coronan · resor

Mörkar grekiska myndigheter smittspridning på öarna?

Det grekiska läkarfacket anklagar myndigheterna för att dölja antalet smittfall på öarna, för att skydda turismen, rapporterar Sveriges radio och SVT.

I mitten av juli införde myndigheterna ett nytt sätt att mäta spridningen på, enligt Michalis Giannakos som är ordförande för läkarfacket. Han påstår att fall med grekiska turister som testats positivt på öarna oftast inte registreras på ön där smittan upptäcktes, utan på sin egen hemort som oftast ligger på fastlandet eller i en storstad.

”Man gör det för att hjälpa turismen, så att inte öar som tar emot många turister ska få dåligt rykte”, säger ordföranden för det grekiska läkarfacket till SR.

Påståendet avfärdas däremot av Greklands vice hälsominister. Enligt honom är anklagelsen ovärdig och han kommenterar därför inte anklagelsen. Men tidigare har landets vice civilförsvarsminister sagt att man från myndigheternas sida velat undvika att peka ut enskilda öar som särskilt drabbade av viruset.

Efter sommaren har antalet fall i Grekland ökat, men de ser nu ut som att de nått en platå och att de kanske till och med kan vara på väg neråt igen. Och smittspridningen där ser inte ut att vara värre än den i Sverige just nu. Av siffrorna att döma.

Men Michalis Giannakos påpekar att Grekland samtidigt har börjat testa allt mindre, vilket håller nere siffrorna.

Och oavsett vilket. Det är givetvis inte alls bra om det är så att myndigheterna medvetet mörkar den smittspridning som sker på turistorterna.

Vi får hoppas att grekerna nu tar tag i och reder ut detta så att korrekta siffror redovisas framöver.

Foto: Arkivbild.

4 kommentarer på “Mörkar grekiska myndigheter smittspridning på öarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s