höst · resor

Mina och andra resebloggares 12 bästa tips på svenska resmål på hösten (september – november)

Nu är det dags att lämna sommaren bakom sig. Känner du för en höstresa inom landets gränser i år? Men känner dig lite osäker på vad du kan hitta på? Jag ställde frågan till några resebloggare om svenska höstresmål som de har skrivit om. Och så har jag ju själv många tips. Här följer de bästa tipsen, månad för månad.

September

När höstfärgerna anländer med full fart i fjällen dröjer sig sensommaren ofta kvar i södra Sverige. Mörkret kommer också här, men värmen dröjer sig kvar. I alla fall soliga dagar och mitt på dagen. Det händer långt ifrån varje år att det är badväder ens längst i söder, men det kan ändå vara riktigt fint.

1. Vandra från Haväng till Kivik
Unna dig en minisemester på Österlen i Skåne och vandra längs havet. Sensommaren 2018 vandrade vi från Haväng till Kivik och tillbaka och bodde sedan en natt på STF-vandrarhemmet där vi passade på att uppleva Havängsdösen vid både solnedgång och soluppgång. Det här var de sista dagarna i augusti, men kunde lika gärna ha varit i början av september. Är vandrarhemmet fullbokat, eller stängt för säsongen, finns det andra boendealternativ i området. Varför inte i Kivik. (Tyvärr är badhotellet i Vitemölla stängt för restaurering i år.)

Promenera längs vattnet och njut av sensommardagar.

5a7ec9cc-7b03-4433-b8d6-156c32ddda80

2. Bo på Husby Säteri
F.d. Ensamma Mamman tipsar om Husby Säteri som ligger en mil utanför Söderköping nära S:t Anna Skärgård i Östergötland. Hon skriver att det är svårt att förklara hur fint det är på Husby Säteri och hur fridfullt och trivsamt det är där. ”Det finns så mycket fint att titta på. Kameran har verkligen gått varm och alla bilder har blivit bra. Vi ger också ett extra plus för den fina frukosten och de extremt stora tekopparna. Sånt gillar vi.” Och ja, det gör vi ju. Bra tips där!

F.d. Ensamma Mamman tipsar även om Botkyrkas slott och herrgårdar, i Stockholmsområdet.

Foto: Marlene, F.d. Ensamma Mamman

3. Vandra kring fina Tällberg
Tällberg är en by i Leksands kommun i Dalarna. Den ligger vid Siljan mellan Leksand och Rättvik. Det var ursprungligen en bondby med rötter i medeltiden. En by som kring förra sekelskiftet kom att bli en turistort.

Jag var här på tjänsteresa vid mitten av september 2011. En fin tid för ett besök. Bebyggelsen i Tällberg består till största del av trähus målande med klassisk Falu rödfärg och med vita knutar samt stugor byggda av timmerstockar. Tällbergs by är en av de få orter i Sverige med trähus i enbart traditionell stil.

Det omgivande landskapet med hagmarker och utblickar mot Siljan lämpar sig väl för kortare eller längre vandringar.

Egentligen borde jag väl själv någon gång skriva ett blogginlägg om Tällberg, men på bloggen ”Lycklig och Levande” kan du redan nu läsa mer om orten. Om än i en annan årstid.

4. Mys på Storhogna högfjällshotell
Jag var på tjänsteressa till Storhogna i Härjedalen i september 2012. Jag gillade verkligen vinterträdgården på Storhogna Högfjällshotell och Spa.

Det var lite som att komma in i en djungel direkt från fjällmiljön utanför. Kändes lite som att plötsligt befinna sig i trädgården på något hotell i Sydostasien. Mysigt.

Men allra bäst var fjällmiljön utanför. Jag hade länge önskat att någon gång få se de svenska fjällen i höstfärger. Nu fick jag chansen! Det blev bara tid för ett par korta promenader. Tio minuter innan lunch och en halvtimme på kvällen. Men ändå! Det gav mersmak och jag skulle gärna vilja återvända någon gång. Gärna just i september.

5. Ta en krispig hösthelg i Åre
Åre som ligger i Jämtland är den största fjällsport- och alpinsportorten i Sverige. Lisa skriver på bloggen ”Let’s Go Explore” att Åre på hösten är en underbar kombination. Hon menar att i byn är det lugnare än någon annan årstid, och att fjällen samtidigt är sitt allra vackraste jag med ”sina intensivt glödande färger och sin krispiga luft.” Hon skriver vidare att det börjar dofta höst i Åre i slutet av augusti, och att september är den allra mest färgglada perioden.

Från Stockholm går det att åka tåg till Åre. Men just år väljer många kanske hellre bilen.


Foto: Lisa, Let’s Go Explore

Oktober

I oktober rör sig höstfärgerna söderut genom landet och når så småningom även landets allra sydligaste delar. Det är som om sommarens grönska inte vill lämna oss utan att först ge oss en sprakande avskedsföreställning som exploderar i gula, oreanga och röda nyanser. Vackert. Särsilt soliga dagar med hög och krispig luft.

6. Besök nationalparken Stenshuvud
Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Och igen. Och igen. Sandstranden mellan Stenshuvud och Knäbäckshusen är Sveriges vackraste strand. Lika vacker på hösten som på sommaren. Och betydligt mindre trängsel. I oktober 2018 såg jag till och med ett par små flickor bada i vattnet, men det var nog inte särskilt skönt. Bättre då att promenera längs vattnet.

Stenshuvud är nationalpark sedan 1986. Den är 390 hektar stor. Parkens kärna är det 97 meter höga berg som skjuter ut i havet. Till största del består parken av lövskog, i synnerhet avenbok och bok. Den ligger på Österlen i Skåne. Precis intill Kivik.

Både översta bilden i inlägget och bilden nedan är därifrån.

Här har jag skrivit om fler tips på vad du inte får missa på Österlen på hösten.

7. Vandra i Blekinge
Det finns många vackra platser att vandra på i Blekinge. En stadspromenad i Karlshamn och längs strandpromenaden kan till exempel vara jättefin vid mitten av oktober. Annars är naturen också fin.

I oktober 2015 besökte vi till exempel för första gången naturreservatet Eriksbergs stränder. Vi gick bara en kort bit på den 6 km långa vandringsleden som går utanför staketet till det betydligt mer berömda Eriksberg. Men det är definitivt en plats att återvända till. Bättre förberedd och med matsäck i packningen vill jag gärna promenera hela leden nån gång.

8. Hitta till vackra Karlskrona
Som ett pärlband av dansk/svensk 1600-talshistoria ligger de här vid Hanöbukten. Först kom Kristianstad när området fortfarande tillhörde Danmark. Sedan – när det blivit svenskt – först Karlshamn och sedan Karlskrona.

Vackrast av dem alla är nog ändå Karlskrona. I alla fall en vindstilla dag i tidig oktober när solen skiner och det fortfarande nästan är sommar här nere i söder samtidigt som de fått vinter uppe i Kiruna.

Marinmuseum är också väl värt ett besök. Bilden nedan fotograferade jag vid Borgmästarfjärden i oktober 2015.

9. Promenera i Göteborg
Ett par år i rad har det slumpat sig så att jag har varit på tjänsteresa i Göteborg vid mitten av oktober. En stad känd för regn och rusk även andra månader på året har ändå visat sig från sin finaste höstsida.

Även om jag inte haft mycket tid över har jag hunnit med att promenera lite och kunnat konstatera att det är en fin höststad. Inte minst trädgårdsföreningen är värd ett besök. Förra året skrev jag om en kvällspromenad i ett höstfint Göteborg.

Även Word by Tina tipsar om Göteborg i oktober. Nedan dock en av mina egna bilder.

10. Se Gamla Uppsala
World by Tina tipsar också om Uppsala i Oktober. Om gamla Uppsala skriver hon: ”Ett besök i Uppsala är inte komplett utan ett besök i stadsdelen Gamla Uppsala. Bussen tar dig dit på ca 20 minuter, biljetter kan köpas via UL-appen. Här finns de gamla gravhögarna samt ett museum som berättar lite mer om platsen och vikingatiden. Ladda ner appen ”Gamlis AR” för att se hur det såg ut då, på Vikingatiden. Jag gillade den här platsen, att få gå omkring på en historisk plats och kunna läsa vad som en gång har skett där och att se bilder på hur man tror att det sett ut – historia är både viktigt och fascinerande!”

Foto: World by Tina

November

När vi har kommit så här långt in i hösten är mörkret över oss på riktigt, löven har fallit och det mesta är mörkt, grått, kallt, blött och blåsigt i större delen av landet. Men längst upp i norr har vintern oftast redan anlänt. Och enstaka dagar kan vara fina även i södra Sverige. November i Sverige är svårt. Därför nöjer jag mig med två tips.

11. Kolla in Malmö
November är inte vare sig ljust eller varmt någonstans i landet. Längst i söder kan det dock vara mildare än på andra håll.

Malmö i Skåne är en finare stad än vad många tror. Lite av den surrealistiska arkitekturens huvudstad i Sverige. Med byggnader som Turning Torso, Emporia och Hyllie vattentorn. Överhuvudtaget finns det många vackra byggnader i stan. Både gamla och nya. Och en hel del god mat. Dessutom – om de då fortsatt släpper in oss – är det bara en kort tågresa till Köpenhamn.

12. Möt vintern i Östersund
Eller varför inte åka norr ut? Har du tur kan det vara vintrig julstämning i Östersund redan i november. Så var det förra året när jag var där på en resa i jobbet. Kallt, men väldigt mysigt.

Östersund är residensstad i Jämtlands län, ligger vid Storsjön och är både Storsjöbygdens och Jämtlands enda stad. Det går tåg hit från Stockholm. Även nattåg.

7 kommentarer på “Mina och andra resebloggares 12 bästa tips på svenska resmål på hösten (september – november)

  1. Tack för hösttips! Men som jag skrev i ditt länkade inlägg var vi i Österlen i september och förra året i oktober men höstfärger så vi inte så mycket av. I och för sig blev det inte riktigt som vi tänkt oss förra hösten eftersom jag hamnade på akuten i Ystad och vi fick hoppa över dagarna i Skåne, men nog fick man åka en bra bit i landet för att se höstfärger. Tänk att komma upp i fjällen och riktigt frossa! Fina bilder som illustrerar dina tips!

    1. Här nere är det ju mycket bok och ek och de löven blir mest bara bruna men det finns ganska många andra sorter också som blir fina, men det brukar vara någon vecka in i oktober eller-operations som det händer saker. Här har jag definierat hösten som månaderna september-november och beskriver istället månad för månad hur den meteorologiska hösten rör sig söderut genom landet.

  2. ”-operations”, haha så det kan bli! Ja, det gjorde du ju elegant, jag blev bara så förvånad över hur länge det var ”ohöst” där nere och det har du ju skrivit i dina inlägg tidigare också, att höstfärgerna dröjer. Inte ens på Bornholm var det särskilt höstlikt i oktober, men det benämns ju solens ö så det är nog förklaringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s