coronan · resor

Många besvär och en ringrostig resenär

Det är vår första resa utanför Skandinavien sedan den här pandemin började flåsa oss i nacken, på väg hem med tåg från sportlovet i norra Italien 2020. Och vi har inte flugit på nästan exakt två år. Men nu ska vi i väg. Och det ska visa sig att jag är en ringrostig resenär.

Att resa har blivit bra mycket krångligare sedan sist. För att resa till Malta krävs både vaccinationsbevis och en särskild lokaliserings- och hälsodeklaration. Dessa ska sedan laddas upp digitalt till flygbolaget Lufthansa innan du kan checka in on-line. Något du rekommenderas att göra för att det inte ska ta för lång tid på flygplatsen.

Särskilt sorts munskydd

För att resa via Tyskland krävs dessutom att du har en annan typ av medicinskt munskydd än de blå vi vanligtvis använder i Sverige. I Tyskland ska det vara sådana där vita som ser ut som kaffefilter. Något som jag upptäckt kvällen innan resan och som min sambo då har turen att faktiskt hitta på ett kvällsöppet apotek hemma i Karlshamn.

Så blir det nästa kväll. Samma kväll som vi ska åka till Hyllie, vid Öresundsbron. För att nästa dag ta oss vidare till Malta via Kastrup och Frankfurt. Jag har redan fyllt i och laddat upp alla blanketter efter alla konstens regler. Men när jag nu ska checka in händer det.

Knappar in fel uppgifter

Jag ser inte att namnet på den passagerare som först ska checkas in står i den grå bården. Jag blir lite irriterad över att det inte klart framgår vem jag checkar in, men eftersom jag loggat in med mitt namn och jag står först i bokningen utgår jag ifrån att det är mina passuppgifter som ska fyllas i. Jag upptäcker inte i tid att det jag gör är att jag checkar in vår yngsta son Albin på mitt pass.

För resten av oss knappar jag in rätt uppgifter men det är omöjligt att ändra det jag en gång gjort fel. Vi får helt enkelt ge oss iväg i hopp om att detta går att ordna på flygplatsen.

Resan börjar bra – men

Resan mot Hyllie börjar annars bra. Tåget är bara ett par minuter försenat. Vilket är bra eftersom jag planerat att köpa en rese-adapter för jordade eluttag i Hyllie. Den gamla har börjat falla isär.

Men i Kristianstad börjar det. Tåget blir stående. Och det är bara början. Vårt tåg får ändrad slutstation till Malmö central där vi måste byta tåg. Väl framme i Hyllie har Emporia så klart redan stängt sedan länge. Så raka vägen till hotellet för natten istället. Självklart borde jag ha ordnat med adapter i god tid.

I hissen

I hissen upp glömmer jag att jag behöver blippa rumskortet. Vi ska till våning 13. Hur många gånger jag än trycker på den knappen så ”tar” det ändå inte. Hissen far nu ändå iväg uppåt. Men den stannar på våning 10. En man står utanför med en städvagn. Han säger med lätt indisk brytning: ”Vilken våning?” Jag svarar, reflexmässigt: ”Good morning!

Godmorgon yxskaft! Och klockan är ändå runt nio på kvällen. Vi skrattar gott åt det där.

När vi sedan ska äta lite kvällsmat i hotellbaren fullständigt väller det in människor genom ytterdörren. Förmodligen någon konsert som precis slutat. Jag känner att jag blir helt matt av trängseln och surret. Jag är verkligen ringrostig efter att ha suttit hemma i nästan ett helt år.

Nästa dag

Nästa dag ordnar det sig med incheckningen på Kastrup och de ”tyska” kaffefiltren är det ingen som kräver att vi byter till. Så vi behåller våra lättare blå på.

Flygresan har jag för övrigt klimatkompenserat genom att skänka pengar till VI-skogen.

Värt allt besvär

Väl framme och incheckade på hotellet kan vi ge oss ut i den maltesiska kvällen i den blå timmen för att promenera lite längs strandpromenaden och bekanta oss med ”våra” kvarter i St Julian’s.

Det har regnat en skur men nu är det uppehåll. Kvällen är varken het eller sval. Som rumstemperatur ungefär. Inga ytterkläder behövs. Och just i det ögonblicket känns det att det varit värt allt besvär för att ta oss hit.

P.S. När det här inlägget publiceras är det den 6 november och Albins 16-årsdag. Stort grattis till honom!

”Våra” kvarter vid Spinola Bay i St Julian’s, Malta.

Även översta bilden i inlägget föreställer Spinola Bay och bebyggelsen runt viken.

Läs mer: Så fyller du i hälsodeklaration (EU dPLF) inför resa till Malta, Italien eller Slovenien

11 kommentarer på “Många besvär och en ringrostig resenär

 1. Hur var det vid gränsen till Danmark fick ni visa pass och covidpass och kontrollerades det vid inresa till Sverige?
  Hoppas ni haft en fin vistelse. Malta är trivsamt.

 2. Ha det så härligt på Malta! Haha ja så är det i början.. men nu är det lite same same but different..bara lite olika inresedokument.. har flugit till Spanien, Kroatien, Polen, Grekland, Cypern sen i somras..
  Snart nya utmaningar med England o USA där man även måste testa sig.. inget jag ser fram emot.. aldrig gjort..
  Tror det var handbollsfolk som vällde in på ert hotell :-). Det var träningslandskamp Sverige-Polen i Malmö Arena då :-).

  1. Aha! Handboll, alltså. Ja, det kan kanske stämma. Vi konstaterade att det nog i alla fall inte var typisk hockey-publik (se där på mina fördomar). Men detta var förra veckan. Vi är på väg hem nu. Så kanske inte ändå? Tack i alla fall. Vi har ett par resor inom Europa på gång på andra sidan årsskiftet och jag känner att jag kan behöva ladda till dess. Skulle inte alls orka resa i ditt tempo just nu. Men det kommer kanske. :)

 3. Att resa är äventyrligt, alltid händer det något. Den där känslan av att gå ut och upptäcka det nya… Vackra vyer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s