historia · resor

Har du hört talas om Montezumas slott? Som inte är ett slott utan ett tusen år gammalt flerfamiljshus?

Du har säkert hört talas om ”Montezumas hämnd” som är ett skämtsamt namn på vanlig turistdiarré. Men vem var egentligen Montezuma? Och har du hört talas om Montezumas slott, Montezuma castle, som ligger i Arizona? Men som inte är ett slott utan ett nära tusen år gammalt flerfamiljshus?

Jag har skrivit förut om mina första resor när jag var 0 – 10 år och sedan 1979 när jag hade hunnit fylla 12 år och vi gjorde en mycket speciell resa till USA som jag tror har präglat mig ganska mycket som resenär.

Bland annat besökte vi Arizona och gjorde längs vägen ett besök vid Montezuma Castle. Det är en nära tusen år gammal bosättning, byggd på en bergvägg som ligger ungefär mitt i delstaten Arizona. Ungefär mitt emellan städerna Flagstaff och Phoenix.

Montezuma Castle är ett amerikanskt nationalmonument som inrättades som sådant 1906. Och det var då det tredje nationalmonumentet i USA som syftade till bevarande av indiankulturen.

Det ligger knappt 30 meter ovanför markytan, inbyggd i en kalkstensklippa, som vetter mot den intilliggande ån Beaver Creek. Det är ett slags höghus med 20 rum. Platsen berättar en historia om uppfinningsrikedom, överlevnad och faktiskt också välstånd i ett tufft ökenlandskap.

Det är ett av de bäst bevarade klipphusen i Nordamerika, på grund av den unika placeringen som skyddar den från exponering för väder och vind. Väggarna på Montezuma Castle är konstruerade som murverk av sten – bitar av kalksten som finns vid klippans botten – och murbruk – lera från bäckens botten.

De som bodde här tog sig in i huset via bärbara stegar, vilket gjorde det svårt för fiender att ta sig in. Men den kanske främsta anledningen till att man valde att bygga huset så långt över marken var att undkomma hotet om naturkatastrofer orsakade av den årliga översvämningen av Beaver Creek. Under sommarens regn översvämmades nämligen flodslätten regelbundet med vatten. Det var bra för jordbruket, men gjorde också att det var mindre lämpligt att bygga bostäder nere på marken.

När europeiskättade amerikaner hittade ruinerna på 1860-talet var de redan övergivna. De namngavs då felaktigt efter den berömda Aztec-kejsaren Montezuma i tro att han legat bakom bygget. Vid den tiden var det en vanlig missuppfattning att aztekerna hade skapat alla arkeologiska lämningar i Nordamerika. I själva verket övergavs bostaden mer än 40 år innan Montezuma föddes, och var ju inte ens ett ”slott” i traditionell mening, utan fungerade istället mer som ett förhistoriskt höghuslägenhetskomplex. Bostadshuset byggdes ungefär år 1100 och övergavs omkring år 1425. Det byggdes av ett folk som kallas Sinagua. Ättlingar till detta folk finns än idag kvar i Arizona.

Bilderna i detta inlägget är fotograferade av min pappa och på bilden nedan syns jag, min mamma och min bror. Lägg märke till att vi alla har träskor på fötterna. Mer om den resan som vi gjorde 1979 kan du läsa här.

2 kommentarer på “Har du hört talas om Montezumas slott? Som inte är ett slott utan ett tusen år gammalt flerfamiljshus?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s