appar · boende · flyg · resor

Hotels.com mörkar problem med hotellbokningar på Malta

Hotellbokningssajten Hotel.com fungerar för närvarande inte för hotellbokningar på Malta. Hur länge sajten har haft de här problemen vet jag inte, men i vart fall sedan i måndags. Dessutom mörkar hotels vad problemen beror på och svänger sig med nödlögner gentemot kunderna.

Efter mycket vånda har jag till slut bokat en resa till höstlovet för mig och min familj. Det blev Malta som valet slutligen föll på. Efter flera turer hit och dit.

Inte Kanarieöarna

Det började med att jag för flera veckor sedan började titta på charterresor till Kanarieöarna. Helst ville jag boka en resa med avgång från Sturup för att slippa strulet med Danmarks covid-regler som hela tiden ändras fram och tillbaka. Jag kikade på både Ving och Tui. Jag har varit på Gran Canaria ett par gånger i min ungdom, så den ön var jag inte jättesugen på. Och på Teneriffa såg turistorterna riktigt trista ut när jag kollade runt i Google Maps. Men Teneriffa var jag ändå på vippen att boka att boka ”endast flyg” till, sedan jag hittat ett hotell på hotels.com som låg helt utanför turistorterna och mitt i ett bananplantage. Men. Prislappen var 33 000 kr för bara flygresan för fyra personer. Hua! Det är mer än vi skulle ha betalat förra året på höstlovet för direktflyg tur och retur till Japan med SAS. Om inte allting blivit inställt istället. Därtill skulle hotellet kosta 19 000 kr för fyra, inklusive frukost, i och för sig.

Ja, läget är lite annorlunda nu. Men jag tyckte ändå att detta kändes lite väl mycket.

Då hittade jag att Ving hade ett hotell på grannön La Goumera som ändå såg ganska mysigt ut. Jag satt länge med fingret på bokaknappen, när jag ändå till slut tyckte att även det blev för dyrt (runt 45 000 – 50 000 kr om jag minns rätt).

Inte Azorerna

I det läget började jag titta på Madeira och Azorerna. Inte med charter men väl reguljärt. Eftersom jag i så fall ville boka med samma flygbolag genom hela resan –lite bränd av upplevelser under pandemin — lutade det mest åt Azorerna med det portugisiska flygbolaget TAP och ett stopp på ett dygn i Lissabon på hemresan. Det skulle bli nästan lika dyrt som charter till Kanarieöarna, men såg lite mer exotiskt ut i mina ögon. Ingen av oss har heller varit på Azorerna tidigare. (Madeira har jag och min sambo varit på.)

En fördel med Portugal generellt är att de har en av de högsta vaccinationsgraderna i hela världen, vilket drar ner risken för nya coronarestriktioner under resans gång.

Men Malta

Men äldsta sonen ville helst till ett ”nytt land” och föreslog först något av de länder på Balkan som han ännu inte besökt. Men där är vaccinationsgraderna väldigt låga, så det var jag inte så sugen på. Då föreslog han Malta och där ser det betydligt bättre ut. Ungefär som Portugal.

Jag och min sambo har i och för sig varit där 1990. Men det är ju ett tag sedan.

Så. Malta fick det bli. Men flygbiljetterna med Lufthansa blev ändå nästan lika dyra som en flygresa till Teneriffa. 28 000 kr närmare bestämt. Nästan exakt samma pris som de biljetter jag hade tittat på till Azorerna, för övrigt. Flyget avser jag att klimatkompensera för senare.

Bokningsstrul på hotels.com

Och då kommer vi då till det som jag inledde med. Inte ens att boka hotell där gick nämligen problemfritt. Det visade sig nämligen att den sida jag normalt använder för hotellbokningar inte fungerar på Malta.

Det var i helgen eller möjligen i måndags som jag började försöka hitta hotell på Malta. Det var i vart fall innan jag bokat flygbiljetterna.

Det gick bra att söka fram en lista med hotell på hotels. Precis som vanligt. Och det gick också bra att filtrera listan. Men varje gång som jag klickade på ett hotell — ja , jag provade så klart med många olika — så skickades jag tillbaka till startsidan.

Deras kundservice

Så då kontaktade jag Hotels.com via deras (engelska) kundservice på Twitter. Där möttes jag först av en massa standardfraser och ett förslag om att starta om browsern och tömma cache-minnet. Det sista hade jag inte alls lust med. Och eftersom jag kollat att de har exakt samma problem i appen på paddan så berättade jag istället detta för dem. Och så skickade jag ett antal skärmdumpar till dem från paddan för att demonstrera problemet.

Jag blev då ombedd att översätta dessa sidor till engelska. Det gjorde jag inte men däremot skickade jag en snabbsammanfattning av vad skärmdumparna visade:

1. Det är datum och antal personer.
2. det är en lista över hotell, antal stjärnor och så vidare.
3. Den här visades i mindre än en sekund.
4. Detta är startsidan.

När de då svarade ”Apologies for the inconvenience that has caused you. Yes, we would be glad to help you regarding your booking. Please provide your complete travel details so we can further assist you. Thank you,^JV” tappade jag tålamodet och skrev: ”Are you a real human JV?”

För ja, jag misstänkte att jag messade med en robot. (Jag hade flera gånger förklarat att jag endast gjorde research då och ännu inte bestämt mig för resmål.)

De svarade då: ”Ja. Vi ber om dina uppgifter så att vi kan försöka boka dig här på vår sida så att vi kan hitta vad som är felet. Som de skärmdumpar du angav översätts det inte till engelska så vi kan inte tydligt förstå dem. Ange dina specifika önskade detaljer som ett textmeddelande. Tack, ^JV”

Jag: ”Jag vill inte boka nu. Som jag har förklarat vill jag jämföra destinationer. Azorerna och Malta. Men Malta fungerar inte på din webbplats. Jag vill bara veta varför. Du kan prova vilket hotell som helst för att kontrollera själv.” Sedan angav jag antal personer och datum.

Hotels svarar: ”Are Malta and Azores are the name of the property or the location? ^JV

Nästa morgon berättade jag för dem att Malta är ett land. (!)

Fick då svaret: ”Hi there, Sorry for the inconvenience that this may have caused you. We would be glad to assist you via this channel. May we know the phone number associated on your account? Thank you ^PI

Detta skickade jag och fick sedan svaret ”Thank you. We just want to verify the account before we proceed with the assistance.
I have tried to search Malta on the website and it is also redirecting on the homepage. We will make sure to submit this error to our dedicated team that handles the website. Do you have any preferred hotel you want to stay in Malta? If you have, send us a screenshot and we will try to book you on our system instead.
^PI

Jag avböjde då och avvaktade ett par dagar. Men igår kväll bad jag dem prova att boka åt mig: ”Would it be possible for you to make a reservation for me to the same price and conditions that are shown when I search from my account? Including getting the booking added to my account where I can see it and earning bonus nights?

Svaret jag fick då var att: ”Thank you for waiting. As we checked, one of the possibility of this issue is the price and availability are being updated by our vendor. You may wait for a while or check it again later today and you may try to use a different web browser if problem persist. We apologize for all the inconvenience it has caused you. ^RB

Jag: ”This is obviously not true. The prices have been updated continuously during this process over several days. You don’t have a ”vendor” that is updating price and availability for all hotels on Malta. This is done by each hotel in a central system.

De: ”Hotels.com does work off of a live system receiving all inventories from our vendors. As options sell out, the prices and availability are subject to change and are not guaranteed until ticketed/confirmed. We apologize for inconvenience. ^CP

Jag: ”Yes. And this has obviously not anything to do with your site redirecting all hotel pages on Malta to your home page.”

Och där slutade de svara i en och en halv timme. Sedan skickade en ny person i princip samma meddelande en gång till. Och jag samma svar igen. Det här börjar ju bli löjligt!

Ursäkter har jag fått mer än nog av. Men inga svar på vad problemet beror på eller när det kommer att åtgärdas.

Slutet

Nåväl. Jag bokade ett hotell på Booking istället. Det blev billigare än vad samma hotell hade kostat på hotels.com. 12 500 kr kom vi undan med för det hotellet. Som ligger i de bortre delarna av stadsdelen S:t Julians. På hotels hade det hotellet kostat 14 000 kr.

Ändå uppgav hotels att mitt pris var med 20% rabatt.

Så kan det gå!

Samtidigt. Genom processens gång hade jag hittat ett annat hotell på hotels för runt 14 000 och som ligger i stadsdelen Sliema och därmed lite närmare centrala Valetta, som jag hade velat boka när sidan inte fungerade. Men det hade sedan gått upp i pris till 17 000 kr medan jag väntade på att hotels sajt skulle börja fungera igen. Och som därmed inte alls verkade lika prisvärt längre.

Lärdomen av detta är kanske att inte vänta flera dagar på att en bokningssajt ska börja fungera igen. Utan istället direkt byta till en annan.

Läs mer: Hotels.com – bra service till sist – men blev ändå ingen bokning

5 kommentarer på “Hotels.com mörkar problem med hotellbokningar på Malta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s