listor · resor · vackra platser

New York – 7 gratis sevärdheter du inte får missa 


New York är ett ganska dyrt resmål. Dels är flygresan relativt lång, dels är det en av världens största storstäder och dels är dollarn stark just nu. Hotellpriserna är därför också höga, även om det också finns prisvärda alternativ. Så vad göra om du brännt en stor del av reskassan redan på flyg och hotell?

De goda nyheterna är att New York är en stad som gjord för att promenera i och där många av de bästa sevärdheterna är gratis. Här är mn lista på sju gratis sevärdheter som du inte får missa:

1. Se Frihetsgudinnan och Manhattan skyline från Staten Island Ferry


Du kommer inte riktigt lika nära den berömda franska statyn, som hyllar friheten och symboliserar New York och USA mer än allt annat, som om du betalar för att åka med turistbåtarna som går dit ut. För att få till riktigt bra bilder ska du nog helst ha en kamera med bra zoom. Bilden överst i inlägget är istället fotograferad med mobilkamera och beskuren i efterhand. Du kommer alltså inte jättenära. Men du slipper betala någonting alls. Och du slipper köa. Och hur det än är så är statyn stor och syns bra även på lite avstånd. Och du får en känsla av vardagslivet i denna stortad när du reser bland pendlarna. Därtill får du fina vyer över Manhattans skyline sedd från söder. Och eftersom du måste kliva av färjan för att ta nästa båt tillbaka till Manhattan kan du lägga ön Staten Island till dina besökta delar av New York City. För trots att ön kan tyckas ha en nästan småstadsprägel jämfört med Manhattan är det en av stadens fem boroughs och till skillnad mot till exempel Newark i New Jersey tillhör ön New York på riktigt. Varför är då färjeturen gratis när övrig kollektivtrafik inte är det? Det var borgmästaren Rudolph Giuliani som 1997 beslutade att det skulle vara så som ett tack för att öborna avgjort borgmästarvalet till hans fördel.

Läs mer: Se frihetsgudinnan gratis i New York – 10 saker du behöver veta om Staten Island Ferry

2. One World Trade Center och minnesmärket över 11 september


Det ska finnas ett minnesmuseum också som kostar att se. Men det hoppade vi över. Det räcker nämligen långt att se de båda fyrkantiga hålen med vattenfall i som markerar platserna där de båda tvillingtornen stod. Ground zero. Runt om hålrummen löper en kant av sten där namnen på de personer som dog i terrorattacken den 11 september 2001 finns inhuggna. I ett och annat inhugget namn finns en nedstucken blomma. Det sägs att det är brukligt att de efterlevande sätter en blomma i namnet på den dödas födelsedag.

Alldeles intill minnesmärkena finns den nya skyskrapa som ersatt tvillingtornen. Den är New Yorks och hela USA:s högsta byggnad och något högre än de tvillingtorn som föll vid attacken för femton år sedan. På bilden ovan är 1 WTC byggnaden som syns i bakgrunden. Och som alltså i verkligheten är högre än byggnaden i förgrunden. Det är perspektivet som lurar ögat här.

3. Brooklynbron

img_0783-1
I hur många film- och TV-scener har inte den här bron synts? Den här och systerbron som ligger intill varandra och löper mellan samma två stadsdelar. Den här bron döpt efter Brooklyn. Den andra efter Manhattan. Brooklyn Bridge är den äldsta av de två broarna och var när den var ny världens längsta hängbro. Bron invigdes den 24 maj 1883 och har numera stämplats som ett nationellt minnesmärke över ingenjörskonsten. Den har lite varmare färgtoner än Manhattan Bridge som tonar i blått.

Vi hade först lite svårt att hitta upp till gång- och cykelstråket över bron, som löper ovanför och mellan bilkörvägarna i de båda riktningarna. Ingen av oss hade besökt bron innan och vi förvånades över hur många som promenerade över den. Och hur pass lång promenaden kändes. Men den var verkligen värd att gå trots viss trängsel. Vilka vyer!

4. Chinatown


Chinatown på nedre Manhattan gick redan 1980 om sin berömda motsvarighet i San Fransisco i invånarantal och blev amerikas största enklav av kineser. Och det känns verkligen som om du vore i Asien snarare än i Nordamerika när du promenerar genom de här kvarteren. Alla skyltar med kinesiska tecken. Till och med på gatuskyltarna! Missa inte den upplevelsen i upplevelsen New York: Asien i Amerika.

Chinatown hittar du väster om de båda broarna och öster om Little Italy.

5. High Line


En gammal nedlagd upphöjd tågbana som har byggts om till park med promenadstråk, bänkar, solstolar och konstverk har blivit omåttligt populär som sevärdhet och det är lätt att förstå varför. Här möttes rustik charm och modernt samhällsbyggande i ett kul högprofilsprojekt som redan blivit en självklar del av stadsbilden.

Den 9 juni 2009 öppnades en första del av High Line som park, från Gansevoort Street i det gamla slakthusområdet, fram till 20:e gatan i Chelsea. Senare har ytterligare två sträckor färdigställts och parken sträcker sig nu till 34:e gatan.

Parkens växter har valts för att något efterlikna den självsådda växtlighet som etablerade sig på platsen eftet det att järnvägen lades ner 1980.

Så missa inte att leva high lifehigh line! ;)

6. Times Square


”Jag står på Times Square. Allt ljus är på mig”, sjunger Plura i låten som heter ”Mitt hjärta tillhör dig”.

Helt ofattbart stora, färgglada och blinkande reklamskyltar skriker ut sina budskap på platsen där New York Times en gång hade sitt huvudkontor och jag tänker att platsen för den som så vill kan ses som en symbol för hur tidningar inte längre är den enda självklara platformen för reklam och hur många skrivande journalister därmed kämpar för sin överlevnad. Inklusive, gissar jag, många av dem som skriver för anrika New York Times. På annan plats. Kanske över en latte på stan? Kanske just här ändå? Tiderna förändras. ”The times they are a-changing”, som en viss nobelpristagare i litteratur en gång skrev.

När vi är här öppnar sig himlen och vräker ur sig ett orimligt intensivt regn. Också det en slags symbolik. Det blir nämligen lätt för mycket av det goda här. Men häftigt att ha upplevt. Självklart helst i skymning eller i mörker.

7. Central Park


Sist men inte minst, men däremot längst norrut på denna sjupunktspromenad på Manhattan, kommer Central Park.

Också här kommer du att känna att du befinner dig mitt i ett antal filmscener.

Så här års börjar höstfärgerna komma fram och de gör inte den här fantastiska oasen mitt i storstaden mindre vacker.

Newyorkare som åker skridko, turister som åker häst och vagn, radiostyrda båtar i en damm, roddbåtar i en annan. Barn som leker vid den stora fontänen. Hundstatyn och gångtunneln. Lek och vila på gräsmattorna. Alla som cyklar och joggar snabbspåret i mitten. Alla vi som bara strosar runt. Kanske sätter oss en stund i solen och tar en fika eller en öl.

Det var 1853 som det bestämdes att ett område mellan 59:e och 109:e gatan skulle bli park. En tävling om utformningen utlystes och den vanns av Frederick Law Olmsted och Calvert Vaux. När parken invigdes låg den i bebyggelsens norra utkanter. Och det dröjde flera decennier innan parken blivit omgiven av staden. Central Park gränsar i öst till Fifth Avenue och i väst till Central Park West.

Passa verkligen på att strosa runt här när du besöker New York. Helst länge och flera gånger.

Läs mer: Två bra och prisvärda hotell i New York

10 kommentarer på “New York – 7 gratis sevärdheter du inte får missa 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s