höst · resor

Äntligen vid Medelhavet igen!

Senaste gången vi var vid Medelhavet var sommaren 2019 i Grekland. På över ett och ett halvt år har vi inte varit utanför Skandinavien. En kort utflykt till Bornholm förra sommaren är allt vi har utomlands överhuvudtaget sedan pandemin drog igång på riktigt.

För två år sedan, vid den här tiden på året, var vi två veckor på Borneo i Sydostasien. Tropiskt hav, utflykter med minibuss upp i bergen och med båt på en slingrande brun flod. Spännande växter och djur. Världens största blomma och vilda orangutanger. Bland annat.

Den resan var ett undantag. Annars har vi brukat göra våra höstlovsresor till Medelhavsländerna. Och nu är vi tillbaka!

Den här gången i ett litet udda medelhavsland som inte sällan glöms bort i resesammanhang. Malta. Jag och min sambo har varit här förut. 1990. Men eftersom våra ungdomar inte varit här. Och eftersom äldsta sonen fortfarande samlar länder. Så är vi här igen.

Republiken Malta, är ett land som består av några få små öar ganska mitt i Medelhavet. Landet ligger mellan Italien i norr — ungefär nio mil söder om den italienska ön Sicilien — och Libyen i söder. Det afrikanska land som ligger närmast Malta är dock Tunisien som ligger väster om öarna. Språket här, maltesiskan, räknas som ett semitiskt språk och är nära släkt med arabiskan men med en mycket hög inblandning av italienska låneord. Och det är det enda semitiska språk som skrivs med latinska bokstäver. Engelska är också ett officiellt språk. Och många talar dessutom italienska också.

Landskapet, och även de flesta äldre hus här, går i en beige eller ljusgul färgskala. Och hus är här gott om. Öarna är oerhört tätbefolkade. Och i kontrast mot allt detta ljusgula har vi Medelhavet i nyanser från smutsbrunt (efter regnet) till turkost och ultramarinblått.

Medelhavet, ja. Så skönt att vara här igen!

Båtar i Marsaxlokk på Malta.

Bilden överst i inlägget: Jag i Marsaxlokk på Malta.

Läs mer: Lista – Alla våra höstlovsresor

15 kommentarer på “Äntligen vid Medelhavet igen!

    1. Det visade sig att det hotell jag först bokat stängt sin pool för säsongen. Så precis innan resan bytte jag till det andra hotellet, men jodå jag hade missförstått. Det ÄR bufféfrukosten som ingår i priset. :)

  1. Härligt med Malta som är en mycket speciell Ö och tillika land. Har inte varit där på länge, länge, men mina minnen är fortfarande bara positiva. Vilket vatten! Skulle gärna åka tillbaka och dyka, något jag inte börjat med då jag var där i början av 80-talet. Jag minns dock snorklingen som enastående!
    Tack för inspirationen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s