resor

Ja, det ÄR varmt i New York på sommaren

Jag sitter på altanen hemma i Karlshamn. Vädret växlar lite men det är behaglig sensommarvärme när solen tittar fram. Vi har varit hemma från USA ett par veckor nu. Flera gånger har jag fått frågan om vädret där borta. Jag har svarat så gott jag kunnat men det har gått sådär. Här ska jag försöka förklara lite närmare:

Ungefär så här har det kunnat låta: ”Har ni haft det lika varmt i New York som det varit här hemma?” ”Ja, det har det varit.” ”Brukar det verkligen vara så fint väder där på sommaren?” ”Ja, det brukar det.” ”Men ligger inte New York på ungefär samma breddgrad som Sverige?” ”Nej, det gör det inte. Inte alls. Det ligger på ungefär samma breddgrad som Rom, om jag minns rätt.” ”Nej, det kan aldrig stämma!” Googlar. Visar världskartan. ”Jo, det stämmer.” ”Nej, det gör det inte. Som Paris möjligen.” Ja, vad säger man? Jag blir alldeles tyst inför faktaresistensen.

Inte som Rom
Men faktum är att New York ligger inte på samma latitud som Rom heller . New York ligger ännu längre söder ut. Ganska precis vid den latitud där Neapel ligger. Hepp!

Inte medelhavsklimat
Men New York har inte alls medelhavsklimat för den skull. Det är inte så märkligt. USA:s största stad ligger nämligen inte vid Medelhavet utan vid Atlanten. Dessutom har New York närmast inlandsklimat, trots att det ligger vid havet. Det beror på att jordens rotation gör att västliga vindar dominerar. Och västliga vindar i New York har färdats över hela USA innan de når havet. Och eftersom land kyls ner snabbare på vintern och värms fortare på sommaren jämfört med havet, på grund av vattnets höga värmekapacitet, så blir alltså vintrarna kalla men somrarna nästan subtropiska i New York, med hett och fuktigt väder. Och ganska mycket åska med kraftfulla regnskurar.

Badtemperatur
Havet är inte heller alls så varmt som Medelhavet, som ju är ett innanhav som i sin helhet befinner sig på varma breddgrader. Badtemperaturen vid New Yorks faktiskt ganska fina sandstränder ligger ”bara” runt 22-23 grader, vilket ändå är närmare Medelhavets temperaturer än de havstemperaturer vi brukar ha här hemma. Den dagen vi åker ut till Rockaway Beach är tyvärr soldiset tjockt. Men det är ändå varmt och vi bränner oss ju i alla fall inte av solen. Och det går hyggligt bra att ta sig ner i de höga vågorna. Det är ganska strömt men badvakter håller koll på att du inte går för långt ut.

Utomhus och inomhus
Flera gånger under vår vecka i New York regnar det. Ibland är det mulet. Men oftast skiner solen. En eftermiddag vandrar vi längs High Line. Det blir riktigt varmt i solen. En annan eftermiddag vandrar vi genom Central Park. Luften är het och fuktig. Det känns nästan som om vi vandrar i en djungel. I en damm simmar sköldpaddor. Vi stannar först för att köpa glass och sedan för att ta något att dricka. Värmen tar på krafterna. Vi bestämmer oss för att ta tunnelbanan tillbaka till hotellet. Inomhus är det nämligen svalt. Nästan för svalt ibland. Amerikanarna sparar nämligen inte på luftkonditioneringen. Det kan därför vara lite knepigt att klä sig när du växelvis ska vara både ute och inne. Utomhus pustar du över värmen och inomhus fryser du nästan.

Så här års
New York är kanske inte det bästa valet om du enbart är ute efter sol och bad. Men avstå inte från att åka till New York på sommaren bara därför att du tror att vädret där är lika svalt som det hemma i Sverige en normal sommar. Nu har det börjat regna här hemma i Karlshamn och det är svalare ute. Men även så här års (slutet av augusti/början av september) är det riktigt fint väder i det stora äpplet. De kommande två veckorna till exempel, spås högsta dagstemperaturen variera mellan 26 och 35 grader med mycket sol. Betydligt bättre väder än här hemma.
Läs mer: New York – 7 gratis sevärdheter du inte får missa

3 kommentarer på “Ja, det ÄR varmt i New York på sommaren

  1. Det är ungefär som alla de som tror att det alltid är jättevarmt i San Francisco eftersom det ligger i Kalifornien. Där är det ju däremot ofta riktigt svalt just på sommaren. :-) Jag har varit där i juli och frusit massor trots vindtät tjock jacka, men gått i linne och svettats i november samtidigt som jag kollat in julskyltningen.

    1. Ja, det här med klimat på olika platser är sällan självklart. Vi var i SF när jag var barn 1979. Min farbror med familj bodde utanför och det var jättevarmt hos dem. De hade ett träd med mogen grapefrukt. När vi skulle in till stan varnade de att det är kallt där inne men vi trodde inte riktigt på det. Men det var disigt, blåsigt och riktigt kallt!

  2. Om jag reser till en storstad så vill jag helst ha hyggligt svalt väder. Det är klurigt det där med vad man tror och hur det är. En höst for vi till Berlin, trodde att det skulle vara varmare än hemma, men fy så vi frös, det blåste isvindar. Men nu finns det ju alla dessa exakta väderrapporter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s