mat · resor

Den centrala marknaden i Sandakan, Borneo


Förutom skylten på utsidan som på engelska (och dessutom på malajsiska och kinesiska) anger att detta är ”Sandakan Central Market” finns det inte mycket som avslöjar att det finns en marknad på insidan av detta hus som ligger vid gatan Jalan Market i staden Sandakan på nirra Borneo. Tvärtom liknar det gula betonghuset mer ett p-hus i flera våningsplan än en marknad.

Här inne säljs en del prylar men mest av allt mat. Frukt, grönsaker, kryddor, torkad och färsk fisk och skaldjur.

Det är en enkel lokal med blanka golv, högt i tak och lysrörslampor som bidrar med ljus. I långa rader står vad som mest liknar marknadsstånd.

En flicka med en kattunge poserar för ett fotografi. Jag vet inte om hon tänker sig att jag ska betala för bilden men hon kräver ingen betalning och jag vill inte bidra till att djur används fördylika syften. Jag hoppas på att hon bara råkar sitta där med en kattunge i famnen när jag kommer förbi med min kamera.

Den torkade fisken luktar ganska skarpt. Till försäljning finns färska rockor, hajar och andra fiskar och skaldjur som du aldrig ser i en fiskaffär där hemma. Flera av försäljarna sitter och röker. Det ser du inte heller där hemma numera.

På vägen ut köper jag en klase små bananer. Den kostar en 1 malaysisk rinngit. Alltså 2 svenska kronor och 30 öre.

Bananer till salu.

 

Flicka med kattunge.

 

Fler bananer till salu.

 

Salladslök säljs ocksåhär.

 

Färska rockor.

 

En annan sorts rocka?

3 kommentarer på “Den centrala marknaden i Sandakan, Borneo

  1. De där små bananerna är så goda! Som du beskriver marknaden så påminner den om permanenta marknadslokaler i Spanien. Fin bild på flickan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s