årstider · höst · natur · resor · Skåne · vackra platser

Österlen på hösten – 5 saker att inte missa

Österlen, på den skånska östkusten, kan vara minst lika vackert på hösten som på sommaren. Vi har varit där idag. Underbart brittsommarväder! Välj gärna att åka hit just en på en vacker höstdag i oktober. Men vad får man inte missa? Här är min lista:

1. Stenshuvud
Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Och igen. Och igen. Sandstranden mellan Stenshuvud och Knäbäckshusen är Sveriges vackraste strand! Lika vacker på hösten som på sommaren. I oktober 2018 såg jag till och med ett par små flickor bada i vattnet, men det var nog inte särskilt skönt. Bättre då att promenera längs vattnet.

Stenshuvud är nationalpark sedan 1986. Den är 390 hektar stor. Parkens kärna är det 97 meter höga berg som skjuter ut i havet. Till största del består parken av lövskog, i synnerhet avenbok och bok.2. Kiviks musteri
Vid Kiviks musteri finns en butik, restaurang och besökscenter med odlingar och utställningar. Här planterade Henric Åkesson sina första äppelträd 1888 och verksamheten drivs än idag av samma familj. Flera generationer senare. Vi åt lunch där idag. Och gjorde ett mindre inköp för att fylla på med dryck från årets skörd. När du ändå är här i trakten tycker jag inte att du ska missa att göra ett stopp här.3. Äppeltavlan och Kiviks hamn
En ny äppeltavla avtäcks normalt årligen i samband med äppelmarknaden. Marknaden hålls normalt i slutet av september. Men tavlan får vara kvar i flera veckor, 2018 till och med den 21 oktober, så det finns flera chanser varje år att se tavlan på plats. 2018 års tavla föreställde Stenshuvud. Det var gott om folk, och inte helt lätt att hitta parkering, vid Kiviks hamn när vi var här i oktober 2018.

2020 planeras tyvärr inte för någon äppeltavla eller äppelmarknad, på grund av rådande pandemi.4. Haväng
Haväng får inte heller missas. Platsen, som är mycket vacker, ligger inom Verkaåns naturreservat vid havet och har ett närmast hedliknande landskap med ovanlig sandstäppsvegetation.

Havängsdösen är inte minst mäktig. Det är en megalitgrav av typen dös från yngre stenåldern, c:a 5 500 år gammal.5. Brösarps backar
Det här är ett backlandskap som omger orten Brösarp. Backarna är avlagringar från senaste istiden. De är kalkhaltiga och består främst av mo och sand. Området är känt för att vara naturskönt och för sin flora, och hålls öppet genom betning. Brösarps backar är också, precis som Haväng, en del av Verkeåns naturreservat.

Här gjorde vi vårt sista stopp för dagen under vårt Österlenbesök hösten 2018.Uppdaterad: 2020-08-30

11 kommentarer på “Österlen på hösten – 5 saker att inte missa

  1. Så vackert! Jag har skrivit det förut men jag måste nog skärpa till mig och faktiskt ge mig iväg och uppleva de södra delarna av landet – där är jag verkligen dåligt berest!

  2. De trakterna rörde vi oss i förra september. Blev besviken när det visade sig vara för tidigt för äppeltavlan. Brösarps backar tillbringade vi flera timmar i, men jag tyckte att det var svårfotograferat med strålande sol. Fin bildguidning!

  3. Väldigt vackra bilder och jag håller med om att Österlen har mycket att erbjuda. Vi åkte förbi, på väg mot andra resmål, för några veckor sedan men han bara med några få, lite för korta stopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s