månadens blogginlägg · resor

10 av de bästa blogginläggen om resor i september 2021

Här kommer min lista med några av september månads mest intressanta blogginlägg om resor. Och den här månaden blev antalet inlägg som jag fastnade lite extra för både jämt och fint:

1. I Kvarkens skärgård

Det är Marias Memoarer som har besökt Svedjehamn och Bodvattnet. Maria skriver: ”Svedjehamn är ett pittoreskt hamnområde i Björköby ute i Kvarkens skärgård. I detta världsarvsområde är naturen väldigt speciell och jag tyckte det var en riktigt härlig upplevelse att campa här en natt i min bil och vandra den ungefär 4 kilometer långa naturstigen Bodvattnet runt.”

Jag tycker att där ser väldigt fint ut på Marias bilder. Påminner en hel del om Norbottens skärgård i Sverige. Marias blogg är en av anledningarna till att jag blir mer och mer sugen på att någon gång besöka Finland ”på riktigt”. Jag har varit på genomresa i Tornedalen, även på den finska sidan. Och så stannade båten på väg till Tallinn till vid Åland mitt i natten. I och för sig vid midsommartid — så vi kunde se hur där ser ut. Men det finns ju så mycket mer att se av Finland! Vilket Maria öppnar ögonen för.

2. Vackert på Kullaberg

Det är Eva som på sin blogg på Rucksack skriver om JosefinelustKullen: ”Vi stannar till på vägen ner mot Josefinelust och tittar ut över Skälderviken. Är vi verkligen kvar i Sverige? Växtligheten här ute på Kullen känns mer exotisk och prunkande och havet känns oväntat klart och snorkelvänligt. Minnen från klippiga kustremsor utefter Highway 1 i Kalifornien smyger sig fram.”

Så vackert där ser ut! Jag har varit på Kullen flera gånger, men just det där området har jag missat.

Måste bli av någon gång.

3. Att fotografera människor

Det är Leva som Eva som skriver om att fotografera människor på resa. Ett svårt ämne i vår nya digitala tillvaro där var och en måste hitta sina egna svar och förhållningssätt. Eva skriver:

”Det är fotografierna av människor som blir mina favoriter bland bilderna från en resa. Korta möten, ofta utan att ens kunna kommunicera. I bilden anas ett helt liv; skillnader men framförallt likheter mellan oss människor; sorger och svårigheter, drömmar och förhoppningar. Men ofta är det svårt att fotografera människor. Det handlar om respekt och integritet. Tänk om någon helt plötsligt skulle fotografera mig, när jag kom gående på Storgatan eller stod i kön på ICA, det skulle kännas mycket konstigt. Som rik turist i ett fattigare land blir förhållandena ännu känsligare.”

För egen del har jag alltid använt mig, i vart fall delvis, av ett dokumentärt förhållningssätt i mitt fotograferande. Det betyder bland annat att jag inte alltid vill att människor ska vara medvetna om att jag fotograferar dem. I många sammanhang är det inte praktiskt möjligt att inhämta deras tillstånd vare sig i förväg eller i efterhand och dessutom vet jag nästan aldrig förrän långt senare vilka bilder jag kommer att använda och hur.

För mig har det aldrig varit moraliskt fel att skapa bilder på det här sättet. För mig känns det tvärt om rätt och riktigt. Äkta, helt enkelt.

Men vad gäller egentligen rent juridiskt och moraliskt? Det har jag skrivit om här.

4. New York-bloggen firar 10 år med böcker

Anna Ström Åhléns New York-blogg har firat 10 år i september. Med en tävling där de som deltog kunde vinna guideboken ”Mitt New York”. Datumet för tävlingen är passerat men Anna berättar i blogginlägget också om sina tio år med bloggen:

”Den största vinsten är dock alla nya vänner jag fått via bloggen. Så många underbara människor som jag aldrig någonsin skulle ha träffat, om jag inte hade satt mig vid datorn den där dagen för tio år sedan. Flera av dem är nu mina vänner för livet, något som helt enkelt är ovärderligt. Tack för att ni finns!”

Visst låter det fint?

Anna har den här månaden också skrivit om en annan New York-bok: ”New York för foodisar”. Anna skriver bland annat: ”Som New York- och matnörd vattnas det verkligen i munnen på mig när jag bläddrar i New York för foodisar, och en växande längtan pirrar i min kropp. Längtan efter den där unika stämningen, ljuden, smakerna och inte minst människorna.”

Låter som en härlig bok för den som vill drömma sig till New York!

5. Jordbävningen på Kreta

Ia som bor på Kreta hade också planerat att skriva om boktips på sin blogg, Ia mitt i livet, när en jordbävning kom ivägen och skakade om. De tre boktipsen fick vänta några dagar och istället skrev Ia först om seismologiska vågor:

”Vi ska beskriva scenen: östra Medelhavet ligger på en axel där jordbävningar är vanliga, Det beror på att tre kontinentalplattor möts där och stökar med varandra: Euroasiatiska, Afrikanska och Arabiska. De spänningar som uppstår resulterar i jordbävningar och det land i Europa som har flest jordbävningar är faktiskt Grekland. Här på Kreta är det jordbävningar i stort sett varje dygn, men oftast ute till havs på större djup och inte så starka, dvs vi känner inte av de flesta. Och när vi känner av dem är det oftast en darrning eller lätt skakning. Efter ett tag som boende vänjer man sig och tänker ibland att ”jaha, där var nog en liten jordbävning” och inte bryr man sig om att rusa ut på nätet eller titta på appar för styrka osv. Det är bara nå’t som passerar.”

Och: ”Jordbävningen tidig förmiddag var den värsta jag varit med om sedan jag flyttade ner för 7,5 år sedan. Den intar plats ett på en lista som nu är uppe i tre obehagliga händelser. Alla de andra ”darrningarna” och småskakningarna håller jag inte reda på, de kommer och går.”

Läs gärna hela texten. Det är en bra genomgång om jordbävningar. Det är ruskiga krafter som kommer loss. Skönt att Ia klarade sig bra! Sände en tanke till henne när jag fick höra om jordbävningen bland nyheterna.

6. Stendörrens naturreservat

Stendörrens naturreservat ligger vid Sörmlandskusten mellan Nyköping och Trosa. I månaden som gått har både jag själv och f.d Ensamma Mamman publicerat blogginlägg om detta naturreservat. Hon skriver:

”Nu har vi sett Stendörren och de där hängbroarna som ungefär alla pratat om i sommar. Jag är nöjd och jag fattar grejen. Vi kommer med all säkerhet tillbaka, jag vill gärna se detta en fin sommardag och ta plats på någon klippa och bara ligga och mysa i flera timmar.”

Och visst är Stendörrens naturreservat en vacker plats. Men är det inte lite väl många som hittar dit numera? Över hundra tusen personer besökte reservatet förra året och det är säkert inte mindre populärt i år.

Jag skrev själv ett inlägg nu i september om Stendörren som problematiserar en smula kring den stora mängden besökare där.

7. Vara eller inte vara spontan på resa

Det är Gunilla som på bloggen 4000 mil som skriver: ”Varför jag sällan är spontan på resa? – jo men på grund av det här.”

Och om Vrigstad: ”Hotellet känns öde. Poolen är tömd på vatten, relaxen stökig och ostädad. Vi tar en tur i samhället, som inte är charmigt alls. 60-tals hus med olika pizzerior i bottenplanet. Hotellets restaurang är ett steak house. Jag beställer entusiastiskt lammfilé. För 350 kr. Den kommer in helt genomstekt och grå. Jag gör något som jag sällan gör och skickar tillbaka maten. Ny lammfilé kommer in. I samma skick. Jag ger upp och äter.”

Den sortens motgångar har jag själv råkat ut för när vi försökt oss på att resa spontant. Själv tycker jag därför också oftast om att ha boende planerat i förväg. Särskilt under de senaste snart 18 åren, när vi har rest med våra barn. Men. Ibland har vi prioriterat flexibilitet och det har ändå mestadels funkat bra. Dock gör det sällan det under industrisemestern. Det blir då i regel onödigt dyrt eller i stil med det Gunilla beskriver i sitt inlägg. Det där med högsäsongen på sommaren gäller för övrigt både i Sverige och i Europa. Flexibilitet har fördelar som att kunna styra resan efter vädret eller anpassa till hur långt man för tillfället orkar köra. Men. Det blir väldigt mycket stress kring att hitta boende. Och lite för ofta besvikelser.

8. Treriksröset

Det är Dryden som skriver om att vandra till Treriksröset som ju ligger precis där Sverige, Norge och Finland möts i en och samma punkt:

”Det är augustis fösta halva. I bilen från Östersund mot Nikkaluokta och vårt stundande Kebnekaise-äventyr kommer vi lite spontant på att ”Treriksröset är ju bara 30 mil bort!”. Idén blir svår att släppa. Trots att jag senare åker på en rejäl feberfrossa efter fyra dagars eskapader i Lapplands nordligaste vildmark, inklusive en lyckad toppbestigning av Kebnekaise, bestämmer vi oss för att köra. Att vandra till Treriksröset verkar nämligen vara lite av en walk in the park. Allra helst om man väljer den något enklare varianten med båt.”

En gång för många, många år sedan bodde vi i Luleå, min sambo och jag.

En midsommarhelg bestämde vi oss för att köra upp till Kiruna, sedan vidare in i Norge, först till Narvik, fortsätta norr ut, runda norr om Sverige och köra hem via Tornedalen. Vi körde med min vita Saab V4.

Ett av målen var att se Treriksröset. Med oss hade vi en kartbok där det såg ut att vara möjligt att nå Treriksröset nästan hela vägen med bil, från den norska sidan. Det var det inte. I alla fall inte för oss. Vägen vi körde på blev smalare och smalare och till slut blev vi tvungna att vända om. Vilket inte heller var det lättaste. Möjligen hade vi kört vilse och var på helt fel väg. Men mest sannolikt är det överhuvudtaget inte möjligt att nå Treriksröset från det här hållet.

Den gången kom vi istället förbi ett okänt Matterhorn med två toppar istället. Också det en upplevelse. Men Treriksröset har vi fortfarande kvar att besöka.

9. Norrköping

Som uppvuxen i Norrköping blir jag ju glad när jag ser att andra resebloggare upptäcker staden. Tove skriver på sin blogg Come Fly With me:

”I mitten av augusti tog jag och Aramis tåget till Norrköping för att spendera två dagar i staden. Vi blev båda positivt överraskade hur mysigt det och hur mycket det fanns att göra.”

Inlägget innehåller för övrigt massor av fina bilder från staden vid Strömmen.

10. Att göra i Florens

Det är Lina som på sin blogg Resa Medvetet skriver om den italienska staden:

”För några år sedan gjorde jag en fantastisk soloresa till Florens. Jag åkte dit för att plugga, jobba och blogga på distans över en långhelg som omväxling.”

Och: ”Florens är kanske för en del främst förknippat med en romantisk weekend för två. Men det finns så mycket att göra i Florens som passa alla sällskap i alla konstellationer.”

Jag suger åt mig av tipsen, för även om inte något är bokat än i staden så planerar vi för ett stopp här i vinter.

Vinjettbilden: Albin och en av broarna i Stendörrens naturreservat.

13 kommentarer på “10 av de bästa blogginläggen om resor i september 2021

 1. Flera intressanta inlägg.
  Jag är alltid försiktig med att fota människor. Ibland går det inte att undvika att få med människor på bilder, men undviker det så mycket som möjligt.
  Tittar in igen efter att har renoverat och målat mitt hus i veckor.
  Trevlig helg!

 2. Jag fastnar vid inlägget om fotografering. I Spanien och alltså gäller det även Kanarieörna är det numera olagligt att fotografera poliser. Jag har blivit vänligt tillsagd. Sen är det detta förfärliga, som jag hoppas avtar, att folk är som gamar vid olyckor i vårt land, alla fotograferar. Jag såg en olycka från min balkong på Teneriffa och det som slog mig då var att inte en enda människa halade upp mobilen för att fota, tack och lov. Detta även innan poliser var på plats.

  Och så tänker jag att det finns mycket att se i vårt land och i våra grannländer.

  1. Det kan ju verkligen vara bra att veta att det är förbjudet att fotografera poliser i Spanien! Och visst är det ett ofog när vissa tycks vara mer intresserade av att fotografera än att hjälpa. Här nere i Blekinge har det varit ett fall (på en skolgård i Rödeby) där en ung tjej var medvetslös av alkohol – och nära på dog – och det kompisarna gjorde var att filma henne och lägga ut på sociala medier. Tog lång tid innan någon larmade hennes pappa som kom dit och ringde ambulans. Väl i ambulansen fick flickan hjärtstopp. Helt sjukt!

   Och visst finns det mycket att se i Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s