resor · tåg

14 grader i sov-kupén


Jag var i Östersund i tjänsten för ett par veckor sedan. Dit åkte jag dagtåg för att övernatta på plats och hem åkte jag nattåg till Stockholm och sedan dagtåg på förmiddagen tillbaka till Kristianstad. På nattåget hade jag bokat en egen kupé i sovvagn. Trots att jag hamnade i en riktigt gammal vagn fungerade det bra. Utom på en liten punkt. Temperaturen i min kupé.

SJ:s nattåg kommer in till den snöklädda perrongen på Östersunds centralstation. Min vagn är den näst sista i tåget. Jag slänger in min kabinväska och min jobb-ryggsäck i kupén, stänger dörren och plockar ut låskortet. Det är en mycket gammaldags sovvagn som jag befinner mig i. Jag kan dra ner ett fönster, fotografera några bilder och filma ett par snuttar. Sedan går jag till restaurangen för att äta en sandwich och dricka en kopp rött te.

När jag kommer tillbaka till min kupé tycker jag att där är en smula kyligt, trots att jag har på mig en tjock tröja. Jag drar ner rullgardinen och drar för den vanliga gardinen och tänker att det ska isolera lite. Jag sätter mig ner för att lägga över några foton från kameran till paddan. När jag är klar märker jag att jag fryser. Jag funderar över hur jag ska kunna sova – jag har oerhört svårt att somna om jag fryser – och överväger en kort stund om jag ska krypa ner under täcket, i sängen som än så länge finns ovanför mitt huvud, med kläderna på. Då får jag syn på termometern. 14 grader. Jag känner på elementet. Helt kallt. Det här går inte.

Jag hittar konduktören i andra änden av min vagn. Hon öppnar ett elskåp och konstaterar att värmen i min kupé har ”nollats”. Hon slår på elen igen och uppmanar mig att låta termostaten stå på full värme, men bara en liten stund och sedan dra ner till ungefär hälften, så ska det bli en lagom temperatur i vagnen. Jag gör så och så småningom blir det just precis lagom varmt.

Efter att i min kupé ha lyft på locket så att handfatet kommit fram, borstat tänderna i vatten från en av de små blå vattenpaketen i skåpet bakom spegeln och sedan gått på toaletten ute i korridoren är jag tillbaka i min kupé. Jag klättrar upp på stegen, vidare över i sängen och knäpper sedan fast trill-skyddet. Jag ställer larmet på mobiltelefonen, lägger undan den bland ett par extra kuddar som ligger på bagagehyllan och släcker lampan.

Det tar en stund att somna men sedan sover jag gott hela natten tills larmet ringer. Då befinner vi oss i Uppsala. Bara en liten stund senare ropar konduktören ut att vi har en halvtimme kvar till Stockholm. Det är dags att kliva upp. Och borsta tänderna igen. Tåget står inne på centralen till klockan sju och mitt nästa tåg går 20 över sju så jag behöver inte ha någon jättebrådska av tåget.

Tågresan gick alltså bra och jag slapp frysa på natten. Om jag valt att inte vara till besvär den här gången så hade det nog inte alls gått lika bra!

8 kommentarer på “14 grader i sov-kupén

  1. Der är inte att vara till besvär att be personal om hjälp. Det är bl.a därför de finns där.
    Det låter som en helt vanlig nattågsresa.

  2. Jag undrar hur länge sen det var som jag åkte nattåg. Som ung vuxen måste det ha varit. Vad bra att du fick hjälp med värmen, 14 ° är i svalaste laget. Trevligt nattågsreportage!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s