månadens blogginlägg · resor

9 av de bästa blogginläggen om resor i november och december 2021

Tiden rusar och eftersom jag valde att göra en adventskalender här på bloggen i år igen så blev det aldrig tid att sammanfatta de bästa blogginläggen i november vid förra månadsskiftet. Så de kommer nu istället. Tillsammans med december månads bästa blogginlägg.

Här är min lista:

1. Tågluff genom ett Europa i höstfärger

Leva som Eva skriver: ”Att tågsemestra under sen höst, kan det vara något? Sista veckan i oktober var jag ute på en tågresa i Europa, sammanlagt nio dagar med stopp i Tyskland, Österrike och Slovakien. Det var verkligen en rolig och lyckad tur! Här har jag skrivit lite om planering och erfarenheter från resan.”

Och: ”Jag har tagit ännu ett steg i min anpassning till den nya tiden. För första gången reste jag med ett digitalt interrailpass nedladdat i mobilen. Det fungerade perfekt! Efter köp fick jag aktivera passet, sedan var det möjligt att välja resor i appen efter hand och spara ner till “My Trip”. Appen var väldigt noga med att kontrollfråga om jag var redo att använda en resdag av mina sju för resan.”

Kul, tycker jag, att det funkade bra med digitalt tågluffarkort, något jag har efterfrågat länge.

2. Street art på Djerba

Det är bloggen Freedom Travel som varit i Tunisien och skriver om och visar bilder från en by med fantastisk street art. Väggkonst alltså. Utomhus. Typ graffiti. Men bättre. De skriver: ”Djerbahood på ön Djerba i Tunisien bjuder på charmiga kvarter och helt fantastisk street art. När det kommer till gatukonst har detta ställe klättrat upp till en topposition på vår lista. Vi rekommenderar definitivt ett besök här!”

De berättar vidare att Djerbahood finns i byn Erridh och att platsen ligger drygt 50 mil söder om huvudstaden Tunis.

Jag tycker att det här med street art är något som nått en ny nivå på många håll på senare år och det här verkar ju vara ett väldigt spännande exempel på det!

3. Välgörande i Vadstena

Det är Marlene som på sin blogg Fd Ensamma Mamman skriver om en välgörande helg i Vadstena: ”Gränderna i de äldre delarna av Vadstena är sååå fina! De påminner lite om de gamla delarna i Söderköping och även lite om Borgholm. Kullersten, små fina hus med färgade träpaneler, stockrosor som klättrar och små välskötta trädgårdar. Men där finns också jättestora hus, som liknar mindre herrgårdar. Allt är väldigt prydligt och välordnat.”

Ja, Vadstena är väldigt fint. Min farmor kom därifrån men jag har inte varit där på mycket länge. Aldrig med barnen, vad jag kan minnas. Det måste bli av någon gång. För det låter verkligen skönt med en välgörande helg där!

4. Drömsk dimskog på Kanarieö

Det är bloggen 4000 mil som varit på kanarieön La Gomera och vandrat. Det är ett sådant märkligt sammanträffande eftersom jag tidigare i höstas varit mycket nära att klicka hem en resa just dit, exakt veckan efter att de var där, utan att ha en aning om att de skulle dit. Det var just bilder från den där drömska dimskogen i nationalparken Garajonay som gjorde att jag var ytterligt nära att boka en väldigt dyr resa dit på höstlovet.

Nu blev det inte så och istället kan jag läsa om äventyret: ”La Gomera är en rätt karg ö. Våra vandringar domineras av ett landskap som går i sten och lavaklippor. Ibland fläckvis grönska i form av någon odling eller en palm. Men mitt på La Gomera, högst upp på över 1000 meters höjd är vegetationen något helt annat. Här breder en frodig, grön och uråldrig lagerträdsskog ut sig. Det är den ständiga dimman som nästan alltid täcker toppen av La Gomera som gör att denna skog kan växa och frodas trots liten nederbörd och stark sol.”

Platsen ser mycket riktigt ut att vara minst så fantastisk som jag föreställt mig och någon gång kommer jag absolut att vilja resa dit. Men kanske inte just charter på ett höstlov.

5. Tre år som portugalsvensk

Det är Cathinka Ingman som jubilerar som bosatt i Portugal. Hon skriver på sin blogg På Vift: ”Novembers sista dag 2018 , den där dagen då vi styrde kosan mot Portugal, känns som i ett annat liv. Så långt bort och avlägset. Samtidigt som tiden vi har tillbringat här känns så kort. Men i veckan firar vi 3 år som portugalsvenskar. Och vilka år det varit. Man kan väl lugnt säga att det inte riktigt blev som vi tänkt… men det blev ju väldans bra ändå!”

Cathinka berättar också om hur det har varit att bo i Portugal under pandemin, om en ny takterrass, om att få vara med i resemagasinet Vagabond och om att guida andra resebloggare på Algarvekusten.

Portugal är ett land som jag gillar och även om det kanske inte är det land som jag oftast drömmer om att bo i så verkar det onekligen vara mysigt att bo där nere.

6. Elegant-galet hus i Barcelona

Det är Lena Löfblad som skriver på bloggen Ladies Abroad: ”Gaudis bostadshus Casa Mila, också kallad La Pedrera, är en av de mest kända sevärdheterna i Barcelona. Vilket inte är konstigt, för det är en mycket ovanlig och vacker byggnad. Mest känt, och fotograferad, är nog taket. Med skorstenar som påminner mest om Darth Vaders sandfärgade lillebror och trapphusbyggnader formade som mjukglass så är detta något som sticker ut. Idéen och utförande är även i dag unikt och det är inte svårt att gissa sig till reaktionerna när Casa Mila uppfördes mellan 1905 och 1912.”

Vi besökte det där huset när barnen var små, och taket är verkligen fantastiskt. Men mitt starkaste minne av arkitekten Gaudi i Barcelona är när vi läste för barnen om hans liv ur guide-boken och hur starkt de reagerade på att han dog av att bli påkörd av en spårvagn. Märkliga saker man minns från resor och även ungdomarna kommer ihåg detta än idag, trots att de var små när vi var i Barcelona.

Sommaren 2020 hade vi bokat in ett kort stopp i den katalanska huvudstaden på väg till Mallorca, men hela den resan blev tyvärr inställd av skäl som alla känner till.

7. Ett kretsloppshus i Jämtland

Det är Daniel på som på bloggen FlyingDryden skriver om kretsloppshuset i Mörsil, som ligger mellan Östersund och Åre i Jämtland: ”Det här lilla stället är både ett orangeri, café, restaurang och butik. Just benämningen ”kretsloppshus” dök upp på 80-90-talet och syftade på små kombinerade höns- och växthus, för att visa på kretsloppet mellan växter och djur. Idag har just det här i Mörsil inriktningen på ekologiskt och lokalt mathantverk men och konferensverksamhet, plus butiken då så klart.”

Stället ser väldigt fint ut! (Följ länken ovan för att kika på bilderna.) Men min första tanke var faktiskt att ett kretslopp mellan höns och växthus kanske inte är så mycket att skryta med. Det är ju ett ganska grundläggande kretslopp och sedan länge välkänt. Men sedan tänker jag att så som de flesta av oss lever idag – jag själv inräknat som varken har höns eller växthus – så kan vi faktiskt behöva påminnas om just de här grundläggande grejorna.

Ett fint utflyktsmål verkar det vara hur som helst. Med ett minst lika fint vattenfall i närheten.

8. Fredrikstad i Norge

Jag måste erkänna att jag faktiskt blev tvungen att googla var staden ligger och då ligger den ändå jättenära Sverige. Så här skriver Tina på sin blogg om norska Fredrikstad: ”En frostig vinterdag strax innan julafton for jag till Fredrikstad för att upptäcka den lilla staden i gnistrande decemberskrud. Staden som ligger nästan på gränsen till Sverige och är födelseort för äventyraren och polarforskaren Roald Amundsen. Staden påminner om svunna tider i vartenda gathörn med minnesmärken från krig, bevarade trähus, den strategiska vallgraven kring gamlebyen, medeltidskyrkan, fästningen och pampiga jugendhus. Men stadens kanske allra mest intressanta sevärdheter är ändå enligt mig statyerna av Jaume Plensa – en av världens kanske just nu mest uppskattade samtida skulptörer.”

Ännu en stad i världen att bli sugen på!

9. Målgång och start

Det är Ia mitt i livet som bor på Kreta där hon bland annat driver en vandringsverksamhet och som på sin blogg skriver i en slags nyårskrönika: ”År 2021 har givetvis präglats av pandemin, men jag tycker att den präglats ännu mer av vaccinering och, för min del, besvikelse över en mänsklighet som jag annars tror mycket på. Året lämnar ett sårigt minne av när åsikter upphöjts till ”fakta”, när människor inte ställde upp för varandra för att få slut på eländet och västvärlden inte förstod att vaccinet måste spridas över hela klotet.”

Och: ”För mig har vandringsåret varit märkligt, men bättre än 2021 på så sätt att jag kunnat vandra mer och något jämnare fördelat över året. Det är bara reserestriktioner som satt käppar i hjulet då och då under första halvåret. Lösspringande hundar var ett växande problem i början av året, men har lugnat ner sig plus att jag numera är utrustad med ”hundskrämma”.”

Samt: ”På kundfronten ungefär som förra året, dvs inte ens en handfull. Ingen har efterfrågat stadspromenad, men vandringar och bilturer. Jag låter alla tre tjänsterna stå kvar i utbudet. Jag hoppas att nya året bjuder på fler nya vandringar, inga lösspringande hundar alls och fler kunder.

Min vandringsresa till Cotswolds i England blev inte av i år heller utan är flyttad till maj 2022. Endast Omikron vet om den blir av eller inte. Man måste få planera och drömma, man kan inte bara sluta leva.”

Och därmed låter jag Ias kloka ord om målgång och start avsluta denna sammanfattning av november och decembers bästa blogginlägg om resor.

En ambition och förhoppning jag har inför 2022 är att jag ska bli färdig till att skriva sådana sammanfattningar om varje månad under året.

Vinjettbilden är ifrån Innsbruck i februari 2020.

Läs mer: Nytt rekordår på bloggen och mina 10 mest lästa blogginlägg 2021

11 kommentarer på “9 av de bästa blogginläggen om resor i november och december 2021

  1. Tack för att jag får vara med, La Gomera var verkligen fantastiskt! Och jag tror att det går bra att åka dit även på höstlovet. Av ett helt stort charterflygplan till Teneriffa var vi bara 6 personer som åkte över till La Gomera.

    1. Ja, det var mest priset jag tänkte på. Att det var så dyrt att resa dit på höstlovet. Annars tror jag säkert att det är en bra tid på året för en resa dit. :)

  2. Tack Inger för länk! Och ja det är ett väldigt trevligt land att bo i även om man ibland får ha lite tålamod med en tämligen omfattande byråkrati. Uppvägs dock med råge av en himla massa soltimmar, suveräna råvaror och vackra omgivningar <3

  3. Roligt med street arten på Djerba. Dimskogen på La Gomera lockar, men det kan jag glömma, maken är numera förfärligt höjdrädd. På Teneriffa fick vi avvika från den slingriga bergsvägen hem från Teide och ta den tråkiga motorvägen. I Fredrikstad var vi en gång med barnen, en liten visit från Västkusten, men jag måste erkänna att jag knappt kommer ihåg något, bara att barnen fick svindyra badlakan med djurmotiv. I Barcelona studerade mellandottern ett år och vi vandrade en hel del i den lättgådda staden när vi besökte henne. Gaudis hus var vi inte in i, men Parc Güell var en upplevelse även om det var för varmt den dagen, i januari var det nog.

    Ambitiöst av dig att leta rätt på intressanta reseblogginlägg, det är roligt att får tips om lite av varje.

      1. Egentligen var det nog så att jag var fullständigt slut efter att ha gått så mycket. Jag var sjukskriven och och blev lätt trött, som nu. Men det var en gassande sol och varmt kändes det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s