instagram

Har Mark Abbawi en hemlig formel för framgång på Instagram?

Jag vet inte vem han är. På Instagram presenterar han sig nästan inte alls. På Facebook har han en sida som heter ”Mark Abbawi Photography”. Där presenterar han sig som journalist. Men jag lyckas inte med att hitta några artiklar av honom på nätet. Jag får intrycket av de googlingar jag gör att han är svensk, men han skriver på engelska så jag vet inte riktigt.

När du laddar hem Instagram första gången och registrerar dig får du gå igenom ett antal steg. Ett av dem går ut på att hitta konton att följa. Där rekommenderar Instagram ett litet antal konton för alla nya användare att följa och @markabbawi finns ofta med bland dessa rekommenderade konton. Han har på detta sätt nått 154 000 följare på Instagram. Det är en imponerande siffra i sig.

Men det som får mig att tro att han har en hemlig formel till framgång på Instagram är inte framgången i sig. Framgång kan du med mycket tur och lite skicklighet (eller lite tur och mycket skicklighet) nå utan hemliga formler. Nej. Det är istället sättet han agerar på. Normalt postar han bara ett foto i veckan. Utom när han reser – då han postar betydligt fler bilder men samtidigt tillfälligt ställer om kontot till privat.

Dessutom verkar det som att han blockerar följare utan synbar anledning. Jag har själv blivit blockad utan att göra just någonting mer än att börja följa hans konto. Antagligen blockar han följare utifrån att de inte gillar tillräckligt många av hans bilder tillräckligt snabbt. (Just de bilder han postade de där veckorna innan han blockade mig var jag inte imponerad av men annars postar han mestadels bra bilder.) Genom att blocka följare blir ju antalet färre så egentligen verkar det ju som ett ologiskt agerande om du vill ha många följare. Men jag anar att det hänger ihop med just hur Instagrams datorer väljer ut vilka konton som ska rekommenderas för nya användare. Exakt hur detta hänger ihop har jag dock inte kunnat klura ut.

Kanske har hans framgång också något att göra med att han var tidig med att använda Instagram. Den här bilden postades för 182 veckor sedan. Tre och ett halvt år. Alltså då Instagram var helt nytt.

På något sätt gynnas kanske de tidigaste användarna i Insragrams algoritmer?

Okej. Jag ser nu att allt ihop det här låter snurrigt. På gränsen till stolligt. Och jag frågar mig då så klart om jag alls borde posta det här inlägget.

Men gör väl det ändå? Bara därför att det tog mig en stund att pränta ner de här snurriga tankarna. Och därför att jag, trots allt, anar att jag är något intressant på spåren här. Även om jag inte riktigt är i mål med resonemanget. Än.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s