resor

Bara en kväll i Nordens huvudstad Kalmar


Jag kommer till Kalmar med Öresundståget från Skåne, strax efter klockan fyra på måndagseftermiddagen. Det är precis lagom för att jag ska hinna bort för att se solen gå ner bakom slottet.

Jag promenerar en dryg halvtimme fram och tillbaka på gångstigen vid Slottsfjärden. Det är väldigt vackert, men stundvis ganska blåsigt och kallt, denna måndagseftermiddag i februari.

Nordens huvudstad
Med mobilkameran fotograferar jag slotttet som 1397 stod i centrum för en av de viktigaste politiska händelserna i Nordens historia: bildandet av Kalmarunionen – en union av de nordiska länderna skapad av den mäktiga drottning Margareta.

I ett parallellt universum är de nordiska länderna i union än idag. Landet har 27 miljoner invånare som alla talar det gemensamma språket nordiska. Men självklart finns här dialekter i de olika delarna av landet. Finskan är det största minoritetsspråket som än i dag är modersmål för många av invånarna i särskilt de finska landskapen. Kalmar är huvudstad i Norden och har drygt tre miljoner invånare. Kalmaritiska uppfattas av kalmariterna själva som riksnordiska, men alla andra tycker att de låter lite stöddiga och anser att riksnordiskan ska vara lite mer neutral, ungefär som de pratar i Växjö eller Jönköping. Kalmar slott, som i dagligt tal oftast bara kallas ”slottet” av invånarna runt om i det stora landet, är nationens viktigaste symbolbyggnad.

Visst är det en spännande tanke? Om inte om hade varit…

Choklad och grönkål
Åter till verkligheten. Mobiltelefonens batteri dör på grund av kylan. Men jag värmer mobilen i armhålan och får igång den igen.

Efter att solen gått ner går jag in mot centrum. Jag låter Google Maps visa vägen mot stadshotellet. Men när mobilen dör ännu en gång smiter jag in på ett chokladcafé för att värma mig och mobilen. Jag väljer en chokladbit med lakrits-fudge och svart te smaksatt med kakao. Gott och värmande.

Jag har knappt varit i Kalmar förut. Bara susat förbi på väg till och från Öland. Och även detta blir ett kort besök. Men jag hinner i alla fall få några skymtar av staden.

På vägen mot stadshotellet passerar jag Kalmar domkyrka. Det är nästan, men bara nästan för mörkt för att fotografera med mobilen.

Just nu sitter jag och äter soppa som ingår i rumspriset här måndagar till torsdagar. I kväll är det grönkålssoppa med svamp som serveras. Mycket god!

Solnedgång vid Kalmar slott.
Chokladbit på chokladcafé.
Kalmar domkyrka.
Hotellampa.
Grönkålssoppa med svamp.
En sista bild på den fina solnedgången.

14 kommentarer på “Bara en kväll i Nordens huvudstad Kalmar

 1. Vackra bilder…Kalmar är en vacker stad ..staden vi Ölandsbrons fäste..
  Spännande teori med den Nordiska Unionen..men vette katten om jag tycker att Jönköpings dialekten är så mycket mer neutral ..tycker min dialekt är grötigare än Kalmardialekten.
  Ha en skön solig dag!

  1. Ja så är det onekligen…jag tycker mycket om Gotländska..Värmländska och Göteborgska. Fast det finns många andra fina dialekter. Jag tycker man ska försöka behålla sin dialekt…fastän man inte gillar den. I vissa situationer är det bra om ,man kan förställa den så att man blir förstådd.

   1. Att behålla en dialekt är inte alltid helt lätt. Jag har inte mycket kvar av min men faller delvis in i den när jag är hemma länge i Östergötland.

   2. När jag jobbade i butik fick jag lägga till med en mer neutral dialekt för jag hörde själv hur roligt den lät. Så man ändrar sin dialekt eller man anpassar den kan man väl säga till rådande läge.
    Mina släktingar i Stockholm tyckte att vi pratade grötigt och härmade oss när vi var små..nu kan jag tycka att det inte var särskilt snällt gjort.
    Så när man var där försökte man prata tydligare för att inte bli missförstod.

    Det kan bli väldigt dråpligt och roligt när man inte blir förstod. Som när jag var på Berns med min kusin och beställde Wassen öl..bartendern fattade nada..och frågade vad är det för ölsort? Han trodde Wassen öl var en tysk ny sort..men jag fick tala tydligare Varsin öl..och då fattade han.
    Så kan det gå när man man bara babblar på ..

 2. Fina Kalmar med vackra Stensö! Och att strosa bland de charmiga gamla husen i närheten av slottet! Och gå ner i källaren på sta’n äldsta restaurang och äta SÅ gott! Och…ja, det finns att göra och uppleva!

 3. Mycket vackra solnedgångsbilder, gillar den översta mest, för diagonalerna och att isen med vattengenomslag finns i förgrunden. Finska som minoritetsspråk, hu för den tanken, det har varit så alldeles för länge i historien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s