natur · resor · vackra platser · vandra

10 saker du behöver veta om Fulufjällets nationalpark

Fulufjällets nationalpark ligger i Dalarna och har på senare år ökat väldigt i popularitet, kanske främst på grund av det häftiga vattenfallet vid Njupeskär. Men här finns mer att se och uppleva. Här är några saker du behöver veta inför ditt besök här.

1. Njupeskärs vattenfall – högst eller inte?

Om du googlar vilket som är Sveriges högsta vattenfall så kommer du att upptäcka att Njupeskärs vattenfall är det överlägset vanligaste svaret. Och detta vattenfall är också nationalparkens främsta sevärdhet. Men stämmer det att det är landets högsta vattenfall? Inte enligt Naturvårdsverkets webbplats om Sveriges nationalparker. Så här skriver de: ”När man räknar höjden på ett vattenfall tar man även med forsar och mindre fall i direkt anslutning till själva huvudfallet – och då är Njupeskär faktiskt inte högst i Sverige.” Vilket som istället skulle vara Sveriges högsta vattenfall framgår dock inte av texten.

Den som letar sig vidare till Wikipedia kommer så småningom att upptäcka att ett mycket tunt vattenfall inofficiellt känt som ”Greven” i Stora Sjöfallets nationalpark totala höjd enligt inofficiella uppgifter är omkring 300 meter. Men att den lodräta, fritt fallande höjden, ändå ska vara lägre än den i Njupeskär.

Av Njupeskärs totala höjd på 93 meter är nämligen hela 70 meter i fritt fall. Så kanske är det istället Sveriges högsta fritt fallande vattenfall?

Men egentligen spelar det kanske inte så stor roll om det verkligen är högst i landet eller inte. Imponerande är det hur som helst. Och vackert. Och än så länge är det ju faktiskt ändå fortfarande för de flesta besökarna känt som Sveriges högsta.

Och att vandra från parkeringen till det kända vattenfallet är en trevlig och relativt enkel vandring som de flesta klarar av. Njupeskärsslingan är 3,9 kilometer lång.

Fulufjällets vattenfall vid Njupeskär är imponerande högt oavsett om det är Sveriges högsta vattenfall eller inte.

2. De speciella Rörsjöarna

Rörsjöarna och Rösjöstugorna. Nästan lite som ett skärgårdslandskap, men mitt uppe på kalfjället, 900 meter över havet. Jag hade först tänkt att vi skulle övernatta här men ändrade mig när jag insåg att stugorna saknar el. Och det var nog tur! För att släpa på övernattningssaker upp till stugorna hade blivit väldigt tungt. Väldigt, väldigt tungt. Bara att gå upp utan jättemycket packning blev tungt nog.

Rösjöstugorna ligger mellan sjöarna Storrörsjön och Lissrörsjön uppe på Fulufjället.

Vandringen hit är tre och en halv kilometer från parkeringen och huvudentrén till Njupeskär. Sju kilometer fram och tillbaka. Första biten går leden i gemensam sträckning med Njupeskärsleden (om du går den medurs), men sedan ska du följa skyltningen mot Rörsjöstugorna och vika av mot sydväst och efter ytterligare en bit börjar det stiga brant uppför. Riktigt, riktigt brant. Stigningen är nog ungefär samma 100 meter som drygt Njupeskärsfallets fallhöjd en bit bort.

Väl uppe går det bra att doppa sig i sjöarna om det är en varm sommardag. Någon servering finns däremot inte, så ta med egen fika.

Albin badar i en av Rörsjöarna.
En av Rösjöstugorna.

3. Fler vandringsleder

Kortast och allra mest lättvandrad är Lavskrikeleden som startar vid naturum. Det är en tillgänglighetsanpassad slinga där både barnvagnar och rullstolar kan ta sig fram. Rundslingan är cirka två kilometer lång och går över träspänger och packat grus.

För den som vill göra en längre vandring som inbegriper både Njupeskär (som en avstickare) och Rörsjöarna finns Rösjöleden i tre olika versioner som gör att du kan vandra 9, 15 eller 20 kilometer. Bergådalsleden är ett ännu längre varv på 24 kilometer.

Jaktfalksleden som är fem och en halv kilometer är en längre version av Njupeskärslingan där den vane vandraren också tar sig upp ovanför fallen.

Det finns ett antal vandringsleder att välja på i Fulufjällets nationalpark.

4. Tuffare vandring än du tror

För den som vill se mer av nationalparken än bara slingan till och från det berömda vattenfallet är det bra att känna till att vandringen i övrigt i nationalparken är betydligt tuffare än de fina spänger du förmodligen sett på bilder härifrån.

Jaktfalksleden, till exempel, som bara är fem och en halv kilometer och är en förlängd version av Njupeskärsleden rekommenderas endast för vana vandrare. Leden går nämligen uppför en brant som för många ska kännas mer som klättring än som vandring. Och även ovanför fallet är det sedan mycket krävande att vandra i den blockrika terrängen. Dessutom rekommenderas inte leden överhuvudtaget i regnigt väder, eftersom det då det blir väldigt halt.

Även vandringen upp till och ner från Rörsjöarna är tuff och det är lätt att snubbla i den steniga terrängen. Även när det inte regnar. Dessutom är stigningen upp till Fulufjällets kalfjäll väldigt brant. Så var förberedd på en tuff vandring, även om den är kort.

På väg till och från Njupeskärs vattenfall är det väldigt lättvandrat med breda fina spänger.
Men i resten av nationalparken är lederna ofta smala, steniga och svåra att se.

5. Växt- och djurliv

Hela 395 olika arter av mossor och 421 olika arter av lavar växer på Fulufjället. Nedanför högfjället dominerar träden gran, tall och fjällbjörk, men här finns också exemplar av hägg, rönn, sälg och asp.

På Fulufjället finns världens äldsta nu levande träd, ”Old Tjikko”, en klon av en gran som växt på samma ställe i 9 550 år. Genom att skjuta nya rotskott har granen överlevt sedan den första gången slog rot här strax efter den senaste istiden. Uppe på platån är marken näringsfattig och här växer sådant som ripbär, lappljung, dvärgbjörk, fjällsyra, snöbräcka och polarull.

I nationalparken finns många av Sveriges vilda djurarter. Alla de stora svenska rovdjuren finns här; björn, järv, varg och lodjur. Och även mindre som skogsmård och räv.

Det finns många älgar på Fulufjället, men däremot inga renar. Söder om fjället finns vildsvin och kronhjort. Skogslämmel och fjällämmel, sork, hermelin och olika sorters möss kan också nämnas bland däggdjuren. Och bland fåglarna världens största falk, jaktfalken, men också orre, tjäder, ringduva, sparvuggla, hökuggla, fjälluggla, pärluggla, blå kärrhök, lavskrika, strömstare, forsärla, ringtrast och bofink.

Bland insekterna kan tyvärr särskilt nämnas mygg.

En liten göl med polarull.
Men också grodor och mygg.

6. Lunch och fika

För den som inte vill ta med sig egen matsäck finns Njupeskärserveringen vid entrén till nationalparken. Öppettider ska vara i juni klockan 10-17, i juli och augusti klockan 10-19 och i september klockan 10-17. Men dubbelkolla gärna innan du åker att de faktiskt har öppet.

Eller så tar du med dig egen matsäck. I så fall finns det flera platser med bänkar runt Njupeskärsslingan där du kan sitta bekvämt och fika. Eller så sätter ni er på några stenar uppe på kalfjället. Helt enkelt är det dock inte att hitta stenar att sitta bekvämt på. Men visst finns det platser! Ta gärna med underlag att sitta på.

7. Ta dig hit

Dalatrafik har enstaka bussar som går hit, men det överlägset vanligaste sättet att nå nationalparken är med egen bil. Från Mora är det en resa på två timmar. Från Särna, som liksom nationalparken, ligger i Älvdalens kommun, tar det bara en dryg halvtimme. Nationalparkens huvudentré ligger ungefär tre mil väster om Särna.

För den som kommer ännu längre ifrån kan det vara bra att veta att en bilresa utan paus tar sex timmar från Stockholm, tio och en halv timme från Malmö och elva timmar och 40 minuter från Luleå. Det kan då alltså vara bra att planera för övernattning i närheten både före och efter besöket.

Entrén till nationalparken.
Fjällandskap som speglar sig i en göl.

8. Undvika trängsel och hitta parkeringsplats

Den stora parkeringsplats som finns vid huvudentrén till nationalparken, vid naturum och närmast Njupeskär, har ibland har rapporterats vara alldeles full av parkerade bilar på senare år. Turistströmmen har också orsakat kilometerlånga parkeringsköer in till nationalparken. Särskilt då i juli månad. Ett tips är därför att göra som vi gjorde för tre år sedan och passa på att besöka nationalparken i slutet av juni, innan de riktigt stora semesterveckorna har börjat. Alternativt att du ser till att komma till parken riktigt tidigt på morgonen. Eller kanske helst både och.

Är du här riktigt tidigt på morgonen, dagarna runt midsommar, finns det dessutom en möjlighet att se Njupeskärs vattenfall, som annars oftast ligger i skugga, helt belyst av solljus.

Ett annat alternativ är att besöka nationalparken efter att skolorna börjat i augusti eller i september.

Om du vill vandra över de här spängerna utan trängsel väljer det att välja rätt tid.

9. Campa i nationalparken?

Det är i och för sig tillåtet att tälta i zon I, II och III i Fulufjällets nationalpark, men inte i zon IV som är området närmast runt naturum och vattenfallet. Zonindelningen framgår av karta i Naturvårdsverkets föreskrifter om nationalparken. Det är inte heller tillåtet att övernatta i husbil, husvagn eller överhuvudtaget på parkeringsplatserna i nationalparken. I och med att det finns ont om torrdass och andra toaletter i de zoner där det är tillåtet att tälta, om det alls finns några, och i och med att marken är så stenig, vilket nog gör det svårt att gräva latringropar, så är det kanske ändå inte jättepraktiskt att fritälta i nationalparken. Överhuvud taget. Men för den som är envis går det alltså. Och några platser har fantastiska vyer.

Men uppe vid Rörsjöarna finns det i alla fall möjlighet att tälta mot avgift för den som vill ha tillgång till torrdass och kök. Och där finns också stugor att övernatta i. Också mot avgift. Tänk dock på att det är väääldigt tungt att gå dit upp med mycket packning uppför den steniga och branta stigen dit.

Ett tält i Fulufjällets nationalpark.

10. Övernatta i närheten

För den som vill tälta under lite mer ordnade former, eller hitta en plats för husbilen, ska det annars finnas en campingplats i byn Mörkret, vid Fulans strand. Där finns både el och toalett. Det finns också camping i Gördalen och i Särna.

I Särna finns också B&B Turistgården där vi bodde när vi var här. Åt på kvällen gjorde vi på campingplatsen i samma by, som hade fin utsikt över Österdalälven och Städjan och god mat.

I Särna kan du campa med utsikt mot Städjan.
Blomkrukor utanför vandrarhemmet där vi bodde.

Läs mer: Vandra på Hemfjället i Dalarna – tillbaka till framtidens resande

6 kommentarer på “10 saker du behöver veta om Fulufjällets nationalpark

  1. Har varir där för många år sedan och då var det lugnt, inga turister, så skönt att vandra fram till fallet och sedan andra vägen tillbaka. Sedan var vi där för fem år sedan och då var det fullt av turister, inte samma känsla. Fantastisk natur i alla fall.

    1. Ja, så har jag uppfattat det. Att antalet besökare ökat nästan lavinartat. Med vissa platser blir det så. Och en del av charmen försvinner då tyvärr ofta.

  2. Ett mycket vackert och intressant område. Vi har besökt Fulufjället många gånger, men aldrig badat.
    Tyvärr en turistmagnet som drar lite för mycket folk. Minns med fasa för några år sedan då det stod bilar parkerade längs vägkanten i flera km innan det offentliga parkeringen. Förra året hade de både vakter och digitala skyltar som visade var och förkunnade om man kunde parkera.

  3. Fulufjället kände jag inte alls till innan jag nu läste ditt inlägg. Det låter absolut intressant och dit vill jag gärna, men jag förstår att jag ska välja en tid utanför högsäsong 😉.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s