natur · resor · vackra platser · vatten

Vattenriket – mina 8 bästa tips

Visste du att det finns ett Vattenrike i Sverige? Har du läst den här bloggen förut vet du säkert det eftersom jag skriver om Vattenriket då och då. Jag jobbar ju i Kristianstad som ligger i Skåne. På kommunen till och med. Och har ett starkt intresse för naturen. Och då blir det ju naturligt att ständigt återkomma till Vattenriket. Som finns just i Kristianstad. Men jag har inte skrivit något samlat tidigare. Så nu bestämde jag mig för att göra det. Dela med mig av mina bästa tips.

Till att börja med ska jag kanske förklara vad Vattenriket är för något? Jo, Kristianstads Vattenrike är Sveriges äldsta biosfärområde. FN-organet Unesco utsåg Kristianstads vattenrike till biosfärområde, ett modellområde för hållbar utveckling, redan 2005. Biosfärområdet omfattar nästan hela Kristianstads kommun.

Och varför heter det då Vattenriket? Jo, Kristianstad är väldigt platt och låglänt och bland annat flyter Helge å genom staden och dess omgivningar. Vattnet som rinner i ån kommer ifrån ett mycket stort område, från en bra bit av både Skåne och Småland. Så när det regnar länge och mycket i hela det området kan det bli väldigt höga flöden i ån. Och när vattennivån i havet dessutom står högt breder vattnet ut sig över stora områden. Förr hette det att dessa var ”vattensjuka” områden. Men kommunen vände på begreppen och bestämde sig för att se vattnet som en tillgång istället. Områdena blev ”vattenrika” istället för ”vattensjuka”.

Vattenriket innehåller nästan alla svenska naturtyper. Så här finns mycket naturrikedom att vara rädd om.

Men nu till tipsen. Här kommer de:

1. Åhuskusten

Stranden vid Nyehusen på Åhuskusten.

Jag gillar den här kuststräckan på Skånes östkust. Sanddyner och tallskog. Sveriges längsta sandstrand. I alla fall så som jag räknar. Den går hela sträckan från Revhaken utanför Åhus till Stenshuvud. Från stranden vid Nyehusen syns ”huvudet” i den kända nationalparken resa sig långt, långt bort i fjärran. Vackrast är kanske stranden annars ändå kanske vid Äspet och Revhaken. Men det finns många vackra sträckor längs den här stranden. Hela stranden ingår dock inte i Vattenriket, men tillräckligt mycket.

Och missa inte själva Åhus. Det är en gullig medeltida by med Sveriges i särklass mest kända sprittillverkning.

Läs mer och se fler bilder: Ljuget om Sveriges längsta sandstrand och verkligheten och Stranden vid Nyehusen

2. Solnedgångarna i Kristianstad

Solnedgång bakom naturum i Kristianstad.

Kristianstad är renässansstaden som grundades av den danska kungen Christian 4 på 1600-talet. Helge å, tillsammans med en befästning med bastioner och vallgravar, skulle skydda staden mot svenskarna som flera gånger bränt ner den medeltida staden . De delar av staden som vetter mot Helge å kom så småningom att betraktas som vattensjuka. Avlopp gick rakt ut. Tippen, som på 1960-talet placerades granne med ån, gjorde inte Helgeåvattnet bättre. Och staden vände ryggen mot vattnet.

Men miljöarbete ledde till bättre vattenkvalitet och människorna i staden fick på nytt upp ögonen för den blå och gröna natur som döptes till Kristianstads Vattenrike och blev biosfärsområde utsett av UNESCO.

Från den vackra gamla Tivoliparken som ligger mitt i staden syns ofta fantastiskt vackra solnedgångar över Helge å och vattenriket. Missa inte dem när du turistar i Kristianstad!

3. Bästa korta promenaden

Utsikten över den lilla vattenspegeln vid gömslet, med staden Kristianstad i bakgrunden.

Behöver du ett förslag på en kort naturpromenad från centrala Kristianstad på bara ungefär en halvtimme tur och retur? Mitt förslag är att gå väster ut på naturumbron, över Helge å, sedan vika av söder ut och så promenera rundan på spången som går genom annars ogenomtränglig vass och vide, förbi ett gömsle i Årummet och sedan gå tilllbaka igen via Hälsoträdgården. En kort men mysig promenad i Vattenriket.

Naturumbron börjar mellan Tivolibadet och Tivoliparken. Redan när du går över bron är vyerna ofta fantastiska. Och har du tur kan du få syn på både den färgglada fågeln kungsfiskare och simmande utter utanför naturum, som ligger på andra sidan vattnet. Störst är chansen att se dessa fantastiska djur vintertid. Jag har själv sett båda arterna här vid den tiden på året. Men även på vintern krävs både tur och tålamod för att få se dem.

Spången och gömslet invigdes sommaren 2019. För den som vill gå längre sträckor finns det många vandringsleder att välja på i Vattenriket.

Läs mer och se fler bilder: Bästa korta promenaden i Vattenriket i Kristianstad

4. Åk på vattensafari

Vattensafari i Kristianstad.

Som ett komplement till att promenera och vandra i Vattenriket så bör det också upplevas så nära vattenytan som möjligt. Ett alternativ är att hyra kajak eller kanot och ge sig ut på egen hand och uppleva Helge å. Det har jag själv inte provat, men det skulle jag gärna vilja göra någon gång.

Ett annat alternativ är att åka safaribåt. Det har jag provat både 2010 och 2012. I maj, vilket är en väldigt fin tid att uppleva Vattenriket, med alla fåglar som då är igån och häckar och allt det nygröna på träd och buskar. Jag tror inte att den firman som jag då åkte med finns kvar. Nu är det Stora Safaribåten som gäller. Men de erbjuder förmodligen en lika fin upplevelse som de jag fått vara med om.

5. Skånes trandans vid Pulken

Trandans vid Pulken

Slutet av mars och början av april är tiden på året att uppleva detta. Det är endast några korta veckor om vårarna som detta skådespel ges. Pulken, heter platsen där tranor på väg till Södermanland och norrut i Skandinavien rastar och dansar. Platsen ligger nära Yngsjö och Sveriges längsta sandstrand. Vid en björkdunge på ett fält har människorna byggt ett fågeltorn och utemuseum till tranornas ära.

Solnedgången är en fin tid på dygnet att uppleva fåglarna. Främst är det tranor som ska till den svenska östkusten och Finland som mellanlandar här. De tranpar som ska häcka i Skåne och Blekinge är redan på plats vid sina boställen när trandansen pågår vid Pulken och de har flugit direkt från Tyskland utan någon mellanlandning på den här sidan Östersjön.

Läs mer och se fler bilder: Skånes trandans

6. Forsakar – Skånes högsta vattenfall

Forsakar vid Degeberga.

Forsakar som ligger i Degeberga måste vara Skånes vackraste vattenfall och dessutom innehåller det de två högsta vattenfallen i Skåne med en fallhöjd på åtta respektive tio meter. Det är avsatsen mellan de två delfallen som är det ”kar” som har gett upphov till namnet Forsakar. Området runt fallen består av bokskog i en ganska bran ravin som är naturreservat med kortare vandringsstigar. Här finns också en utsiktsplattform där du kan se fallen snett uppifrån.

Kommer du hit i maj kan du också se ramslöken blomma.

Läs mer och se fler bilder: Forsakar – länsstyrelsen avråder från detta!

7. Utställningen på naturum

Solnedgång bakom naturum i Vattenriket.

Naturum Vattenriket öppnade 2010. Det firade alltså tioårjubileum förra året. Mitt under pågående pandemi.

Naturum är Vattenrikets besökscenter och det ligger mer eller mindre mitt i staden Kristianstad och mitt i Vattenriket. På pålar mitt ute i vattnet, helt i trä med ovanlig arkitektur, ligger en byggnad som innehåller en utställning om djur och natur i denna speciella del av landet. Det är ett av Sveriges totalt 32 naturum. Och det är gratis entré!

De allra, allra flesta besökare i naturum i Vattenriket är nöjda med sitt besök och tycker att de fått mer kunskap om naturen i området. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket genomförde i samtliga naturum i Sverige sommaren 2019.

På andra våningen finns en takterrass med fin utsikt över staden, strandängarna och ån där du sitta och äta din medhavda matsäck vid träborden. Och senare i år planeras restaurangen öppna igen, där du kan sitta både inomhus och utomhus och äta.

8. Sumpskogen vid Ekenabben

Spång vid Ekenabben.

Ekenabben är ytterligare en plats i där staden Kristianstad möter naturen. Platsen ligger på en udde i Hammarsjön och från parkeringen går en 800 m lång slinga genom skogen. En del av denna slinga består av breda fina tillgänglighetsanpassade spänger, eller bryggor om du hellre vill kalla dem det, som leder besökarna genom sumpskogen på platsen.

Att gå här känns exotiskt och här finns många spännande växter att titta på samtidigt som fågelsången ljuder mellan träden.

På en plats i området finns ett fågeltorn där du kan se ut över Hammarsjön och spana efter fåglar.

Fler tips om Vattenriket hittar du här.

Läs mer: Österlen – mina 10 bästa tips

4 kommentarer på “Vattenriket – mina 8 bästa tips

  1. Ja, Vattenriket känner jag till, genom dig och John, som verkar ha slutat blogga och Helge å minns jag en annan bloggerska visade foton ifrån lite då och då, för flera år sedan. Informativt inlägg med fina bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s