo. Du kan behöva googla för att hitta gatuadress, gatunummer och zip-kod)

• Tidigare besökta länder under de föregående 14 dagarna utöver din permanenta adress

• Kontaktinformation vid nödsituationer (valfritt)

• Uppladdning av erkänt vaccincertifikat eller negativt PCR -testresultat som tagits inom 72 timmar efter ankomst till Malta (du behöver alltså tillgång till ditt vaccincertifikat i pdf-format på den enhet du använder när du fyller i hälsoenkäten)

• Resenärer som har tillbringat tid i ett ”mörkrött” land och de med exceptionella undantag kommer också att behöva ange sin COVID-19-resehanteringskod som ansöks om separat

Steg 6

Skriv ut och ta med mejlet du får med en QR-kod på, på papper. (För säkerhets skull ifall du inte kommer åt dina mejl när du ska passera igenom tullen)

Om du behöver ändra din dPLF

Jag ändrade vilket hotell vi ska bo på efter det att jag fyllt i min dPLF. Det var inga problem att ändra dessa uppgifter. Om du också behöver ändra i din så tänk bara på att du inte ska gå in via den stora blå knappen när du loggat in den här gången.

Istället väljer du att gå in i den rullgardinsmeny som finns bakom de tre strecken längst upp till höger på sidan och så väljer du ”My PLFs”.

Du får då upp en listmeny med en eler fler dPLF som du fyllt i. Du klickar då på den lilla pennan längst till höger på den dPLF som du vill ändra.

Observera

Det jag har beskrivit ovan är hur det fungerade för mig när jag fyllde i min dPLF inför vår resa till Malta. Observera att jag inte vet om proceduren eller uppgifterna som ska lämnas skiljer sig mellan de länder som kräver en dPLF. Observera också att proceduren eller uppgifterna som ska lämnas kan ha ändrats efter det att jag fyllde i min dPLF.

3 kommentarer på “Så fyller du i hälsodeklaration (EU dPLF) inför resa till Malta, Italien eller Slovenien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s