resor

Tågluffa i Blekinge – missa inte det här!

Blekinge är ett verkligt gulligt litet landskap i Sveriges sydöstra hörn. Sveriges trädgård brukar det ibland kallas. Här finns både ett världsarv och ett biosfärsområde. Örlogsstaden och arkipelagen. Båda utsedda av UNESCO. Och därtill mycket annat att se och uppleva. Men hur ska du bäst ta dig runt för att uppleva Blekinge? Mitt förslag är genom att tågluffa i landskapet. Här berättar jag om resmål, restider, kostnader och andra praktiska detaljer.

Men hur funkar det? Det berättar jag om i det här inlägget.

Järnvägsstationer och restider

I Blekinge finns totalt sex järnvägsstationer. Från väster finns de i Sölvesborg, Mörrum, Karlshamn, Bräkne-Hoby, Ronneby, Beråsa och Karlskrona. Från Sölvesborg till Karlskrona tar tågresan en timme och en kvart.

Mellan stationerna i Blekinge gäller följande restider. Från Sölvesborg till Mörrum tar det en dryg kvart. Från Mörrum till Karlshamn är det knappt tio minuter. Från Karlshamn till Bräkne-Hoby en kvart och från Bräkne-Hoby till Ronneby drygt tio minuter. Från Ronneby till Bergåsa tar resan drygt 20 minuter. Sista etappen från Bergåsa till Karlskrona tar fem minuter.

Det är alltså ett landskap som gjort för att upptäcka med tåget. Många stationer och korta restider.

Från Kristianstad tar det i sin tur 20 minuter till Sölvesborg och om du istället börjar din resa i Hässleholm tar det knappt 50 minuter. Från Malmö är restiden en och en halv timme till samma stad och från Stockholm drygt fyra och en halv timme för den som väljer att åka med X2000 till Hässleholm med byte där till Öresundståget. Från västkusten norr om Malmö är det tyvärr lite knicksigare att ta sig med tåg till Blekinge. Men det går. Inte sällan blir det då med byte i Lund.

Utsikt från tåget i Blekinge.

Sölvesborg

Sölvesborg är en liten, gullig och från början, medeltida stad i västra Blekinge. Staden ligger vid en havsvik och över den går numera en unikt utformad gång- och cykelbro som också är Sveriges längsta. Och som leder till Listerlandet som i sig är en speciell plats med en alldeles egen historia och än i dag har en egen dialekt. Sandviken på Listerlandet är många blekingars favoritstrand. Det märks särskilt soliga och varma sommardagar. Då är det trångt på både parkeringsplatser och på stranden. Men inte i vattnet. Här finns nämligen gott om vatten. Det är väääldigt långgrunt. Och det är lätt att förstå varför stranden är så populär. Här är vackert som en strand på Mallorca. Sanden är vit och vattnet är klart med toner av turkost. Här finns campingplats, kiosk och en liten restaurang. För den som gillar att cykla går det bra att ta med cykeln på Öresundståget och cykla hit från Sölvesborgs station. Att gå fungerar ju också, men räkna med att det tar en bit över en timme att gå från stationen till Sandviken.

Men staden Sölvesborg är också i sig själv sevärd. Runt Stortorget finns ett oregelbundet gatunät som skvallrar om stadens medeltida historia. På torget finns också en stay av Ask och Embla som blivit något av ett signum för staden. Och här ligger också restaurangen Salvatores med god italiensk mat.

Gatuhus i Sölvesborg.
Stranden Sandviken finns på cykelavstånd från Sölvesborgs station.

Mörrum

Mörrum är en gammal bond-by, mest känd för sitt fina laxfiske i Mörrumsån. Här finns en kyrka och ett par affärer samt lite villabebyggelse men det är verkligen ån som är det stora dragplåstret. Oavsett om du fiskar eller inte.

Vill du uppleva hur fisket gick till förr i tiden med notdragning, blandat med allmänna marknadsjippon, ska du besöka Mörrum den 11 maj när byn firas sin alldeles egna ”nationaldag”. Före almanacksreformen år 1753 började notdragningen på Valborgsmässoafton. Men flyttades till nytt datum, sedan hela tideräkningen flyttats bakåt, för att laxen skulle ha hunnit börja vandra.

Vanliga dagar är det däremot sällan någon trängsel längs ån eller överhuvudtaget i byn. Kungsforsen är sevärd, liksom Laxens hus. Och det finns också möjlighet att vandra laxaleden norr ut mot Svängsta eller söder ut mot Elleholm.

Kungsforsen i Mörrumsån.
Mörrumsån som den ser ut från tåget.

Karlshamn

Karlshamn är min nya hemstad sedan 25 år. Efter så pass lång tid ändå är det inte alltid lätt att se platsen med nykomlingens ögon. Men att Karlshamn verkligen är en sommarstad märker jag i alla fall fortfarande.

Om jag ändå får gissa vad beskare uppskattar med staden så tror jag att området runt kyrkan och torget upplevs som fina och då inte minst det charmiga rådhuset med sina tre kronor på toppen. Stilen är en blandning av jugend och holländsk renässans. På fasaden mot Stortorget syns siffrorna ”1899” vilket var det år som rådhuset skulle ha varit klar. Men i verkligheten blev det klart först året därpå, år 1900.

Jag tror också att Vägga strandpromenad uppskattas. Utvandrarmonumentet som föreställer Karl-Oskar och Kristina gillas nog mycket av alla som känner till huvudpersonerna i Vilhelm Mobergs utvandrarepos och deras karaktärsdrag. (Hon tittar bakåt medan han blickar framåt.) Och Vägga fiskehamn med rökeri och restaurang vid havet. Bland annat.

Restauranger finns annars inne i stan också, liksom några mysiga caféer. En enkel badbrygga finns i centralt läge och längs strandpromenaden en liten sandstrand och ett kommunalt badhus med utomhuspool.

Karlshamn var från början en dansk utskeppningshamn vid namn Bodekull. Efter att Blekinge blivit svenskt besökte den svenske kungen Karl X Gustav ett antal orter i södra Sverige för att välja en plats för en strategisk flottbas. Efter ett besök i Bodekull gav han 1658 order om att anlägga en stad och en flottbas här på grund av platsens utmärkta läge vid Östersjön. Staden fick stadsprivilegier 1664 men redan 1678 brändes staden av danskarna och 1680 flyttades flottbasen till Karlskrona. Karlshamn blev ändå kvar som hamn och handelsstad.

Torget och rådhuset i Karlshamn.
I Karlshamn är det alltid nära till havet. Här en utblick från centrala stadens sydligaste del.

Bräkne-Hoby

Det här är en typisk bostadsort och ärligt talat finns här inte jättemycket att göra för turisten, om du inte är beredd att ta bussen, gå eller cykla till Järnavik där det finns en campingplats, ett havsbad, ett pensionat och ett naturreservat. Och inte minst tät båttrafik till den fina skärgårdsön Tjärö där en av Blekinges finaste turistanläggningar finns.

Om du funderar på att vandra till Järnavik från stationen i Bräkne-Hoby råder jag dig att ladda hem appen Ark56 och försöka tråckla dig ner längs småvägar och stigar mot Blekingeleden och sedan följa den till Järnavik, även om det tar längre tid, hellre än att följa den sommartid tätt trafikerade stora bilvägen. Men jag måste tillägga att jag inte själv provat att gå sträckan så jag vet inte hur bra det fungerar.

Utsikt från tåget på väg in i Bräkne-Hoby från Karlshamns-hållet.
Från Järnavik, en bit söder om Bräkne-Hoby, går båtar till Tjärö.

Ronneby

Ronneby är en stad känd för sina fina villor och andra hus nere vid Ronnebyån, de fina gamla trähusen i Bergslagen – de gamla medeltida kvarteren runt den lika medeltida Heliga Kors kyrka och, inte minst, för Ronneby Brunnspark som har varit en turistmagnet sedan slutet av 1700-talet.

År 1658 var annars det årtal som kom att besegla staden Ronnebys öde. Det var året när den svenska hären tågade över isen på Stora Bält och danskarna tvingades till freden i Roskilde då Blekinge blev svenskt. Som en direkt följd anlades Karlskrona 1680 några mil österut. Och då flyttades Ronnebys stadsprivilegier dit och även invånarna tvingades att flytta till Karlskrona.

Brunnsparken som hade sin riktiga storhetstid vid slutet av 1800-talet när förnäma människor kom från hela landet för att dricka brunn och spatsera längs ån och vidare in i den då nyanlagda parken var under den perioden landets främsta kurort. Tyvärr brann det fina gamla brunnshotellet i trä ner på 1950-talet och det nuvarande hotellet liknar mest ett tidigt och lagom slitet charterhotell i betong på någon Medelhavsö. Men hotellet har både ett fint spa inomhus och en modern poolanläggning utomhus som inte ska förringas. Och själva Brunnsparken är verkligen sevärd än idag, även med sina modernare tillskott som till exempel den japanska trädgården och hela parken utsågs 2006 till Sveriges vackraste park. Mandeltårtan heter ett café i närheten som är väl värt ett besök. Och ett naturum ligger också i parken.

Brunnsparken i Ronneby var ett av Sveriges första turistmål.

Bergåsa

Bergåsa är en stadsdel i Karlskrona som ligger i anslutning till Blekinge tekniska högskola och Blekingesjukhuset. I området finns många fina trävillor och Wämöleden som är en en mil lång stadsnära vandringsrunda med havsutsikt som bland annat går en kort bit genom Vämöparken. Det går också bra att promenera från Bergåsa station in till Karlskrona centralstation för den som vill det. Närmaste vägen är då att gå längs Sunnavägen som går parallellt med järnvägen, vilket tar ungefär en halvtimme. Men det finns trevligare sträckningar att välja som går närmare vattnet en större del av sträckan. En variant är att följa Valhallavägen bort till högskolan och därefter följa Wämöleden längs vattnet och där den korsar cykelleden mot stan sedan följa denna längs vattnet in mot stan. Den promenaden tar ca 40 minuter.

Karlskrona

Karlskrona är Blekinges största stad och är dessutom ett enastående exempel på en europeisk örlogsstad från slutet av 1600-talet. Det var ju hit Ronnebys invånare flyttades när Blekinge nyss blivit svenskt. Den ursprungliga stadsplanen och många av de första byggnaderna är fortfarande intakta. Det är detta, tillsammans med senare inslag och stadens fortsatta användning för det ursprungliga syftet, som är anledningen till att Unesco har utsett Örlogsstaden Karlskrona till ett världsarv. Sjökrigsstaden är dessutom anlagd på öar mitt ute i skärgården och det finns få städer i världen med så mycket hav överallt

Bland sevärdheterna måste Marinmuseum nämnas, ett statligt museum med inriktning på Sveriges sjöförsvar och den svenska marinens historia. Huset där museet ligger, på Stumholmen, byggdes på slutet av 1900-talet och är både pampigt, vackert och passande för sitt syfte. På Stumholmen finns också en fin badplats. Liksom på Saltö, Dragsö och i Studentviken.

De centrala delarna av staden ligger annars på Trossö. En något överdriven beskrivning av Stortorget är att det ofta har hävdats vara ”ett av norra Europas största torg”. Men kyrkorna på torget är gula och fina. Båda är byggda i italiensk stil och den ena ser ut lite som Panteon i Rom. Och mitt på torget en staty av kung ”Långläpp”, han som jagade Nils Holgersson runt Karlskrona en natt i Selma Lagerlöfs berömda saga. Men det var i sagans värld, i verkligheten föreställer statyn Karl XI, som grundade Karlskrona.

Trefaldighetskyrkan i Karlskrona påminner lite om Pantheon i Rom.
Karlskrona är en stad anlagd mitt ute i skärgården.

Tågluffarkort – vad kostar det?

Nja. Egentligen paketeras det inte som tågluffarkort, men i praktiken kan det fungera precis som ett sådant.

Reser du under sommaren, från 15 juni till och med den 15 augusti, är Blekingetrafikens Sommarbiljett i regel det mest prisvärda alternativet. Det är ett och samma pris för alla – 769 kronor – och biljetten gäller i hela Blekinge för tåg, bussar och skärgårdsbåtar. Barn under sju år reser dock gratis tillsammans med betalande vuxen. Det gäller för upp till två barn per betalande vuxen i skärgårdstrafiken och obegränsat antal på buss och tåg. Bäst är att använda Blekingetrafikens app och köpa biljetten där. Biljetten finns tillgänglig att köpa i appen från den 1 juni.

Du laddar ner Blekingetrafikens app där appar finns och kan där i övrigt välja på enkel resa, 24-timmars, 10 resdagar av 30 eller 30 dagar i rad. Reser ni flera personer tillsammans får ni rabatt om ni köper alla biljetterna i en och samma app.

Biljettens pris beror på hur många zoner du ska resa inom. Hur Blekingetrafiken räknar zoner är inte helt enkelt att genomskåda men ett 30-dagarskort som gäller i hela Blekinge kostar i år (2023) 1165 kronor. Flexibiljetten som innehåller tio stycken 24-timmarsbiljetter att använda inom 30 dagar kostar 819 kronor för hela Blekinge. En 24-timmarsbiljett som gäller i hela länet kostar 286 kronor. Bussresor inom aktuella zoner ingår i priserna.

Vill du köpa en biljett som gäller i hela länet söker du i appen på resa från Sölvesborg till Karlskrona (eller tvärt om) och köper sedan biljett för den tidsperiod som passar dig.

Öresundståg på Mörrums station.

Turtäthet och tidtabeller

Från Köpenhamn i Danmark via bland annat Malmö, Lund, Hässleholm och Kristianstad och vidare till samtliga stationer i Blekinge går det i regel ett Öresundståg i timmen på vardagar från tidig morgon till relativt tidig kväll. Från Sölvesborg går det sista tåget mot resten av Blekinge med Karlskrona som slutstation strax innan klockan elva på kvällen. Åt andra hållet går det sista tåget från Karlskrona redan kvart i tio. Tidtabeller finns här och här.

I rusningstrafik på vardagar finns det också ett Pågatåg som tidsmässigt går ungefär mitt emellan Öresundstågen, mellan Kristianstad och Karlshamn. På sträckan från Karlshamn till Karlskrona finns tyvärr aldrig någon halvtimmestrafik med tåg, men det finns bussar som komplement. Fullständig tidtabell med både Öresundståg och Pågatåg finns här.

Ek är en av Blekinges två landskapsblommor. Den andra är kungsljus.

Platsbiljetter – behövs det?

Nej, platsbiljetter behövs inte när du åker tåg i Blekinge. Väldigt få resenärer bokar plats och tågen är sällan helt fullsatta.

Öresundståg på Karlshamns station.

Ta med cykeln – eller hyr

Mittdelen på Öresundstågen är till för cyklar, men även barnvagnar, rullstolar och större bagage. Du ser symbolerna på utsidan av tåget. En vanlig cykel får tas med per resenär i mån av plats. Och det är till och med gratis. Det finns en särskild guide som visar vilka typer av cyklar som räknas som ”normala”. Även på Pågatågen placeras cyklarna i mitten av tåget. Och även här delar cyklarna utrymme med bland annat barnvagnar och skrymmande bagage.

Oavsett typ av tåg så är det tågvärden som beslutar när det är fullt och kan neka ta ombord fler cyklar. Då får du ta nästa tåg. Undvik därför om du kan att resa med cykeln i rusningstrafik.

Om du åker med SJ delar av din resa till Blekinge kan du ta med din cykel på resan om du monterar ner eller fäller ihop cykeln och förvarar den i en cykelväska som maximalt får vara 140x85x30cm, med maxvikt 25 kg för cykel och väska tillsammans. Väskan ska placeras på ett ledigt utrymme ombord.

Tänk på att du inte kan ta med dig mer bagage sammantaget än vad du enkelt kan bära ombord på tåget.

Vill du inte släpa på din egen cykel finns det under sommarsäsongen möjlighet att hyra cykel direkt vid några av Blekinges tågstationer: Karlshamn, Ronneby, Bergåsa och Karlskrona. För att göra det behövs en separat app. Mer detaljerade instruktioner finns på Blekingetrafikens hemsida.

I Sölvesborg finns en annan cykeluthyrare vid stationen.

Visst funkar det att ta med cykeln på tåget i Blekinge!

Båtluffa med skärgårdstrafiken

Till Aspö kan du åka gratis från centrala Karlskrona med Trafikverkets bilfärja som tar knappt en halvtimme. Fästningarnas och fästingarnas ö. Här finns bland annat Drottningskärs kastell. Och Aspö havsbad med omklädningshytter, brygga och lekplats.

Det mesta av övrig skärgårdstrafik sköts av Blekingetrafiken. Från Handelshamnen i Karlskrona finns skärgårdsturer året runt. Från Fisktorget i samma stad börjar säsongen i maj och pågår fram till september. I Karlskrona skärgård finns en stor mängd öar, både stora och små, som nås med olika skärgårdsbåtar. Under sommaren kan du också resa från Ronneby med båt längs Ronnebyån till Brunnsparken och sedan vidare ut i skärgården till Karön och Ekenäs. Från maj till september kan du resa från Karlshamn till öar som Kastellet, Tärnö och Tjärö. Mellan Nogersund i Sölvesborgs kommun och Hanö finns skärgårdstrafik året runt.

Aspöfärja från Aspöfärjan.
På Tjärö finns restaurang och boende för besökare, men kolla i förväg att det finns lediga rum.

Läs mer: Blekinges 10 vackraste platser

10 kommentarer på “Tågluffa i Blekinge – missa inte det här!

  1. Hehe, vilken rolig ide att tågluffa i Blekinge! Men ja, mitt besök förra året gav mersmak, jag skulle gärna tågluffa här. :-)

  2. Vilken bra idé. Blev riktigt sugen på att göra detta. Har sett så lite av Blekinge, men du gör mig mer och mer intresserad för detta landskap.
    Trevlig helgdag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s