resor · vackra platser

Mina bästa tips för Söderhavsresan till Samoa


Drömmer du också, som svarte Rudolf, om flickornas kransar och svävande bruna ben på stranden av blåa slätter i samoamånens sken? Här är mina bästa tips för dig som ska besöka detta lilla rike i det stora Söderhavet.

Marie Hagén som skriver bloggen ”Resefamilj i Nya Zeeland” planerar för en resa till Samoa i september. Jag och min sambo har också varit där i september. Det var i september 2001 och alltså innan barnen kom. Jag har skrivit om den 11 september 2001, när det hände. Då hade vi precis kommit till Samoa. Och nyligen varit i New York. Det var den andra 11 september för oss det året.

Hur som helst. Samoa är ett fint land att besöka men inte särskilt välutvecklat som turistland. Det är så klart på både gott och ont. När vi var där fanns det inte många mellanklasshotell och de som fanns betraktades lokalt som lyxhotell och var prissatta därefter. Budgetalternativen var på så sätt bättre. Även om de var mycket enkla. Madrass på golvet och inga riktiga väggar. Pelare håller upp taken och där finns en slags rullgardiner till väggar som kan rullas ner på natten. De är byggda efter samma principer som traditionella samoanska hus som kallas fale. Så bor många samoaner själva än idag i byarna.

Samoa är ett litet tropiskt land i Söderhavet där de flesta är mycket religösa och byn och familjen sätts före individen. Mycket av ägandet är kollektivt snarare än individuellt. Tempot är lågt och moderniseringen går långsamt. Många har emigrerat till Nya Zeeland, Australien eller Kalifornien.

Den strand vi tyckte bäst om heter Lalomanu och ligger på Upolu som är den mindre av de två huvudöarna men samma ö där huvudstaden och den internationella flygplatsen ligger. Bilden överst i inlägget är därifrån och att den är lite suddig beror på att den är skannad från diafilm på en gammal skruttig skanner. Marie har redan bokat in ett par nätter här och kanske stannar de längre än så. Vilka är då mina andra tips?

På Upolu måste du så klart se huvudstaden Apia där du kan äta gott på lite finare restauranger (välj gärna fisk eller skaldjur) och se traditionell polynesisk dans på något av de större hotellen. Men kolla upp i förväg. Samoa har som sagt inte så jättemånga turister så det gäller att veta vilken kväll som gäller. Bra snorkling finns vid Palolo Deep Marine Reserve. Ta med egen snorklingsutrustning hemifrån.

Vi tyckte mycket om ön Manono även om snorkling och strand inte alls var lika bra som vid Lalomanu. Ett av de allra enklaste hotell jag överhuvudtaget bott på är Vaotuua Beach Resort på ön Manono. Bara en enkel hydda på pålar över vattnet. Madrass på golvet. Inget mer. En maträtt att välja på vid varje mål. Men platsen…

Manono är en liten ö mellan huvudöarna Upolu och Savaii. En ö helt utan hundar. Bara en sådan sak. Och inte minst såå lugn och såå vacker. Det är enkelt att promenera runt ön och du kanske träffar du som vi på några skolbarn i sina fina skoluniformer när du går där. Turkost hav ser du alldeles säkert. Som en saga: En gång för länge, länge sedan bodde det en söderhavsprinsessa med sin prins i en hydda på som stod på pålar i havet. Åskan gick och vågorna kluckade… Den prinsessan var jag. Suck. Längtar tillbaka.


Savaii bodde vi inte fullt lika enkelt. Vid Siufaga. Där gjorde vi ett par fina utflykter. Vi såg flygande hundar och ett vattenfall vid Olemoeswiming hole”. Och vi såg så kallade ”blowing holes” vid Alofaaga. Det är håligheter i klippstrand av lavasten där havets vågor trycks upp med stor kraft så att det påminner om gejsrar.

6 kommentarer på “Mina bästa tips för Söderhavsresan till Samoa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s