historia · museum · natur · resor · tåg

Sjukvagn och postvagn vid utomhusmuseum i Ebbamåla vid Hovmansbygds f.d. järnvägsstation

Ebbamåla bruk är ett industriminne och museum i Ebbamåla i Blekinge, precis söder om gränsen mot Småland. Det museet är sevärt i sig. Men här ska det handla om det utomhusmuseum som finns vid Hovmansbygds tidigare järnvägsstation som ligger på andra sidan Mörrumsån. Vi gjorde ett besök här i söndags.

KarlshamnVislandaBolmens Järnväg (KVBJ) var en smalspårig järnväg med spårvidden 1067 mm, som gick mellan Karlshamn vid Östersjön i Blekinge och Bolmens station vid sjön Bolmen i Småland. KVBJ bildades 1908 genom en sammanslagning av Karlshamn–Vislanda Järnväg och Vislanda–Bolmens Järnväg.

Idag är den gamla banvallen omvandlad till cykelbana och det är möjligt för den som så vill att cykla längs Banvallsleden hela 25 mil från Karlshamn på sydkusten till Halmstad på västkusten. Den här delen av den gamla banvallen kallas oftast Vislandabanan. Bygget av järnvägen påbörjades 1872 och järnvägstrafiken genom Hovmansbygd upphörde 1979.

Kvar idag av ett tidigare relativt omfattande järnvägsnät av linjer i Sydsverige med spårvidden 1067 mm eller 3,5 engelska fot, är bara detta utomhusmuseum i Hovmansbygd som ligger 27 kilometer norr om Karlshamn. Det drivs av järnvägsföreningen K.V.B.J. (Karlshamn Vislanda Bolmens Järnvägssällskap) som verkar för att bevara historien kring denna järnväg. Sedan föreningen bildades 1994 har de med enkla medel jobbat för att bevara och återskapa den stationsmiljö som formats av över hundra års järnvägsdrift. De har tagit hand om några spännande gamla vagnar och återuppbyggt delar av rälsen.

Det är fri entré till att se byggnader och vagnar från utsidan, så det är bara att kliva på för den som är nyfiken. Här finns bland annat  den sjukvagn, en slags ambulans på räls, som syns på bilden ovan, och som ganska nyligen har målats om i gammal stil. Den byggdes från början som personvagn år 1886 men byggdes om till sjukvagn år 1913. Även interiört ska den vara bevarad som sjukvagn.

Här finns också den postvagn som syns på bilden nedan. Det är en kombinerad post- och passagerarvagn (3:e klass), byggd 1888. En tid efter att den tagits ur drift användes den som sommarstuga i Ryaberg, innan den kom till Hovmansbygd.

När du har tröttnat på att titta på de gamla järnvägsföremålen så finns här också  ett naturreservat, Käringahejans naturreservat, som sträcker sig drygt fyra kilometer längs Mörrumsån, från Ebbamåla/Hovmansbygd i norr till Hemsjö/Härnäs i söder. Här finns bland annat ett spännande fågelliv. Det är fin miljö att vandra i, en bit längs Mörrumsån på cykelbanan, vid alla årstider. I söndags såg vi bland annat sångsvanar, skarvar och en strömstare. Men några bilder på fåglarna blev det inte eftersom jag inte tagit med mig stora kameran i kylan.

Däremot blev det en medhavd fika när vi kommit tillbaka till utomhusmuseet, där det också finns ett bord med bänkar.

Vanligaste sättet att ta sig hit är nog med egen bil, men för riktiga tågentusiaster går det ju bra att ta tåget till Karlshamn och ta sig vidare härifrån. Från resten av Blekinge och Skåne (och Danmark) är det ju möjligt att betala extra för att ta med sin egen cykel på tåget. Och sedan cykla de två och en halv milen från Karlshamn.

4 kommentarer på “Sjukvagn och postvagn vid utomhusmuseum i Ebbamåla vid Hovmansbygds f.d. järnvägsstation

  1. De är fina de gamla tågvagnarna. Visste inte om att det fanns sjukvagnar, men det måste uppenbarligen ha funnits ett behov av det. I sommar cyklar ni alltså den där banvallsleden till västkusten? Fina bilder på vagnarna!

    1. Nja. Vi har alltid svårt att få med vår minsting på att cykla. Och numera får jag tyvärr ofta stickningar i händerna när jag cyklar. Men annars vore det ett kul äventyr att lägga upp i flera etapper. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s