5 snabba · flyg · hållbart resande · natur · resor · tåg

5 snabba resenyheter (i början av september 2019)

”5 snabba” handlar denna veckan om att regeringen satsar mer på nattåg till Europa, att andra DN-tåget är hemma i Sverige igen, att ett annat tåg körde på nio kor i Västsverige, med stopp i tågtrafiken som följd, om att en av passagerarna ryckte in som pilot när en Easyjet-flygning höll på att bli försenad och om en lista över de tio bästa vildmarksländerna.

1. Regeringen satsar mer på nattåg till Europa
I höstbudgeten har regeringen plussat på stödmiljonerna till nattågstrafiken för att försäkra sig om att en linje till kontinenten får en rejäl skjuts i ryggen. ”Jag vill att man ska kunna sätta sig i restaurangvagnen med vita dukar och sedan gå och lägga sig och sova på tåget söderut i Europa” säger Per Bolund i en artikel i resemagasinet Vagabond.

2. Andra DN-tåget hemma igen
På tal om tåg igenom Europa är nu det andra, och sista för i år, DN-tåget hemma i Sverige igen, meddelades det på Instagram nyss. Den som vill kolla igenom vad de två rese-omgångarna fått uppleva i Europa kan med fördel kolla in taggen #DNtåget på just Instagram.

Resorna verkar ha gått bra trots visst strul med luftkonditioneringen och frånvaro av duschar på tåget. Den som vill läsa mer kan kolla in allt vad DN skrivit om resorna.

3. Tåg körde på kor med stopp i tågtrafiken som följd
Och mer på tal om tåg. Ett tåg körde under torsdagen på nio kor på Bohusbanan mellan Uddevalla och Ljungskile. Samtliga påkörda kor dog. Olyckan orsakade också inställda och försenade tåg på sträckan Göteborg-Uddevalla-Strömstad under hela torsdagen.

Så sent som i augusti kördes ett 20-tal kor på av tåget söder om Säffle, på sträckan mellan Göteborg och Karlstad. Om allt detta har SVT berättat.

4. Flyget skulle bli försenat två timmar – då tog en av passagerarna över spakarna
Det skrivs och pratas ganska mycket om tågförseningar i debatten om hållbart resande. Men även flyg kan bli försenat. Somliga har dock tur i oturen.

Det var förra söndagen som de passagerare som skulle resa med Easyjet från Manchester till Alicante fick veta att de skulle bli minst två timmar försenade. Flygplanet saknade en av två piloter på grund av strul i flygledningen i Paris. Det var stora flygförseningar i hela Europa.

Michael Bradley, som var på väg till Alicante på semester med sin fru deras gemensamma lilla son, stod i kön till säkerhetskontrollen när han av sin fru fick reda på läget. Han ringde då upp sin arbetsgivare, Easyjet, och erbjöd sina tjänster. Där jobbar han till vardags som just pilot. 38 sekunder senare ringde de tillbaka och bad honom rycka in. Om detta skriver bland annat Independent.

En av passagerarna filmade senare Michael när han på planet, före avresan, berättade varför han, som en av deras piloter för dagen, saknade pilotuniformen och därför flög i sina privata kläder. Passagerarna var inte ledsna för det. Tvärt om!

5. De tio bästa vildmarksländerna
Avslutningsvis lite om naturresor. Resemagasinet Vagabond har i veckan rapporterat om en lista över de tio länderna som är allra bäst när det kommer till hur bra vildmarksturismen är enligt researrangören True Luxury Travel. Det är åtta faktorer som avgör hur högt upp på listan länderna placeras i vildmarkslistan. Dessa är skyddet av stora djur, antalet arter, förekomsten av nationalparker, äldsta nationalparkerna, skyddade naturområden, skogsmarksareal, miljömässig välstånd och miljömässig hållbarhet.

Överst på listan kom Finland. Sverige kom två. Därefter följer Brasilien, Kanada, USA, Norge, Spanien, Tyskland, Polen och Slovenien.

”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.

Vinjettbilden den här veckan är ifrån Abisko i augusti 2017 och den får illustrera att Sverige enligt en av veckans nyheter är näst bäst i världen på vildmarksturism. Abisko är också en bra destination för den som föredrar att resa med tåg.

4 kommentarer på “5 snabba resenyheter (i början av september 2019)

  1. Det var en schysst pilot. Såväl han som alla andra passagerare slapp bli försenade till resmålet. Jag gissar att han blev extremt uppskattad av resenärerna :).

Lämna en kommentar