internet · resor

Internet på Kuba – så funkar det


Kanske har du också hört talas om att det är dålig tillgång på internetuppkoppling på Kuba. Jag tyckte faktiskt att det var något bättre möjligheter att nå nätet än jag förväntat mig. Men Kuba har helt klart sitt eget lite speciella system för internet.

Nästan överallt där det finns wi-fi på Kuba så måste du ha tillgång till ett kort med login och lösenord från det statliga bolaget ETECSA för att komma ut på nätet. Varje kort ger tillgång till en timmes internetanslutning och är giltigt 30 dagar efter den första uppkopplingen.

Internetkort
Korten är gröna. De har samma form och storlek som ett kreditkort. Men är av behandlat papper. Varje kort kostar 1 konvertibel peso (1 cuc = 1 US dollar) i de statliga affärer där de säljs. Där är det dock vanligtvis lång kö. För den som inte vill köa säljs korten ofta av bo-värdar eller försäljare på stan för 2 cuc.

Koppla upp sig
Där det finns statlig wi-fi heter nätverket WIFI_ETECSA. Du ser ofta var det är genom att notera var många människor sitter och tittar i sina mobiltelefoner. När du valt detta nätverk kommer du till en inloggningssida där du ska ange login och lösenord. Förhoppningsvis. Ibland är det problem med att ansluta. Du kan få prova många gånger innan inloggningssidan kommer upp.

Sidan du kommer till är på spanska men finns så att du kan klicka dig till en på engelska också. Login är en tolvsiffrig kod som du ser direkt när du köpt kortet. Lösenordet måste du skrapa fram som på en skraplott. Skrapa försiktigt och låt det ta tid. Skrapar du för hårt skrapar du bort siffrorna som är under! Använd gärna ett hårt underlag så går det lättare.

När du väl loggat in är det bara att trycka på ”klar” och börja surfa.

Utsikten från boendet i Viñales när vi surfade på nätet där.

Blandad funktionalitet
Ibland kan nätet vara instabilt och då händer det att det både tar lång tid att hitta nätverket och bli uppkopplad och att du blir utkastad nästan direkt. Det kan vara mycket enerverande. Men på många platser fungerar det också riktigt bra. Det är lite blandad funktionalitet, helt enkelt. Att nätet är censurerat märkte jag inte alls, men så påstås det vara.

Trots att internet finns att tillgå på många platser och att uppkopplingen är hyggligt billig använde vi internet betydligt mindre än annars när vi är på resa. Krånglet med att skaffa ”skraplotter” och logga in blev helt enkelt en broms.

Skrapat internet-kort.

Jag har inte skrivit så mycket om Kuba på en tid. Efter tornadon som drabbade Havanna har det helt enkelt inte känts så bra. Nu verkar läget vara ganska okej på Kuba igen så förhoppningsvis kommer jag igång och berättar det jag har kvar att berätta nu.

En kommentar på “Internet på Kuba – så funkar det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s