natur · resor · vackra platser · vandra

Bästa korta promenaden i Vattenriket i Kristianstad

Behöver du ett förslag på en kort naturpromenad från centrala Kristianstad på bara ungefär en halvtimme tur och retur? Mitt förslag är att gå väster ut på naturumbron, över Helge å, sedan vika av söder ut och så promenera rundan på spången som går genom annars ogenomtränglig vass och vide, förbi ett gömsle och sedan gå tilllbaka igen via Hälsoträdgården. En kort men mysig promenad i Vattenriket.

Spången och gömslet invigdes förra sommaren. Naturum med naturumbron invigdes för nästan exakt tio år sedan, hösten 2010. Och Kristianstads Vattenrike är ett biosfärområde utsett av Unesco sedan 2005.

Hälsoträdgården invigdes också hösten 2010 och dess orangeri 2014.

Allt det här är alltså fortfarande relativt nytt och har blivit ett rejält lyft för centrala Kristianstad.

Naturumbron börjar mellan Tivolibadet och Tivoliparken. Redan när du går över bron är vyerna ofta fantastiska. Och har du tur kan du få syn på både den färgglada fågeln kungsfiskare och simmande utter utanför naturum, som ligger på andra sidan vattnet. Störst är chansen att se dessa fantastiska djur vintertid. Jag har själv sett båda arterna här vid den tiden på året. Men även på vintern krävs både tur och tålamod för att få se dem.

Men bara att promenera i allt detta blå och gröna är fint. Får du syn på några spännande djur är det en bonus. Men vyerna över fina naturum och stadens ”skyline”, som härifrån endast består av den tidigare kvarnen och kyrktornet, ingår vid varje besök i gömslet.

På väg tillbaka till stan kan du slinka förbi den fina hälsoträdgården med många vackra blommor och andra trädgårdsväxter. Här finns också ett litet orangeri som är öppet dagtid och gratis att besöka. Där inne finns olivträd och andra växter från medelhavsområdet.

Den här rundan är helt klart den bästa kortpromenaden i Vattenriket, om du frågar mig.

6 kommentarer på “Bästa korta promenaden i Vattenriket i Kristianstad

  1. Verkar vara en trevlig promenad, känner igen vissa delar, både från dina och andras inlägg. Naturum och allt däromkring måste verkligen vara en tillgång för staden. Vackert guidat!

    P.S. Jag är avis på dig för uttern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s