natur · okända pärlor · resor · vackra platser

I Norge finns ett okänt Matterhorn med två toppar – Otertinden / Ivvárasággi


I Troms fylke, i norra Norge finns ett berg som är så speciellt och så vackert att det borde vara en världskänd sevärdhet. Ett berg som ser ut som ett Matterhorn med två toppar. Men du har förmodligen aldrig hört talas om, eller ens sett bilder av berget innan. Och kommer kanske aldrig att se det igen. Att vi överhuvudtaget hittade dit var en ren slump.

En gång för många, många år sedan bodde vi i Luleå, min sambo och jag.

En midsommarhelg bestämde vi oss för att köra upp till Kiruna, sedan vidare in i Norge, först till Narvik, fortsätta norr ut, runda norr om Sverige och köra hem via Tornedalen. Vi körde med min vita Saab V4.

Ett av målen var att se Treriksröset. Med oss hade vi en kartbok där det såg ut att vara möjligt att nå Treriksröset från den norska sidan. Det var det inte. I alla fall inte för oss. Vägen vi körde på blev smalare och smalare och till slut blev vi tvungna att vända om. Vilket inte heller var det lättaste. Möjligen hade vi kört vilse och var på helt fel väg. Eller också är det överhuvudtaget inte möjligt att nå Treriksröset från det här hållet.

Hur som helst kom vi förbi det där spektakulära berget. Så klart var jag tvungen att stanna och fotografera, trots den tidens begränsade antal bildrutor i kameran.

Och det där berget har på något vis fastnat i mig. En gång målade jag till och med av det i olja. Det märkvärdiga i att ett så speciellt berg är helt okänt.

I Schweiz finns ett berg med en liknande profil, men med bara en topp. Det heter Matterhorn och är en av världens mest kända bergsvyer.

Endast i Norge, med alla dessa vackra bergslandskap, kan ett berg som ser ut som ett Matterhorn, men med två toppar, förbli helt okänt.

Jag har länge undrat vad berget heter. Var vi egentligen hade hamnat den där gången när vi körde vilse.

För ett par veckor sedan tog jag tag i saken, la upp bilden och frågade i en norsk Facebookgrupp (som egentligen är till för fotografier från Lofoten). Och jag fick svar! Berget heter Otertinden på norska och ligger i Signaldalen. Som i sin tur ligger i Storfjords kommun. Detta är ett glesbefolkat område med endast en invånare per kvadratkilometer.

När jag googlar Otertinden förstår jag att berget också heter Ivvárasággi, men då på nordsamiska. Höjden är 1 356 meter över havet. Den tillhör bergskedjan Čávkosvárr och är den högsta av dess toppar. Och det är nästan all information som jag hittar om berget på internet. Det har också fått tre recensioner på Google. Samtliga ger berget högsta betyg.

När jag nu vet allt detta blir jag sugen på att någon gång återvända hit. Kanske för att vandra. Helt säkert för att fotografera. Och kanske, kanske göra ett nytt försök att nå treriksröset.

Men det är en bit att köra. Hemifrån Karlshamn är det 200 mil till Otertinden/Ivvárasággi.

14 kommentarer på “I Norge finns ett okänt Matterhorn med två toppar – Otertinden / Ivvárasággi

 1. Vad kul att du fick svaret på något du tänkt på så länge. Så vackert det ser ut. Undrar om huset också finns kvar.
  Jag trodde inte man kunde nå treriksröset med bil, men det kanske man kan.
  Ha det bra!

  1. Nej, det är nog så att det inte är möjligt att komma dit med bil. Men vi tyckte att det såg så ut. Vackert var det. Och mycket roligt att få svar. Nu är det möjligt att återvända någon gång. När tiden finns. :)

 2. Otertinden är ett väldigt fint berg. Har åkt förbi flera gånger, men faktiskt aldrig reflekterat över att det ju faktiskt påminner lite om Matterhorn. Eller är det Matterhorn som påminner om Otertinden? ;)

  Det är för övrigt inte möjligt att nå Treriksröset med bil oavsett vilket land du kommer från. Du kan antingen promenera från Kilpisjärvi (Finland), från Abisko (drygt 14 mil tror jag) eller från Norge men vet inte exakt vart du får börja vandringen där. Möjligtvis nånstans i Signaldalen. Men bil, nej. Kortaste vägen är med båt från Kilpisjärvi över sjön och sen 3 km promenad.

  1. Tack för info om hur man tar sig till Treriksröset! Får nog bli en resa ditupp någon mer gång. Och visst! Kanske är det Matterhorn som påminner om Otertinden. Jag har fortfarande aldrig sett detta schweiziska berg. Så om jag någon gång kommer dit får jag blogga om att det påminner om Otertinden. :)

   1. Ja, det tycker jag att ni ska planera in även om det är några mil att köra. Det är ett väldigt fint området att vandra i. Haha, ja, men för dig blir det ju verkligen lite så då eftersom du såg Otertinden först.

 3. Ja, det där berget hade jag gärna sett i verkligheten. Inlägget väckte även nostalgiska minnen till liv. En Saab V4! Sådana åkte jag mycket i som barn och min pappa var Saab trogen genom hela livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s