boende · natur · resor · vackra platser

Sveriges gulligaste skärgårdsö? – 7 saker du behöver veta om Tjärö

Tjärö måste vara Sveriges gulligaste skärgårdsö. I alla fall om du frågar mig. Som en blandning av Bullerbyn och Saltkråkan har denna vackra svenska turistklassiker en särställning i Sveriges sydligaste skärgård.

Vi var här i helgen som gick. Det måste ha varit för femtielfte gången. Den här gången reste vi tillsammans med goda vänner för en kräftskiva med övernattning. Och jag tröttnar aldrig på denna pärla i Blekinge.

1. Läget
Tjärö ligger i Tjäröfjorden i Karlshamns kommun. Det sägs ju att namnet på landskapet ”Blekinge” kommer från ordet bleke som i sin tur betyder ”stiltje med blank vattenyta”. Det stämmer ofta in på vattnen runt Tjärö, som ligger i innerskärgården med de lugnare vindar och vågor som följer på det. Inte sällan är vattnet spegelblankt.

Lättast tar du dig hit med Tjärö-båten som avgår ifrån Järnavik i Ronneby kommun. Därifrån går det båtar till den 29 september i år. På sommaren finns också möjlighet att åka skärgårdsbåt med Blekingetrafiken direkt från Karlshamn. Den båtsäsongen är dock över för i år. Många kommer också till Tjärö i egen båt eftersom ön har en fin gästhamn.

Redan båtresan hit kan vara riktigt idyllisk.

Du anländer med båt till Tjärö brygga.

2. Öns historia
Det var länge Svenska Turistföreningen (STF) som ägde och drev hela ön som den enda egna turiststationen utanför fjällvärlden. Så är det inte längre. Men den speciella atmosfären finns kvar. Eller är snarare tillbaka igen. Även om jag saknar de frigående hönsen lite.

Tjärö började mest sannolikt bebyggas under bronsåldern för någonstans mellan cirka 3 700 år till 2 500 år sedan. På ön finns två fasta fornlämningar, stensättningar från brons- eller järnåldern.

Ön befolkades sedan åter på 1600-talet. 1659 fanns det ett torp på Tjärö. 1685 bodde det tre vuxna personer på ön. Skatt betalade de då i form av en halv tunna torsk. På 1700-talet började bebyggelsen öka. På 1800-talet fanns här som mest sex gårdar. Befolkningen försörjde sig på jordbruk, fiske, båtbyggeri och stenhuggeri. 1939 då fanns det bara en ägare kvar på ön, bonden Axel Andersson. Den 31 augusti 1939 sålde Axel hela ön till zoologen Bengt Berg – grundaren till Eriksberg, som i sin tur sålde ön vidare till STF.

Bebyggelsen med sina röda trähus i den gamla byn mitt på ön är en viktig del av Tjärös karaktär än idag. Det är de som skapar bullerbykänslan. Och ön är samtidigt ett kulturhistoriskt intressant exempel på en turistanläggning som vuxit fram under 1900-talet. Det var mellan åren 1939 och 2008 som Tjärö ägdes av STF. Nästan i 70 år.

Anläggningen var mycket populär och ofta fullbokad. Inte minst till midsommar då många blekingar också kom hit i egna båtar. Ön fick flera gånger gratis reklam i reseprogram på TV. Ändå fick STF mot slutet inte ekonomin att gå ihop. 2008 såldes ön till en privat investerare som inte heller fick det att gå runt, trots helt makalös reklam i och med att SSWC, ett då årligt läger med många av Sveriges främsta inom sociala medier, hölls här 2009 – 2013.

När de privata ägarna tog över rationaliserades de frigående hönsen bort. Istället satsade de på lyxprofil och höjda priser på maten. När inte det fungerade sänkte de kvaliteten men behöll de höga priserna och försämrade öppettiderna. Föga förvånande fungerade inte det heller. 2015 var anläggningen helt stängd.

2016 tog nya ägare över, de heter Örjan Johansson och Kjell Grubin. De nya ägarna har byggt till med ett ny restaurang- och café-del vid gästhamnen. Och de har, tycker jag, lyckats i sin ambition att återskapa den mer folkliga prägeln på ön. Samtidigt som verksamheten nu tycks bedrivas mer rationellt.

Skön blandning av gammalt och nytt.
Ytterligare ett exempel på blandningen av gammalt och nytt.
Restaurang och café finns i nya hus vid gästhamnen.

3. Var du bor
Hela Tjärö är en och samma anläggning. Här finns 137 bäddar fördelade på 52 rum i 13 olika hus. Somliga rum har toalett och dusch på rummet medan andra har toa och dusch i korridoren. De senare är billigare och kostar i år 675 kr per dubbelrum och natt. Lakan och handdukar tar du med själv eller betalar du ett tillägg. Även slutstädning kan köpas till för den som så önskar. Som alternativ finns också några hotellrum där handdukar och lakan samt slutstädning automatiskt ingår i priset. De kostar 1390 kr per natt för ett dubbelrum. Det finns också möjlighet att tälta på ön mot en avgift.

Vi bodde i övervåningen på ladugården. Vår familj hamnade i två dubbelrum i en egen korridor med låsbar ytterdörr och med gemensam toalett med dusch. (Rum 29 och 30.) Nära nog som ett hotellrum med två separata sovrum! I det ena rummet fanns utöver sängarna två fåtöljer och ett bord i det andra två stolar och ett bord. Vi valde att ta med lakan, handdukar och även att städa själva innan vi checkade ut. Och slapp på så sätt extraavgifter. Bokar gör du här. Tjärö är i år öppet till den 29 september.

Sängarna i ett dubbelrum i ladugårdens ovanvåning.
Vi bodde innanför dörren som är öppen i huset till vänster.
Kommer du i egen båt, kan du bo i den, i gästhamnen.

4. Var du äter
Restaurangen på Tjärö finns numera i en av de nya byggnaderna nere vid vattenbrynet. Där serveras frukostbuffé som står framdukad mellan 8:00-10:00 och kostar 105 kr per vuxen och 60 kr för barn upp till 12 år. Lunchen serveras mellan 12:00-15:00 och kostar för vuxna 130 kr på vardagar och 150 kr på helger. Kvällsservering finns under högsässong alla dagar i veckan och under lågsäsong fredag och lördag från klockan 18:00.

Vi åt lunch på restaurangen förra lördagen och då serverades på lunchbuffén sej med pesto-täcke och kyckling med dragonsås. Och till det en riklig grönsaks- och salladsbuffé. Alltihop smakade mycket gott!

Nere på den nya bryggan vid gästhamnen finns också Tjärö Café. I caféet kan du köpa sallader, varma mackor, Tjärös räksmörgås, Tjärövåffla, mjukglass, kakor, kaffe, te, Tjärös eget iste, läsk, öl, vin samt apoteksprodukter. Utbudet varierar beroende på säsong.

Du kan också ta med dig egen mat. Dels finns ett vandrarhemskök i ladugården där du kan laga till maten. Vi hade med oss kräftor. Dels finns det flera grillplatser runt om på ön där du kan grilla. Det har vi gjort många gånger förut. Tänk på att ta med egen grillkol eller ved. Och tänk på att det inte är tillåtet att elda utanför de anlagda grillplatserna. Och att affär saknas på ön.

Här kan du äta både frukost, lunch och middag.
Eller så tar du med egen mat som du fixar med i vandrarhemsköket.
Det finns också flera grillplatser på ön. Som den här vid grottorna. Bild från 2017.

5. Var du kan bada
Olika turistkartor över Tjärö har badplatser markerade runt om ön både här och där. Men i ärlighetens namn är det där något av en förskönande beskrivning. Det handlar inte om några egentliga badstränder utan mera om platser där du något lättare än på andra platser runt ön kan ta dig ner i och upp ur vattnet.

Bästa platsen att bada tycker jag istället är vid den klippa som kallas antingen ”Tjäröklippan” eller ”Dödsklippan” och som vissa modiga hoppar ifrån på egen risk och med dödsförakt, ner i det djupa vattnet. (Jo. Det vanliga är, trots allt, att de överlever hoppet. ;)

Här har den tidigare hamnen för Blekingetrafikens skärgårdsbåtar nu byggts om till en badbrygga med badstege. Perfekt att bada ifrån!

När vi var här förra helgen var det mycket varmt i luften och strax över 20 grader i havet. Perfekt för svalkande dopp. Denna badplats ligger på den västra sidan av den norra delen av ön. Dessutom finns det minst en till badbrygga på ön. Den ligger vid gästhamnen. Rimligen går det också att bada ifrån den bastuflotte som numera finns på den plats där Tjärö-båten förr la till och som kostar 800 kr att hyra.

”Dödsklippan” ligger vid bästa platsen för bad på Tjärö.
Här finns numera en badstege också.

6. Vandra
Tjärö är ingen stor ö, men att vandra runt på ön är ändå trevligt. Ön är inte större än att du kan vandra runt den på några timmar. Här finns två markerade vandringsleder. Den gula leden sträcker sig söderut, med 3 km kuperad terräng, fina klippor slipade av inlandsisen och spännande grottor. Grottorna finns vid den där grillplatsen, under den utskjutande klippa där det är lätt att fantisera att människor slagit läget allt sedan jägarstenåldern. Här är det också möjligt att leta sig igenom ett litet grottsystem.

Den blå leden är 1,5 km och går norrut i vacker lövskog som omger stigen. Det går också bra att ta sig fram utanför stigarna. På ön har dessutom orienteringsklubben Stigmännen placerat ut ca tio orienteringskontroller som ingår i ”hitta ut”. Gratis kartor finns att hämta i receptionen.

Hela ön är ett naturreservat. Gräsmarkerna är på sina ställen både art- och individrika. Lila styvmorsviol, gul fetknopp och rosa tjärblomster står för en del av färgprakten. De öppna områdena vid Kalven är särskilt blomsterrika. Här växer till exempel brudbröd, darrgräs, natt och dag och storrams samt orkidéerna Adam och Eva och nattviol. Får och kor bidrar till att bevara det öppna landskapet med dess flora och fauna. De trädklädda markerna domineras av ek.

Fågellivet är typiskt för skärgården i Blekinge. Ejder och vigg är vanliga andfåglar. Kanadagåsen är något av en karaktärsfågel för den här delen av skärgården. Under försommaren hörs näktergal och törnsångare från snåren. Har man tur kan man få syn på törnskatan, som spetsar sina byten på slånbuskarnas taggar. Flera av de små holmarna och skären utanför Tjärö är fågelskyddsområden.

Det är lätt att vandra på Tjärö.
Bland röda stugor.
Och ute i naturen.

7. Vad du mer kan göra
Om du tröttnar på att äta, bada, vandra och bada kan du också hyra kanot eller en så kallad paddle board. Du kan även hyra en bastuflotte. Och det går också bra att fiska på Tjärö. Det finns flera bryggor med olika djup att nyttja och många klippor att välja bland. Men fiskeutrustning får du själv ta med dig till ön.

Här finns också en lekplats med gunga och hinderbana som även kan roa lite äldre barn.

På öns västra sida kan du titta på solnedgången vid den tiden. Fotografera är ju också kul.

Och tja, din mobiltelefon har täckning här ute också. Varför inte köra en musik-quiz med låtar från Spotify?

Paddle boards finns att hyra.
När du tröttnat på att dricka iste kan du paddla kanot.
Fotografera solnedgången.

15 kommentarer på “Sveriges gulligaste skärgårdsö? – 7 saker du behöver veta om Tjärö

  1. Fina bilder (med några från vårt besök 2017) och uttömnande bra och trevlig text, jättefint inlägg!
    Vi får göra om samma upplägg igen 2021…

  2. Det ser verkligen supertrevligt ut! Vilken härlig idyll! Hoppas de nya på ön lyckas med sin verksamhet och att många naturintresserade (eller inte …) hittar dit. Jättefina bilder!

  3. Det ser onekligen väldigt fint och gulligt ut, men jag tänker som Stadsmadam att det nog finns många sådana runtom i Sverige. Ni har hittat er idyll, mycket fint beskrivet och fotat av dig! Fastnar särskilt för den lilla människan på klippan. Och ja, jag ser stjärnorna, de passar bra på just de fotona, haha!

    1. Ja, det finns så klart många ”Sveriges gulligaste skärgårdsö” beroende på vem du frågar. Tack! Har fortfarande inte tagit av stjärnfiltret från kameran. Vill testa det i några olika foto-situationer först. :)

  4. Vi var tre väninnor som var på seglarkurs på Tjärö i slutet av 80-talet. Så fint och trevligt.
    Tack för ditt blogginlägg. Får försöka åka dit igen nästa säsong.

Lämna en kommentar