natur · resor · vackra platser · vandra · Viewranger

En kvällspromenad vid Eriksbergs stränder

I tisdags kväll besökte vi naturreservatet Eriksbergs stränder här i Karlshamns kommun i Blekinge. Vi följde Allbölleleden ungefär en och en halv kilometer, till den plats där skärgårdsbåten lägger till på sommaren, innan vi vände tillbaka till bilen. Tre kilometer totalt. Hela Allbölleleden är sex kilometer och tolv kilometer fram och tillbaka, för den som vill gå en längre sträcka.

Eriksberg är ett stort inhägnat naturreservat med inplanterade djur som tar entré för besök. Men utanför vilt- och naturparkens stängsel finns en smal remsa kust där allmänheten har tillträde utan att betala. För att hitta till parkeringen som finns i närheten av Nytäppet följer du först skyltningen mot Matvik/Trensum och sedan mot Eriksbergs stränder. Eller kollar på den inbäddade kartan från Google, längst ner i inlägget.

När vi kommer hit ser vi några grågäss med ungar nere vid havet. När jag närmar mig skyndar de sig ner i vattnet. Där simmar redan ett par skäggdoppingar i en värld av guld. Men nu skulle vi ju följa Allbölleleden en bit medan solen går ner, så vi påbörjar vår lilla kvällsvandring bland ormbunkar och försommarblommor. 

Det som är lite speciellt med Blekinges stränder är att lövskogen ofta växer ända ner mot vattnet. Här är det mycket bok och en del alkärr. Det gör att vattnet oftast inte mer än högst skymtas mellan träden, trots att vi går mycket nära strandlinjen. Ibland kliver vi ut bland träden för att få bättre utblickar över havet som ligger helt stilla i vikarna den här kvällen. En häger lyfter när vi kommer närmare och ger sig av över vattnet.

Bitvis går stigen precis utanför staketet till Eriksberg. På en sådan plats står någon slags hjort och tittar länge på oss. Jag skymtar också ett gäng mufflonfår bakom några träd. Här går vi på spänger över vattnet där kabbleka blommar. På en liten udde finns en grillplats och här växer gullvivor och en apel. Strax därefter passerar vi en fin sommarstuga och sedan följer vi stigen upp på en berghäll. Här finns också en grillplats. Och en trappa ner till den brygga där skärgårsdbåten från Karlshamn lägger till vid Eriksberg. Solen har precis gått ner och det är dags för oss att vända tillbaka, innan det mörknar. På vägen tillbaka hör vi något som plaskar i havet. Ett sjöodjur? Eller kanske bara en mycket stor gädda som slog i vattnet?

Om du använder appen Viewranger och vill göra samma vandring som vi gjorde så hittar du den här.

d7421a30-a94a-489f-ad38-98b9f0aa685f
Grågäss på väg ner mot vattnet.
f3601276-80d3-409b-8a68-3aef992a609e
Skäggdoppingar i ett hav av guld och blått.

Ormbunkar i kvällsljuset.

Buskstjärnblommor bakom en björkstock.

Kvällsljus över viken.

Stenig bokskog.

Ensam knölsvan på spegelblankt vatten.

Innanför Eriksbergs vilthägn.

Grillplats med fin utsikt.

Hållplats för skärgårdsbåten.

Eriksbergsstränder
Vi gick från starten, nära Nytäppet uppe till vänster på kartan till den röda markeringen.

8 kommentarer på “En kvällspromenad vid Eriksbergs stränder

  1. Sånt där gyllene vatten med plus av fina fåglar har jag svårt att motstå. Ni har verkligen betat av fina promenader i Blekinge.

    1. Tack! Ja, vi har varit ute ovanligt mycket i år. Det har varit ett sätt att hantera pandemin, tror jag. Dessutom har jag bloggat mer om det än jag gör annars. Fotograferat mer också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s