resor

Östligaste, västligaste, nordligaste och sydligaste platserna jag varit på

Vad är längst österut, västerut, norrut och söderut som du någon gång varit? Har du ens funderat på det? Det hade inte jag, tills helt nyligen. Men nu har jag det. Och här är min lista.

Det här med jordklotet är bra snurrigt ibland. Eller hur? Var börjar till exempel öst och var slutar väst? Det sägs ju att ”öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två”. Men någonstans måste de ju mötas. Annars ligger ju alla platser både österut och västerut samtidigt. Så jag väljer datumlinjen för detta möte mellan öst och väst. I dess nuvarande sträckning. Det kan säkert ifrågasättas. Men nu räknar jag så. Du får självklart räkna som du vill.

Östligaste platsen – Upolu, Samoa

Stranden Lalomanu på ön Upolu i Samoa.

Samoa var förr det land på jorden där solen sist gick ner och som sedan sist gick in i varje nytt dygn. Men detta ändrades när landet flyttade på datumlinjen genom att helt sonika stryka den 30 december 2011 ur kalendern. Därmed blev det lilla landet i Söderhavet det första landet på jorden att ta klivet in i 2012. Och sedan dess är det alltså Samoa som varje år först firar in det nya året. Därmed är det också det land som numera ligger längst österut på jorden. Och den allra ostligaste av Samoas större öar heter Upolu. Och där har jag alltså varit. Men det var redan 2001. Innan datumlinjen flyttades. Men hur krånglig ska vi låta den här övningen bli? Som längst österut som vi kom på Samoa var stranden Lalomanu.

Samoa är ett litet tropiskt land i Söderhavet där de flesta är mycket religösa och byn och familjen sätts före individen. Mycket av ägandet är kollektivt snarare än individuellt. Tempot är lågt och moderniseringen går långsamt. Många tidigare invånare har emigrerat till Nya Zeeland, Australien eller Kalifornien.

Drömmer du också, som svarte Rudolf, om flickornas kransar och svävande bruna ben på stranden av blåa slätter i samoamånens sken? Hur som helst. Samoa är ett fint land att besöka men inte särskilt välutvecklat som turistland. Det är så klart på både gott och ont. När vi var där fanns det inte många mellanklasshotell och de som fanns betraktades lokalt som lyxhotell och var prissatta därefter. Budgetalternativen var på så sätt bättre. Även om de var mycket enkla. Madrass på golvet och inga riktiga väggar. Pelare håller upp taken och där finns en slags rullgardiner till väggar som kan rullas ner på natten. De är byggda efter samma principer som traditionella samoanska hus som kallas fale. Så bor många samoaner själva än idag i byarna.

Västligaste platsen – Rarotonga, Cooköarna

Muri Beach, Rarotonga, Cooköarna.

150 mil sydost om Upolu i Samoa ligger ön Rarotonga i Cooköarna. Öster om den ostligaste platsen alltså. Och ändå samtidigt den mest västliga plats jag varit på. Cooköarna ligger på andra sidan datumlinjen, nämligen. Och jorden är rund.

Det var på samma resa, i augusti och september 2001, som vi besökte både Cooköarna och Samoa. Och New York, Los Angeles och Fiji.

Cooköarna är ett självstyrande ö-rike i södra Stilla havet i något som kallas ”fri association” med Nya Zeeland. Det senare landet ansvarar för Cooköarnas försvar och utrikesfrågor, men dessa ansvarsområden utövas i samråd med Cooköarna. Invånarna på Cooköarna är medborgare i Nya Zeeland , men de har också en separat status som Cooköarna-medborgare, vilket inte ges till andra nyzeeländska medborgare.

När vi var på Rarotonga bodde vi i en bungalow vid Muri Beach, som ligger på öns östra sida. Vi besökte även huvudorten Avarua, där också den internationella flygplatsen ligger och som ligger ännu lite längre västerut. Allra längst västerut måste vi dock ha varit när vi åkte buss runt ön. Bussarna på Rarotonga hade för övrigt den märkliga egenheten att de alltid avgick före utsatt tid.

När vi var på Cooköarna besökte vi även atollen Aitutaki och dess mycket vackra lagun.

Nordligaste platsen – Skibotn, Norge

En norsk fjord, inte långt från Skibotn.

Det var en midsommarhelg i början av 1990-talet. Jag och Anders bodde och pluggade i Luleå och vi bestämde oss för att ta min vita Saab V4 och runda norr om Sverige. Vi körde alltså upp till Kiruna, vidare till Abisko, Björkliden och Narvik och sedan norr ut. Vi försökte leta reda på tretriksröset men kom vilse och hittade istället ett okänt norskt Matterhorn med två toppar. I Skibotn vände vi söderut igen, fortsatte över till Finland och vidare söderut längs Tornedalen, växelvis på finska och svenska sidan ner till Haparanda. Och så tillbaka till Luleå igen.

Och längre norr ut än Skibotn, Norge har jag aldrig varit. Vare sig förr eller senare.

Snacka om ljusa midsommarnätter – för övrigt!

Sydligaste platsen – Christchurch, Nya Zeeland

Albin, då 3 år åker kanot i Christchurch.

I december 2008 var vi i Christchurch, Nya Zeeland. Det var under den jordenruntresa som vi gjorde när barnen var små.

I Christchurch promenerade vi så mycket så att barnvagnen till slut gick sönder. Så vi köpte en ny barnvagn där. Vi åkte spårvagn och paddlade kajak. Barnen lekte på lekplatsen i botaniska trädgården. En fördel som vi kunde konstatera med Nya Zeeland – för barnfamiljer på jordenruntresa – är att de har väldigt bra lekplatser. Spårvagnschaufförerna hävdade för övrigt att Christchurch har världens bästa kranvatten.

För att vara ett land på andra sidan jordklotet där det lackade mot jul så där i början på sommaren och där solen rör sig motsols över himlen kanske vi var mest förvånade över att allt kändes så oexotiskt. Nästan som Sverige. Fast kallare. Inomhus vill säga. Mulna dagar. Annars hade vi ett decemberväder där som mest av allt liknade ett riktigt hyggligt svenskt sommarväder.

Och längre söderut än så har jag aldrig varit.

Vilka är dina platser?

Så. Vilka är de östligaste, västligaste, nordligaste och sydligate platser som du har varit på?

Läs mer: Mina bästa tips för Söderhavsresan till Samoa

18 kommentarer på “Östligaste, västligaste, nordligaste och sydligaste platserna jag varit på

  1. Det här var en kul uppgift och visade att mina geografikunskaper kunde vara bättre vad gäller längd- och breddgrader. Och platser som ligger lite längre ifrån varandra på den ena eller andra ledden. Längst österut var lätt, det är Peking där jag och sonen var 2009. Längst västerut var tydligen inte lika självklart som jag trodde, men det var ändå Lima där jag var förra året (åkte därifrån dagen innan gränsen stängdes). Men det skiljde inte så mycket mellan Lima och New York som väntat. Nordligaste är Vilhelmina där jag var som liten ned familjen några veckor en sommar i början på 70-talet. Sydligaste är Johannesburg där jag och sonen 2012 hyrde bil för att ta oss upp till Zimbabwe och Botswana där vi bodde på en lodge i en vecka och var ute hela dagarna nästan och kollade på djur och natur. Jag kollade nu samma uppgift i Europa men det får bli en annan gång.

  2. Roligt att sitta och fundera på såna här saker 😊 Östligast är Cape Byron i Australien, västligast Madeira, sydligast Tasmanien och nordligast blir väl nånstans i fjällen (ej säker var, men vet vi har varit på skidsemester en gång eller två då jag var riktigt liten).

    1. Visst är det roligt! Och en anledning att plocka fram jordgloben och jämföra. Madeira har jag varit på och Byron Bay. Men Tasmanien har jag kvar att besöka. :)

    1. Ja, alltså denna jäkla pandemin. Av dina resmål har jag varit i Sydney. En av mina absoluta favoriter när det kommer till storstäder. De övriga har jag kvar. Spännande resmål allihopa. :)

  3. Mina nord-ost-syd-västpunkter ligger som en triangel med Riksgränsen och Narvikstrakterna högst upp. Men sen hejdar jag mig, Kilpisjärvi och andra orter längs E8:an, har jag verkligen inte varit där? Inget bestående minne i så fall, kanske bara namn från barndomen. Sri Lanka är nog både östligast och sydligast och så får Teneriffa bli den västligaste.

    1. Barndomens platser är det ju inte alltid vi minns. Så jag förstår att det blir svårt att svara exakt på den nordligaste platsen. Jag har varken besökt Teneriffa eller Siri Lanka och av de öarna är jag nog mest sugen på den senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s