coronan · flyg · resor

Tvivlar på att Japan blir av i höst och undrar när vi får besked av SAS

SAS och Japan. Vi har flyg bokat från Kastrup med SAS senare i höst (som jag bokade redan vid årsskiftet). Men jag tvivlar mer och mer på att vi kommer iväg. Men jag undrar hur länge det kommer att dröja innan vi får besked.

Vad gäller coronan ser Japan just nu ut att vara på väg ut ur en andra, också den en mindre, smittvåg. Landet har så här långt klarat sig betydligt bättre än Sverige. Och fortfarande är antalet nya smittfall per dag och invånare betydligt lägre än i Sverige. Så sett vore det alltså ingen fara att åka till Japan just nu.

Men. Det råder just nu förbud för inresa till Japan för alla utländska medborgare som har befunnit sig i Sverige, och över hundra andra länder, under de senaste 14 dagarna. Undantag gäller endast för personer bosatta i Japan.

De flightnummer som jag har bokat är också, mycket riktigt, inställda den här veckan som är nu. Men vi skulle ju resa senare. Och för flighter längre fram lämnar SAS ingen information på sin hemsida. Därför ställde jag följande fråga i en grupp på Facebook för sådana som gillar att resa:

”Är det någon här som haft flyg bokat till Japan med SAS på senare tid och fått det inställt? Jag undrar hur långt i förväg ni i så fall fått besked. Andra resmål bokade med SAS är också av intresse hur långt i förväg de ställt in.”

Jag har fått ganska blandade svar. Någon har också bokat med SAS till Japan i höst. Hon har försökt att få besked, men flygbolaget kan inget säga, mer än att hon ska avvakta. Och att de ställer in cirka en vecka före avgång.

Någon annan hade en resa bokad 25 september till Japan. Resan blev inställd för drygt en vecka sedan. Alltså cirka tre veckor innan avresa. Hon hade bokat via presentkort som hon fått i en tävling. Hon fick presentkortet förlängt ett år så att hon kan boka ny resa i vår t ex.

Ytterligare två personer har fått flyg till USA inställda med en månads, respektive tre veckors varsel och i vart fall en av dem har fått bra hjälp med att boka till senare datum.

Men. Så är det också någon som i somras fick sitt flyg till Kroatien inställt med bara några dagars varsel och som inte fått några pengar tillbaka. Endast erbjudande om att få välja mellan en voucher eller att få endast flygskatten tillbaka. Hon tänker gå vidare till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) eftersom hon har uppgifter på att Kronofogden nu gör utmätningar hos SAS sedan andra som gått den vägen fått rätt av ARN att få sina pengar tillbaka.

Någon annan har dock ringt till SAS för att få pengarna tillbaka och de har då också kommit – men tre månader senare. Men. Åter igen. Ytterligare någon väntar fortfarande på återbetalning för en resa som blev inställd i april.

De slutsatser jag drar av detta är att vi mest troligt får besked om eventuellt inställt flyg ungefär tre veckor innan avresa, men att det då kan bli kämpigt att få våra pengar tillbaka.

Bäst vore kanske om Japan häver sina inreserestriktioner mycket snart och att även svenska UD då häver sin avrådan samt att SAS då kommer igång med sina flygningar dit. Så att vi kommer iväg som planerat. Men tyvärr känns inte det särskilt troligt just nu.

Det värsta vore om flyget går, men att vi inte får komma in i Japan. Hoppas verkligen inte att SAS kör flyg under de förutsättningarna! Men omöjligt är det inte. Många flygbolag körde tomma kärror fram och tillbaka i våras till många olika destinationer, bara därför att tillräckligt många säten var bokade och betalda. Och för att slippa betala tillbaka några pengar.

Men hur det blir för oss vet vi inte än. Så. I nuläget får vi fortsätta avvakta, vänta och se.

(Fotograf: Sorasak, bild från Unsplash.)

3 kommentarer på “Tvivlar på att Japan blir av i höst och undrar när vi får besked av SAS

    1. Ja, det är väldigt irriterande att inte veta hur det blir. Direktflyg för fyra till Japan tur och retur är ju inte precis gratis heller, även om biljetterna köptes på mellandagsrean. Är inte ett dugg sugen på att behöva försöka jaga in pengarna. Men det är nog så det blir, tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s