årstider · blogg · blommor · mitt jobb · resor · trädgård

Rosor efter regnet och teknikstrul på bloggen


Allting blir inte alltid som man tänkt sig. Somligt blir sämre. Annat blir bättre. Mina rosor blev bättre än tänkt, men hamnade på så vis lite på fel plats. Och teknikstrulet på bloggen är just nu värre än det brukar vara och väldigt irriterande.

Sommaren övergår i höst väldigt växelvis här i Blekinge nu. Ena stunden häftigt regn och höst i luften. Nästa sol och sensommarkänsla.

Rosorna

Och så ännu en regnskur. Och mina rosor blommar fortfarande i riklig mängd. Det började med två sådana där miniatyrrosor som man har i kruka inomhus. Jag hade två som slutat blomma och allmänt börjat se lite hängiga ut. Den ena hade haft blommor som var vita och den andra blommor som var oreanga till persikofärgade. Jag funderade på om jag kunde ge dem ett andra liv genom att plantera dem i trädgården här utanför.

Jag hittade en liten lucka mellan ett parti med rosenspirea och den häck med ölandstok som omger vår uteplats. Precis lagom för två små rosor.

Den vita rosen dog relativt snabbt. Den levde nog något år efter planteringen. Men jag tror aldrig att den ens blommade igen. Den andra däremot. Den växte. Och växte. Och växte. Och blommar rikligt. Sedan flera år försöker jag klippa ner den och hålla den inom rimliga proportioner. Ändå växer den mig ständigt över huvudet. Den är helt otuktbar. Ändå tycker jag om den rosenbusken. Mycket.

Bloggen

När jag en gång i tiden började blogga var det i en försiktig förhoppning om att det skulle kunna leda till ett karriärbyte. Så blev det aldrig. Yrkesmässigt är jag kvar inom teknisk samhällsbyggnad och miljövård. Och trivs ganska bra med det.

Det var aldrig tanken att bloggen skulle bli ett fritidsintresse. Om det inte blev någon större framgång med skrivandet var väl tanken att lägga det på hyllan. Men så blev det inte. Vid sidan om själva resandet och fotograferandet har skrivandet på den här bloggen kommit att bli mitt främsta fritidsintresse. Och för det mesta har jag gillat det. Mycket.

Det är avkopplande och jag får utlopp för min kreativa sida.

Jag har hittat ett sätt att blogga som jag tycker passar mig. Jag växlar mellan att blogga på min mobiltelefon, min iPad mini och vid datorn. Bilder fotograferar jag antingen med min iPhone eller med systemkameran. Bilder från den senare importerar jag trådlöst till paddan. I båda fallen redigerar jag bilderna med Instagram. Ofta skriver jag det mesta på mina inlägg när jag reser med tåg till och från jobbet. Det är därför det har blivit något färre inlägg i år än vad det brukar bli. Jobba hemifrån så mycket som möjligt, ni vet.

Oftast skriver jag på flera inlägg parallellt och växlar mellan att skriva på iPad och iPhone. Samma inlägg kan ofta ha bilder från både telefonen och paddan och text från båda dessa och datorn. När jag blivit färdig med text och bilder har jag brukat lägga en sista hand vid inlägget på datorn. Där har jag kunnat lägga till bildtexter och få en bättre överblick på inlägget. Kanske bädda in en karta från Google.

Teknikstrul

Jag har tänkt att jag ändå, trots färre tågresor, skulle försöka komma igång och blogga mer igen. Men nu börjar det bygga på med så mycket teknikstrul att jag inte vet hur det blir. Jag hatar teknikstrul.

Det första problemet som visade sig för någon vecka sedan var att när jag nu tar bort utkast med osparade ändringar från telefonen eller paddan som jag senare skrivit klart någon annanstans och publicerat. Ja, då försvinner det publicerade inlägget också. Inte bara det tidigare utkastet. Så var det inte förut. Men någon förändring i programkoderna gör att jag nyligen blev tvungen att posta om ett par inlägg. Och därefter måste ha en massa skräp liggande bland mina utkast.

Det finns också en risk att jag över tid kommer att glömma bort att jag skrivit klart inläggen, plötsligt börjar skriva vidare på de tidigare utkasten och på så sätt förlorar redan publicerat material.

Nästa problem var att användargränssnittet på datorn nu har ändrats så att jag inte längre hittar den klassiska redigeraren där. Detta gör att jag inte längre kan lägga till bildtexter. Jag vill inte använda blockredigeraren. Gillar den inte.

Jag hittar inte längre någon länk från mina egna inlägg, när jag läser i webbläsaren, till att redigera dem. När jag försöker lägga upp ett nytt inlägg via HTML-redigeraren på datorn får jag ett felmeddelande på engelska om att jag inte tillåts redigera det här inlägget. Men hallå! Jag försöker lägga upp ett nytt. Och nog borde jag tillåtas att redigera mina egna inlägg? Inte heller kan jag se tidsinställda egna inlägg via det nya dator-gränssnittet. Och det senaste är att jag inte längre kan gilla andras inlägg när jag läser dem via datorn.

Börjar bli trött på allt trixande och fixande som behövs för att få bloggandet att fungera.

Men rosorna är i alla fall vackra. Inte minst direkt efter regnet.

28 kommentarer på “Rosor efter regnet och teknikstrul på bloggen

 1. Jag som trott att det var jag som inte kunde hantera tekniken. Kanske inte så då.
  Intressant att ta del av din bloggresa.
  Själv befinner jag mig just nu i Visby, här blommar rosorna också.

  1. Du har en underbart fin blogg, det är mycket teknik och framförallt många tillägg som krävs men svåra att få grepp om.

   På Facebook och WordPress har en sida där, Fredrik Westerlund hjälper gärna folk med problem av denna typ mot en liten slant, har själv fått hjälp av honom när det blev för svårt.
   Mvh Gert…

  1. Jag tror att det är just detta att jag växlar mellan iPad, iPhone och dator som strular till det – också när jag försökt använda blockredigeraren. Det är väldigt störande när saker som förut fungerat bra inte fungerar längre.

 2. Ja, den nya redigerare suger ganska så rejält. Den har dock en block som tillåter den gamla redigeraren fast jag vet inte om den är så bra. Jag testade men tog nu bort. Rent allmänt är det rörligt. Själv retar mig över just deras nya kalender 📆 som inte markerar alls vilka dagar man har haft inlägg inne och blir också svårare när man vill göra förinställda inlägg och man då råkar glömma vilka dagar man redan lagt i ett inlägg eller flera.
  Däremot går ju att skriva texter under bilderna om man klickar på bilden har jag för mig. men bildbiblioteket försvann. Jag har inte hittat det. Och det finns också en flik för förinställda inlägg.
  Summa summarum så glädjen har minskat avsevärt med den nya redigerare. Visst man kan göra rundade hörn på sina bilder helt plötslig men är inte det väldigt 90-tal.
  Men jag antar att många kommer att klaga och saker rättas till.

  1. När jag fick iPhone första gången, 2011 körde jag mycket med rundade hörn på mina bilder. Känns helt ute nu. Den typen av funktioner kan väl ändå vara kul, men det grundläggande måste funka först. Tror som du att det kommer att rättas till. Frågan är hur lång tid det ska ta.

 3. Fina rosor.
  Roligt att läsa dina tankar ang bloggande.
  Hatar teknikstrul och kan bara göra mina inlägg som jag alltid gjort, resten har jag inte en susning om. Tycker inte om när man ändrar och om man gör det ska alltid det gamla sättet finnas kvar för oss om inte är så teknikduktiga.
  Skön söndag!

   1. Jag har också letade efter det gamla men hittar inte. Jag undrar om man inte var tvungen att välja redan från början. För mig kom upp en skylt då om jag vill stanna kvar med det äldre. Men jag var nyfiken och tänkte att man kan säkert ändra det till det klassiska senare.

   2. Jag har hela tiden svarat att stanna med det gamla. En gång provade jag blockredigeraren men gav snabbt upp. Då gick det att gå tillbaka till det gamla. Men nu hittar jag inte det gamla sättet i datorn längre, tyvärr.

  1. Tack! Jag har läst. Men hittar inte den version av den klassiska redigerare som jag vill använda. Det närmaste är en version som finns som ett ”block” men den är hopplös. Låser sig. Vill inte spara. Och tillåter inte bildtexter. Suck.

 4. Nej, så tråkigt att det inte fungerar längre. Jag kör fortfarande den gamla Classic Editor men jag går alltid in via WP Admin och under Inlägg väljer jag ”Skapa nytt”. Då kommer jag alltid automatiskt till den gamla. Men det finns en text (som har legat där i ett par år) där det står ”Det finns ett enklare sätt att redigera inlägg på Wordress.com. Byt till den nya blockredigeraren”. Men jag är noga med att aldrig klicka på den länken. Men jag har hört om bloggare som fått den nya blockredigeraren som default utan att klickat på länken och sedan haft problem att hitta den gamla igen. Dom har då kontaktat WP och bett dom lägga tillbaka den gamla som default. Och då har WP faktiskt gjort det. Om du inte kan komma åt den via WP Admin som jag gör kanske du kan pröva att ta kontakt med dom? Den nya redigeraren har gjort att flera bloggar jag följt har gett upp. Jättetrist när det blir sämre.

  Lycka till!
  Anita

  PS! Dina rosor är väldigt vackra

 5. Det är märkligt, det här inlägget trodde jag bestämt att jag hade kommenterat. Men det var nog det att det var så mycket teknikstrul att jag blev matt. Jag tror som någon här ovan att det drabbar extra när man bloggar som du, via olika apparater. Och det verkar också som om Wp har gett en frist, man har kunnat använda den gamla redigeraren ett tag, men till slut hamnar man i läget att det inte finns något val. För mig dök det upp för några inlägg sedan och jag måste alltså använda blocken som jag finner klumpiga och onödiga. Men eftersom hittar man funktionerna. Jag tycker att man nästan alltid får svar av någon på supporten när man vänder sig dit, så gör det, den engelskspråkiga dock, på den svenska finns ingen som svarar.

  Vackra rosor är en tröst när det strular och dina bilder på dem är utsökt vackra.

  1. Tack för din feedback. Jag har fortfarande inte orkat reda ut detta. Det är när jag bloggar på datorn som det krånglar nu. Så nu bloggar jag endast på paddan och telefonen. Vill dock kunna använda datorn också då den är bättre att skriva längre texter på. Jag måste väl ta tjuren vid hornen så småningom och kontakta supporten, tänker jag.

 6. Jag har, hittills, inte haft det bloggstrul ni beskriver, men använder blockredigeraren sedan ett bra tag tillbaka och har vant mig vid den. Jag växlar sällan mellan olika enheter utan det mesta bloggandet sker via den stationära datorn och det gör det säkert enklare. Häromdagen upptäckte jag några nya finesser i blockredigeraren som gått mig helt förbi (eller är de nytillkomna?) så jag behöver nog ta mig tid att klicka på allt som går att klicka på för att se vad som händer då. Kanske går det åt helsike … 😬

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s