historia · konst · natur · resor · vackra platser

Österlen – mina 10 bästa tips

Österlen ligger på den skånska östkusten vid den del av Östersjön som kallas Hanöbukten. Området är känt för sin naturskönhet men kanske allra mest för att många kändisar från Stockholm har sommarhus här. Några bor här till och med året runt. Författare, musiker och bildkonstnärer. Bland annat. Men Österlen har mycket mer än sina kändisar.

Eftersom jag och min familj bor i västra Blekinge har vi nära hit och det brukar bli minst en utflykt till Österlen varje år, för vår del. Så jag har samlat på mig en del tips genom åren. Här har du mina bästa:

1. Se Sveriges vackraste sandstrand – i lågsäsong

Stranden mellan Stenshuvud och Knäbäckshusen.

Ärligt talat börjar det kännas lite dubbelbottnat att än en gång tipsa om den strand som jag tycker är Sveriges vackraste. Aftonbladet har tidigare i vår rapporterat om det parkeringskaos som var vid Knäbäckshusen förra sommaren. Och det lär inte bli bättre i år. Så egentligen borde jag kanske inte berätta. För egentligen så vill jag ju inte bidra till mer trängsel på den här stranden.

Själva brukar vi i och för sig aldrig uppleva att det är trångt här eftersom vi oftast besöker sandstranden som går från Stenshuvud till Knäbäckshusen i lågsäsong – antingen i maj eller i september. Vissa år både och. Och något år har det blivit i oktober med alla vackra höstfärger.

Ändå berättar jag alltså. Varför? Därför att jag vill vara ärlig mot er som läser min blogg. Jag kan inte skriva en lista med mina bästa tips på Österlen och utelämna den plats som vi själva allra oftast återvänder till.

Dessutom tror jag att det är för sent att försöka hemlighålla det som måste vara Sveriges vackraste strand. I alla fall om du gillar åsynen av tropiska stränder. Sanden är fin och ljus. Ljust beige med inslag av lätt rosa i färgtonen. Lövträd växer tätt inpå och vattnet har inslag av turkost i färgskalan. I bakgrunden syns ett grönt berg på en udde ut mot havet. Det enda som saknas är värmen i vattnet. Annars hade det lätt kunnat tas för en fin naturstrand någonstans i tropikerna.

Den går inte att hemlighålla därför att det är helt enkelt alldeles för många som känner till den här pärlan redan. Och som – på samma sätt som jag – inte kan låta bli att visa bilder och berätta för alla som vill se och höra på. Så.

Jag föreslår att du också väljer lågsäsong om du vill se den här stranden från sin allra bästa sida.

Läs mer och se fler bilder: Sveriges vackraste strand och Barfotavandra längs Sveriges vackraste strand

2. Fika på mysiga caféer

Blomsterprakt och korsvirkeshus vid Kaffestugan intill Alunbruket,

Mysigaste caféet som vi hittills har hittat till på Österlen måste vara den som samtidigt är Skånes äldsta kaffestuga. Den ligger vid Alunbruket i en fantastisk miljö med korsvirkeshus med halmtak och en helt underbar blomsterprakt. Caféet ligger nära Christinehofs slott ungefär en mil väster om Brösarp. Vi svängde förbi här för en fika i augusti 2019 och blev oerhört imponerade av stället. Min tårtbit och teet med smak av laktrits och frukt smakade bra, men det är framförallt platsen som måste upplevas. Korsvirkeshusen och blomsterprakten. Jag kunde inte låta bli att springa runt och fotografera blommor, fjärilar och humlor bland alla de vackra husen. Jag ger Kaffestugan vid Alunbruket fem stjärnor av fem möjliga!

Oftast fikar vi annars på Stinas café i Kivik. Det ligger precis intill Kiviks musteri som i sin tur ligger mitt bland äppelodlingarna, i utkanten av byn. Som vackrast är här i maj när äppelträden blommar. Även om det nu också råkar ligga en fabrik på den här platsen. Och en stor parkeringsplats. Men caféet är trevligt och det serverar många godsaker. Snäppet godare än på Kaffestugan vid Alunbruket till och med. Så vi återvänder som sagt ofta.

Caféet med det mest Annorlunda namnet ligger också på Österlen och dessutom alldeles nära nationalparken Stenshuvud. Men hur annorlunda kan det bli? Ganska annorlunda, faktiskt. Har du aldrig besökt den här kaffestugan tycker jag definitivt att du ska göra det när du är i trakten.

Enligt skylten grundades kaffestugan Annorlunda 1956 och har öppet 11-17. Om detta gäller alla dagar är något oklart. Du kör förbi stugan när du är på väg till nationalparken Stenhuvuds parkering. Du kan antingen parkera där och promenera upp eller stanna till på caféets egen p-plats.

Vad namnet Annorlunda syftar på är, utgår jag ifrån, att kaffet – eller teet för den som liksom jag hellre dricker det – serveras med sju sorters hembakta kakor på en kakbuffé. Du får äta så många kakor du orkar. (Tror jag. Även om jag inte riktigt testat gränserna där. :)

Läs mer och se fler bilder: På Österlen finns äldsta kaffestugan i vacker trädgård, Kiviks musteri och Stinas café och Hur Annorlunda kan en kaffestuga bli?

3. Vandra längs Sveriges längsta sandstrand

En stol under en tall någonstans mellan Haväng och Vitemölla.

Om du tittar på en satelitkarta över Sverige ser du att den sandstrand längs Hanöbukten som börjar vid Revhaken, strax söder om Åhus och går ända till Kivik lätt är landets längsta. Andra stränder brukar påstås vara längre, men det kan helt enkelt inte vara sant. Detta måste bara vara den längsta!

Dock är inte hela stranden alltid tillgänglig för besökare, då delar av sträckan ingår i militära skjutfält. Men det finns så klart delar där du alltid kan vandra. Mellan Haväng och Kivik, till exempel, via Vitemölla. Vi gick där ett år i slutet av augusti, just från Haväng till Kivik och tillbaka längs en del av denna fina strand.

Söderut gick vi längs med, men ovanför, strandlinjen ner mot Vitemölla där vi åt lunch på strandhotellet. Och tillbaka gick vi precis i strandlinjen. Hela vandringen fram och tillbaka blev elva kilometer.

Läs mer och se fler bilder: Minisemester med vandring från Haväng till Kivik och Ljuget om Sveriges längsta sandstrand och verkligheten

4. Besök skira bokskogar

Ramslök i bokskog vid Stenshuvuds nationalpark.

Ärligt talat har jag inte koll på exakt hur mycket bokskog det finns på Österlen. En stor del av landytan är i ärlighetens namn åker och betesmark. Men en hel del skog finns det också, så klart. Längst ner vid sandstränderna växer det ofta en del tallar, men annars är det ädellövskog som är vanligast här nere. Och inte sällan då just bokskog.

En av mina absoluta favoritplatser att besöka är Stenshuvuds nationalpark. Och förutom den vackra stranden, som jag redan har berättat om ovan, så är det inte minst bokskogarna som gör den platsen så speciell. Där växer både vanlig bok och avenbok och på våren täcks marken av både vit- och gulsippor. Och på några platser finns även av ramslökens vita blommor, som doftar så gott och vitlöksliknande.

Stenshuvud är nationalpark sedan 1986. Den är 390 hektar stor. Parkens kärna är det 97 meter höga berg som skjuter ut i havet. Till största del består parken av lövskog, i synnerhet avenbok och bok. Från mitten av maj fram till midsommar kvittrar fåglarna och orkidéerna färgar fuktängen nedanför naturum lila. Blommar gör också kaprifol, nyponrosor och backtimjan. Bland annat.

Men det är något alldeles särskilt med den första skira grönskan i en bokskog på våren och försommaren. Ljuset som silas ner genom de ljust gröna löven. Det kan inte förklaras. Det måste upplevas!

Läs mer och se fler bilder: Stenshuvud – Sveriges vackraste strand i fin nationalpark

5. Se spännande fornlämningar

Soluppgång vid Havängsdösen.

Stenålder, bronsålder och järnålder. Det finns spännande lämningar från olika tidsepoker ur forntiden på Österlen. Här nämner jag mina tre favoriter.

Först stenåldersstenarna vid Haväng. De bildar en 5 500 år gammal grav som består av fyra stenblock. Tre till väggar och en till tak. Gravens öppning är ut mot havet i riktning mot solens uppgång vid höst- och vårdagjämning. Och så en ring / rektangel av stenar runt själva graven. 16 stycken. Havängsdösen. Den är rest av människor som var en del av det som i vår tid har fått benämningen trattbägarkulturen. Häromåret var det någon eller några vandaler som eldade på takstenen så att den sprack. Det finns visst folk till allt!

Från bronsåldern är Kungagraven i Kivik. Det är en imponerande stenhög, men den har tyvärr först förstörts i och med att graven länge användes som stentäkt i byn och sedan har den ”restaurerats” till ett annat skick än det ursprungliga. Bredarör, som graven kallas i folkmun, är mest känd för sina hällbilder som finns på åtta av tio stenar i gravens hällkista. Det är inte känt vilka de var som begravdes här. Men ben från minst fyra personer, de flesta tonåringar, har hittats i graven. Så om det faktiskt är en kungagrav vet vi inte.

Den kanske mest kända av fornlämningarna på Österlen är också den yngsta av de tre som jag nämner här. Ales stenar i Kåseberga är nämligen från järnåldern, strax innan vikingatiden. Skeppssättningen tros ha fungerat som en astronomisk kalender. Den är Sveriges största skeppssättning med sina 67 meter i längd och 19 meter i bredd. Och den består av 59 stenar som var och en väger cirka fem ton. Stenarna står resta på berget Kåsehuvud, med vacker utsikt över den branta kusten och där Bornholm skymtas på håll. Tyvärr har även denna fornlämning ”restaurerats” ganska ovarsamt vid ett par tillfällen.

Läs mer och se fler bilder: Stenålderstenarna på Haväng, Ales stenar (Wikipedia) och Kungagraven i Kivik (Wikipedia)

6. Promenera i mysiga byar

Ett hus i Kivik.

Det finns många byar på Österlen. Jag är inte rätt person att försöka rabbla upp alla, även om jag så klart skulle kunna googla. Men att besöka och promenera runt i någon eller några av byarna är nog lite av ett måste när du är här.

I alla fall så är Kivik den av byarna som vi oftast återvänder till, och då helst till delarna nere vid havet. Där finns en hamn några restauranger och en liten väl skyddad sandstrand. Annars är det som allra vackrast i och runt Kivik i maj när äppelträden blommar i långa rader. Kivik är ursprungligen ett fiskeläge som har utvecklats till en semesterort.

Vitemölla är mindre men också ett fint gammalt fiskeläge som har utvecklats till en semesterort. Badhotellet är en läcker träbyggnad i gammaldags stil.

Många av de gulligaste byarna på Österlen ligger vid havet, men i höstas stannade vi till i Tomelilla som ligger lite mer ”mitt på” Österlen.

Jag vet knappt om jag varit inne i byn Tomelilla förut. Men på Tosselilla – en nöjespark – och Brösarps backar – ett känt backlandskap – har vi varit. Båda ligger i kommunen Tomelilla.

Tommelilla vill jag egentligen skriva – för det låter ju så. Som en sagofigur i stil med Tummelisa eller Tummetott (Nils Holgersson). Men Tomelilla har inget med sagofigurer små som tummar att göra. Men på tal om sagokaraktärer så finns det ett filmmuseum i Tomelilla. Världens minsta. Men det är å andra sidan världens största – och enda – Hasse & Tage-museum. 17 kvadratmeter stort lär det vara.

Läs mer och se fler bilder: Ett kort stopp i Kivik, Och äppelträden blommar i Kivik, Tomelilla är ingen sagokaraktär – men nog hade det varit roligare så?

7. Se vackra vattenfall

Forsakar vid Degeberga.

Degeberga ligger väl egentligen lite på gränsen till det som brukar räknas som Österlen. Men området har ingen entydig avgränsning, så varför inte? Här finns i alla fall Forsakar som måste vara Skånes vackraste vattenfall och som i vart fall innehåller de två högsta med en fallhöjd på åtta respektive tio meter. Det är avsatsen mellan de två delfallen som är det ”kar” som har gett upphov till namnet Forsakar. Området runt fallen består av bokskog i en ganska bran ravin som är naturreservat med kortare vandringsstigar. Här finns också en utsiktsplattform där du kan se fallen snett uppifrån.

Verkeån faller hela 23 meter vid Hallamölla, men inget av dess fem fall överstiger åtta meter. Men dessa vattenfall brukar då tillsammans i stället räknas som Skånes ”längsta”vattenfall. Hallamölla ligger knappt en mil väster om Brösarp och även detta området är naturreservat. Namnet här kommer från den kvarn (mölla på skånska) som finns och funnits på platsen sedan 1400-talet. Kvarnen har ett stort kvarnhjul, kvarnhus och drängkammare.

Läs mer och se fler bilder: Forsakar – länsstyrelsen avråder från detta! Och: Hallamölla – Skånes ”längsta” vattenfall

8. Beundra konsten

Äppeltavlan i Kivik 2018 föreställde stranden vid Stenshuvud.

Mest konst brukar det finnas att titta på runt påsken på Österlen när den årliga konstrundan går av stapeln. Sveriges största. Normala år är det från långfredagen och 10 dagar framåt som ÖSKGs medlemmar öppnar sina ateljéer för besökare. Du får som besökare se konsten på plats hos konstnärerna själva och har oftast också möjlighet att byta några ord med dem, om du vill det.

Det var redan 1968 som Sveriges, och kanske världens första konstrunda startades av några konstnärer i området kring Maglehem och Degeberga. Sex år senare bildades Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG) som sedan dess årligen arrangerar konstrundan på Österlen.

Ett annat mycket speciellt konstverk som brukar skapas årligen på Österlen är den tavla gjord av äpplen, ”äppeltavlan” som brukar avtäckas på hösten kring månadsskiftet september – oktober under äppelmarknaden. Tyvärr är dock hela detta arrangemang inställt 2021 på grund av pandemin.

9. Upplev backlandskapen

Brösarps södra backar på hösten.

Det finns flera vackra backlandskap på Österlen. Brösarps backar är kanske det mest kända. Det ligger vid orten Brösarp. Backarna är avlagringar från senaste istiden. De är kalkhaltiga och består främst av mo och sand. Området är känt förutom för själva backarna även och för sin flora, som till exempel backsippor nu på våren. Landskapet hålls öppet genom djur som betar. Här finns parkeringsplatser både vid Brösarps norra backar och Brösarps södra backar. De backar som vi har valt att besöka vid ett par tillfällen, och promenera runt lite i landskapet, är de södra.

Brösarps backar är också, precis som Haväng, en del av Verkeåns naturreservat. Och även vid Haväng finns ett vackert backlandskap där det växer massor av vackra blommor på försommaren.

Och även runt Stenshuvud och Kåsehuvud är det backigt. Bland annat.

10. Bunkra upp på Kiviks musteri

Äppelmust på Kiviks musteri.

Vid Kiviks musteri finns en butik, restaurang och ett besökscenter med odlingar och utställningar. Här planterade Henric Åkesson sina första äppelträd 1888 och verksamheten drivs än idag av samma familj. Flera generationer senare. Här stannar vi nästan alltid till när vi är på Österlen för att fylla på och bunkra upp med alkoholfria drycker, äppelchutney och annat gott. När du ändå är här i trakten tycker jag inte att du ska missa att göra ett stopp här – om du gillar produkterna från Kiviks musteri, vill säga.

Läs mer: 9 sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge

14 kommentarer på “Österlen – mina 10 bästa tips

  1. Som österlening är det alltid lika roligt och intressant att läsa vad besökare tipsar om. Jag skulle vilja lägga till att besök gärna Österlens inland för Österlen är mycket mer än kust och fiskelägen. Och fina stränder finns också söder om Simrishamn som Kyhl, Borrby strand osv.

  2. Många härliga ställen på Österlen. Så väldigt synd att det ska bli folköversvämning på en del platser, som på stranden vid Stenshuvud. Fina bilder i inlägget och den på Havängsdösen är magiskt vacker.

    1. Tack! Ja, det där med trängsel är ett huvudbry. Har ingen bra lösning på det mer än att berätta om att det är så och uppmana till besök under perioder när trängseln är mindre. Sedan är det ju egentligen inte främst på stranden det blir trängsel. Den är faktiskt ganska lång och i mitten är det nog sällan trångt. Men parkeringarna blir ju överfulla…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s