båt · natur · resor · skärgård · vatten

Båtresan från Järnavik till Tjärö

I lördags tog vi båten till Tjärö i den blekingska skärgården. Jag berättade igår om hur du tar båten från Tjärö-bryggan i Järnavik. Här följer en liten betraktelse från själva överfarten.

Det sägs att namnet på landskapet ”Blekinge” kommer från ordet bleke som i sin tur betyder ”stiltje med blank vattenyta”. Det är nog inte helt otroligt att det är så. Särskilt bleka är nämligen inte blekingarna – det här landskapet är ju ett av dem som har flest soltimmar i landet.

När vi glider ut över Järnaviken ligger mycket riktigt vattnet spegelblankt.

Dykdalb
Precis vid hamnen i Järnavik fotograferar jag en dykdalb. En dykdalb är enligt gällande definition en bottenfast anordning för att förtöja eller bära av, det vill säga styra undan, fartyg. Här består den, som ofta, av en grupp träpålar nedstuckna i botten och sammanfästa i toppen med några järnringar. Samma konstruktion kan du se runt om i världen. Bland annat i Venedig.

Sydligaste skärgården
Snart glider vi ut ur den smala viken och ut över fjärden. Här upphör det spegelblanka idag. Vi befinner oss nu i Sveriges sydligaste skärgård. Vi passerar en liten ö med en stuga och en flaggstång. Med tanke på att just Tjärö-båten passerat här så många gånger genom åren så kan det vara en av Blekinges mest fotograferade stugor. På några skär står här ett gäng skarvar. ”Ålakråkor” kallas de i Blekinge.

Inomskärs
Vi befinner oss fortfarande inomskärs. Öppet hav ligger lite längre ut. Nu närmar vi oss Tjärö. Båten går inte längre in vid samma brygga som förr. Det går snabbare att gå in till den nya hamnplatsen för Tjärö-båten, vid småbåtshamnen på ön. Men detta är också en fin entré till Tjärö!

En dykdalb i hamnen i Järnavik.
Bleke i Blekinge.
Det ligger flera röda stugor vid Sjöhaga.
Snart lämnar du viken och kommer ut på fjärden.
En ensam stuga på ett skär.
Akterflaggan fladdrar i vinden.
Storskarvar kallas ”ålakråkor” i Blekinge.
Det här kan vara Blekinges mest fotograferade skärgårdsstuga.
Halvön Kalven är en del av Tjärö med intressant natur.
Tjärö-båten är på väg in mot hamn.
Numera finns det bara en hamn på Tjärö.

7 kommentarer på “Båtresan från Järnavik till Tjärö

  1. Jag är göteborgare och säger också ”ålakråkor”. Men hur vanligt det är här vet jag faktiskt inte. Vi brukar ju inte prata om dem. I vart fall inte i min umgängeskrets.

    /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s