blogg · resor

6 vanliga misstag att undvika när du bloggar om resor

Det finns ett antal vanliga misstag som du bör känna till och försöka undvika om du vill hitta läsare till dina blogginlägg om resor. Här listar jag sex av de vanligaste.

Till att börja med vill jag ha sagt följande. Det som för mig framstår som misstag behöver inte vara det för andra. Mycket beror på vem du skriver för. Och vad du vill uppnå med din text. Kanske skriver du endast för ett fåtal vänner och bekanta och då blir några av dessa råd irrelevanta.

Jag förutsätter att du vill ha en bredare läsekrets för dina inlägg om resor när jag skriver de här råden. Är du inte alls ute efter det kan du sluta läsa här.

Men den som vill skriva om resor på ett sätt som lockar läsare bör tänka på att undvika följande misstag som många nybörjare och även vi andra, ja jag själv också, allt för ofta gör:

1. Väljer för intetsägande rubriker

En rubrik ska locka till läsning utan att för den skull vara ett direkt klickbete. Det är så klart en balansgång. Men en rubrik som lyder ”Resan, dag 1” säger ju inte så mycket. Inte heller ett inlägg som i princip bara består av resmålets namn. Varken rubriken ”Tyskland” eller varianten ”resan till München” säger tillräckligt mycket om innehållet.

”Roligaste grejen som hände i München” eller ”därför är München tio gånger trevligare än Berlin” är två exempel på bättre rubriker. Förutsatt att innehållet i blogginlägget matchar rubrikerna, så klart.

Redan i rubriken vill du nämligen signalera att du skriver för läsaren snarare än för dig själv. Förutom att läsaren ska få en bild av vad innehållet i texten kan tänkas vara.

2. Glömmer att sätta platsen på kartan

Det här är ett vanligt misstag som jag ser att många gör. Ibland läser jag ett helt blogginlägg om ett resmål utan att fatta ens i vilken världsdel texten utspelas. I dessa lägen brukar jag googla, men det ska jag som läsare egentligen inte behöva göra.

Om du skriver om Paris behöver du kanske inte berätta att resmålet är Frankrikes huvudstad och inte heller att Frankrike ligger i Europa.

Men generellt kan du inte förutsätta att varje läsare vet var varje geografisk plats på jorden ligger. Och det är bättre att berätta en gång för mycket än en gång för lite. Kanske vet de flesta att Port de Sóller är en turistort på Mallorca och att Ischia är en italiensk ö i Medelhavet, men jag kan nästan garantera att några av dina läsare inte vet det. Ännu färre vet att Folegandros är en grekisk ö i ögruppen Kykladerna eller att Menton är en turistort på franska rivieran. Väldigt få vet var Savaii ligger.

Sätt platsen på kartan! Gärna bokstavligt, genom att bädda in en karta, men annars genom att berätta var platsen ligger, någonstans i din text.

(Och Savaii är för övrigt en ö i Söderhavet som ingår i landet Samoa.)

3. Berättar allt i kronologisk ordning

Händelser på en resa inträffar ju alltid i någon viss ordning. Men i vilken ordning saker har hänt är oftast inte av jättestort intresse för någon annan än den som var med på resan. Om de inte hänger ihop i ett orsakssamband vill säga. Men inte ens då behöver de nödvändigtvis berättas i den ordning som händelserna inträffade.

Det du bloggar och publicerar efterhand när du reser hamnar så klart däremot av nödvändighet i kronologisk ordning. Men annars. Börja hellre med att berätta det som var mest intressant. Och bunta hellre ihop sådant som hör ihop i sak, t.ex. de bästa restaurangerna ni åt på under hela resan, eller de bästa museerna ni besökte, eller de mest spännande växterna ni såg, än sådant som hör ihop i tid, t.ex. allt ni gjorde och såg på resans första dag.

Eller välj ut en särskilt spännande händelse att börja med och berätta sedan utifrån den. Allt som hände under en halvtimme kan vara mer spännande att läsa om – förutsatt att du väljer en intressant halvtimme – än en berättelse där varje dag börjar med att väckarklocka ringer, ni går upp, äter frukost och sedan går till stranden sju dagar i rad.

Och då glider vi sömlöst över i nästa punkt.

4. Berättar om för mycket men för ytligt

Det är nämligen en fälla med det kronologiska, att du då lätt försöker berätta om precis allt. Glöm att försöka göra det. Om du vill att det ska vara intressant för läsaren. Att ni klev upp ur sängen för att sedan äta frukost varje dag, till exempel, är ju i sig inte särskilt spännande. Men hände det något oväntat i frukostmatsalen? Var miljön annorlunda? Eller maten? Berätta bara om det var något som stack ut.

Och även om inte särskilt många bloggare faktiskt berättar om varje frukost på resan, så vill många ändå klämma in alldeles för många moment. Så många att varje moment måste beskrivas väldigt ytligt för att allt ska få plats. Välj ut de mest intressanta istället. Och det du berättar får då gärna vara lite mer detaljerat. Så pass detaljerat att läsaren kan känna sig in i situationen.

Låt miljöbeskrivningarna innehålla färger, ljud och dofter.

5. Förutsätter att alla läsare känner ditt resesällskap

Mina närmaste släktingar och vänner vet så klart vilka Anders, Anton och Albin är. De senare är ju nämligen min sambo och våra två barn. Även återkommande läsare känner förmodligen igen namnen vid det här laget. Men den som trillar in i min blogg för första gången behöver få förklarat för sig vilka det är som plötsligt dyker upp i en text och säger eller gör något.

Varje inlägg i en blogg behöver kunna stå för sig själv, utan att läsaren ska behöva ha läst alla tidigare inlägg i bloggen. Eller ens något enda tidigare inlägg.

Blogginlägg är inte för läsaren som olika sidor i en sammanhängande bok, utan mer som fristående artiklar ur olika tidningar.

Allt för många tänker inte på detta. Och hoppar därför över att presentera de personer som förekommer i en text. Och ju fler personer du skriver om, desto rörigare blir det om du inte skriver något om vilka de är.

Och samma sak är det med resmålet. Vilket det är och vart det ligger behöver upprepas i varje inlägg som du skriver om en plats, om du vill att läsaren ska hänga med.

6. För många snarlika bilder

”En bild säger ofta mer än tusen ord”, heter det ju. Och det är sant. Bilder förhöjer ofta värdet av en text. Men samtidigt kan det räcka med bara några för många bilder för att trötta ut läsaren. I alla fall om bilderna är väldigt snarlika.

Att lägga upp för många bilder är ett misstag som jag själv ofta gör. När det är svårt att avgöra vilken eller vilka bilder som är bäst är det enklast att låta bli att välja och istället ladda upp alldeles för många.

Men jag försöker i alla fall komma ihåg att lägga flertalet av bilderna sist i inlägget. Inte för att jag vet om det hjälper, men jag tror det. Lite, i alla fall.

Vad säger du? Håller du med om att det här är sådant som bör undvikas? Eller uppskattar du tvärt om några av de här sakerna som jag uppfattar som misstag?

Bilden överst i inlägget är ifrån Port de Sóller på Mallorca.

6 kommentarer på “6 vanliga misstag att undvika när du bloggar om resor

 1. Man rodnar ju djupt. Helt klart har jag gjort dem alla. Första året/åren hette alla mina inlägg typ ”Burma”, ”Kambodja” etc och var kronologiska. Fast fick ganska (förhållandevis) många läsare på det sättet också. Om än få via google.
  2:an. Ja, det har man ju insett efteråt att man glömmer och stört sig på att andra glömt.
  5:a när ju svår också. För de trogna läsarna tröttnar nog om man varje gång ska berätta att Christofer är min man och Alva min dotter. Tror eventuellt att man kan fatta det även om det inte är utskrivet?
  Men 100-tals länkar till det där första stroke-inlägget blir det varje gång jag nämner den. För de nytillkomna.
  6:an är den som jag själv kan bli lite less på. Många bloggare är fantastiska fotografer och lägger då in för många och för lika bilder.

  1. Ja, så klart kan man fatta vilka personerna är även om det inte är utskrivet. I ditt fall har jag läst din blogg så många gånger att jag inte tänker på om det fattas. Tror dock inte att någon tröttnar för att familjemedlemmar presenteras (kort) i varje inlägg. Men du och Christoffer gör ju er blogg tillsammans och skriver ofta i vi-form. Så Christoffer tycker jag inte att du behöver presentera. Och jag gör som sagt alla dessa misstag själv då och då. Särskilt 6:an. :)

 2. Kul o intressant inlägg👍
  Själv väl medveten om att jag gör flera av dessa fel…6:an nog det jag tyvärr gör oftast, så korkat egentligen, bara för att jag ej kan välja😆
  Men av 2 dåliga ting, tycker jag ändå – hellre för många BILDER – än för mycket TEXT. Men vi är ju olika alla vi resebloggare. Tycker också det är trevligare att se foton direkt efter texten den refererar till. MEN jag är väl gammalmodig på det sättet… (65+) Ha det gott!

 3. Goda råd där flera av dem kan gälla bloggande i allmänhet. Självklart är det personligt hur man bloggar och vad man tar upp men rådet att göra inläggen tematiska tycker jag är bra, det gillar jag. Jag som har en bildblogg med lite text ibland tycker att man kan ha många bilder, bara de är lätta att titta på, kommer i en följd och inte avbryts av text så att man hela tiden får ”klicka sig in” i en ny bildserie. Det beror förstås på hur man tittar på inläggen, de visas ju olika beroende på om man ser dem i mobilen eller på en dator.

  En karta på en reseblogg är utmärkt, men att lägga in kartor på exempelvis bildbloggar har jag estetiska invändningar emot, det går utmärkt att googla, haha. Jag vet att du främst avser resebloggar i detta inlägg.

  Jag tror inte heller att man behöver presentera sin familj gång på gång. Dem kan man ha i ”About” för den som undrar.

  Långa historiska texter kan vara snåriga att ta sig igenom. Har man som bloggare ett specialintresse för historia kan man nog hellre hänvisa till en länk.

  Sen en fundering. Mat är ju populärt bland bloggare att fotografera och skriva om. För resebloggare kunde det vara just den speciella maten på orten/landet som är intressant att dela med sig av, som du skriver är vad man åt till frukost, vad man fikade eller vad man åt till middag inte så väldigt givande att veta, så vida det inte hände något speciellt i samband med inmundigandet eller att man vill rekommendera ett speciellt matställe. Att fotografera mat är populärt men det är svårare än annat och ibland, blir effekten nästan avskräckande. För att du inte ska missförstå så gäller det inte dina bilder.

  Med det sagt så är det ju så att vi alla är olika och tycker olika.

  1. Många kloka tankar. Tack för dem! Mat ÄR svårt att fotografera och det är nog främsta anledningen till att jag publicerar få bilder på det vi äter. Jag fotograferar ofta det vi äter, men få bilder blir bra. Men däremot att skriva lite mer om mat och resor är ingen dum tanke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s