historia · natur · resor · vackra platser · vandra

Sippor och hav i Skärva naturreservat utanför Karlskrona

När vi bodde i Karlskrona hände det mer än en vår att vi åkte till Skärva naturreservat för att se vitsipporna blomma i bokskogen. I helgen som gick tog vi oss dit för en liten repris.

Skärva naturreservat ligger vid havet, väster om Karlskrona. Kommer du från västra Blekinge svänger du av från väg E22 vid Nättraby och följer skyltningen mot Skärva. Strax efter att du har kört över järnvägen finns en parkeringsplats på höger sida om vägen.

Vi parkerar vår bil där, går över på andra sidan vägen (den vänstra), går genom grinden som är där och följer sedan en blåmarkerad stig genom bokskogar och över fält. Fåglarna kvittrar i skogen. Jag hör bland annat en koltrast sjunga sin melodiösa sång. Överallt på marken växer det vitsippor. Ibland enstaka här och där. Ibland hela mattor i vitt och grönt.

På någon enstaka plats hittar vi också blåsippor.

Bokskogen har inte riktigt börjat slå ut än. Bara något enstaka litet blad på någon enstaka liten bok har börjat titta fram lite försiktigt. Men snart så!

När vi kommer tillbaka ut på vägen igen svänger vi vänster och följer den genom grinden till Skärva Herrgård. Det är en märklig byggnad. Huset har beskrivits som ”en korsning av grekiskt tempel, italiensk kupolkyrka och blekingsk ryggåsstuga”. Den är från 1700-talet och ingår i det världsarv som Örlogsstaden Karlskrona är. Precis mitt emot den del av huset som liknar ett antikt tempel, och där det står en större urna på ett rejält fundament, följer vi en stig snett neråt höger, mot havet.

Väl nere vid havet vandrar vi genom en hage med lamadjur innan vi hittar en plats vid havet att sätta oss och ta en medhavd fika.

Nu följer vi en orangemarkerad slinga som ingår i Ark 56. Vi följer först havet en bit över en hagmark innan vi går på en spång över ett blötare parti. I skogsdungen på en kulle ser vi sedan mängder av vårlök.

Härifrån följer vi mindre vägar tillbaka till parkeringsplatsen.

Har du appen Viewranger hittar du den här vandringen, som är tre kilometer kort, här.

Vi började vår korta vandring genom att passera en grind.
Till att börja med följde vi blåmarkerad slinga.
På ett ställe i bokskogen växte det blåsippor.
En enda liten bok var precis på gång att börja slå ut.
Vita och blå sippor.
Skärva herrgård.
En urna vid Skärva herrgård.
Ett lamadjur. Eller möjligen en alpacka.
Lamadjur vid havet.
En outslagen ek lutar sig ut över havet.
En stig nära havet.
Ännu en ek vid havet.
Videkvistar.
Vårlök.
Anders väntar in mig.
Vitsippor.
Den vandring som vi valde att göra den här gången.

9 kommentarer på “Sippor och hav i Skärva naturreservat utanför Karlskrona

  1. Ser ut som en härlig vandring, kul att träffa på lamor. Alpackor ska visst vara ulligare och med bredare nos än lamadjuren. Fin vårserie.

    1. Ja det var fint. Försökte bildgoogla och jämföra och tyckte att dessa djuren ligger någonstans ”mitt emellan” i utseendet. Lutar dock mest åt att det är lamadjur.

  2. Det ser fint ut! Ett tips att komma ihåg. Vill minnas att jag var i Nättraby – eller åtminstone i närheten – i min gröna. ungdom. Ligger det inte i närheten av Asarum- eller är jag ute och cyklar nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s