resor · vackra platser

Kuba! Mina bästa tips

img_4767

Under jullovet i slutet av förra året och i början av detta besökte jag Kuba tillsammans med min familj. Jag har bloggat en hel del om det. Nu börjar det bli dags att boka vinterresorna igen så jag tänkte att jag samlar ihop mina bästa tips om Kuba, som du kan ha nytta av om du funderar på en resa dit.

Kuba ligger i Karibien, strax söder om Florida. Så nära, men ändå en helt annan värld.

Kuba är känt för sina cigarrer, men vill du ha högsta kvalitet är det statliga butiker som gäller.

Vädret
Klimatet i Kuba är tropiskt. November till april är det torrperiod och mellan maj och oktober är det regnperiod. Temperaturen ligger runt +32°C dagtid i Havanna i december månad. Även under torrperioden är det ofta hög luftfuktighet och det kan komma häftiga regnskurar.

img_5889
Tropiskt klimat ger tropiska stränder, som här på Cayo Levisa.

Vad kostar en resa dit och hur du bokar
Att resa över jul och nyår är alltid dyrast. Jag hittade en resa till rimligt pris med Turkish Airways från Kastrup med en stopover i Istanbul på julafton. Det visade sig dock att hemresan gick via Venezuela så den rutten rekommenderar jag egentligen inte. Men vill du flyga den 23 december i år från Köpenhamn, ha en eftermiddag och kväll i Istanbul innan du klockan 02 på uppesittarnatten lyfter mot Kuba för att landa sju på morgonen i Havanna så kostar den resan cirka 7 000 kr per person enkel väg.

I år kan du annars hitta flygresor både tur och retur med andra flygbolag till Havanna för under 8 500 kr per person om du har möjlighet att resa ut från Köpenhamn redan den 15 december och är beredd att resa hem den 31 december. Avresa julafton och hemresa 9 januari kan kosta runt 12 000 kr per person. Reser du ut 4 januari och hem 19 januari kan du komma undan med drygt 7 500 kr per person. Vill du däremot resa under den mest attraktiva tiden – säg med utresa 21 december och hem den 4 januari går motsvarande flygbiljetter på nära 25 000 kr per person!

Från Stockholm kostar en resa med avresa tidigt på morgonen den 16 december och återresa den 31 december strax under 10 000 kr per person. Avresa julafton och hemresa 9 januari kan kosta 13 000 kr per person. Den som kan vänta med avresa till den 4 januari och resa hem den 19 januari kan komma undan med drygt 7 000 kr per person. Vill du  resa under den mest attraktiva tiden med utresa 21 december och hem den 4 januari går motsvarande flygbiljetter på över 28 000 kr per person!

Letar billiga resor gör du bäst på sökmotorer som Google Flights och flygresor.se. Men innan du bokar så kolla vad det kostar att boka direkt på flygbolaget/flygbolagens egna sidor på nätet. Är prisskillnaden inte allt för stor är det bättre att boka där eftersom det ofta en fördel att ha bokat direkt hos flygbolaget om det blir något strul med förseningar eller inställda flyg. Men ibland är nät-resebyråernas pris så fördelaktigt att det ändå är bättre att boka där.

Vill du kompensera för din resas klimatpåverkan så kan du klimatkompensera. Till exempel kan du göra det genom att skänka 500 kr per person till VI-skogens arbete med att plantera träd i Afrika.

img_5908
Du flyger till Havanna.

Sjuka prisskillnader på boende
Jag har flera gånger hört sägas att det inte går att boka boende på Kuba på nätet inför en resa dit. Men jag hade också hört att det skulle gå att boka vissa boenden via Airbnb. Så vad var sant och vad var inte sant? Inför vår resa till Kuba bestämde jag mig för att prova mig fram.

Efter vissa motgångar lyckades jag till slut boka in oss på de boenden vi behövde för vår resa. Jag förvånas stort över prisskillnaderna.

Sedan 1990-talet har det varit tillåtet för kubaner att tjäna pengar på att ta emot turister i sitt hem. Casa Particular heter fenomenet och det betyder ”privat hus”. Det handlar om allt ifrån ett rum i någons hem till små ”mini-hotell” ungerfär som Bed & Breakfast på andra håll. Men i regel ingår inte frukost i priset på ett Casa Particular.

Jag bokade till exempel tre nätter på ett litet privat boende som heter Casa Leibys y Papito el Zapatero i utkanten av Viñales. Det kostade oss 1 052 kr för tre nätter, två rum och fyra personer. Det är så klart ett enkelt boende. Men ändå. Boendet bokade jag via Airbnb. Här finns en rabattlänk för den som inte har använt appen innan. Du får 360 kr i rabatt på din första bokning.

Jag bokade också in oss fyra nätter på ett statligt hotell på ön Cayo Levisa. Hotellet där bokade jag på Cuba Travel. Det fungerade utmärkt och vi uppskattade ön och hotellet mycket! Men det kostar 16 676 kr för fyra nätter, två rum och fyra personer. Då ingick i och för sig helpension. Men ändå. Betyget hotellet får är inte ens högre än tre och en halv stjärna på Google. Men ön och stranden får fyra och en halv och det var naturskönheten som lockade.

Däremot lyckades jag inte använda booking för att boka boende på Kuba.

Här kan du läsa mer om hur du bokar boende på Kuba på nätet i förväg. Med fler tips på ställen att bo på.

img_5999
Ett av sovrummen i lägenheten vi hyrde i Havanna.
Det finns många fina gamla bilar i Havanna.

Glöm inte att skaffa inresetillstånd
Jag betalade 2 196 kr för visum, eller inresetillsånd (tourist card) som det egentligen heter, för fyra. Men det är möjligt att jag då betalade 304 kr för mycket.

Du kan köpa ett inresetillsånd personligen direkt på konsulatet, genom en tredje person eller per post. Inresetillsåndet gäller för en vistelse på Kuba i 30 dagar, som kan utökas med ansökan som behandlas på Kuba av migrationsmyndigheterna.

Ansökningsformuläret måste fyllas i med maskin eller handskrivet med versaler och levereras eller skickas till konsulatet tillsammans med läsbara fotokopior av både passet och flygbiljetten.

Betalningen för inresetillsåndet görs antingen kontant direkt på konsulatet, eller om ansökan sker per post, gennom Bankgirot.

För oss tog det 13 dagar att få inresetillsånden. Enligt informationen på konsulatets hemsida kan det ta upp emot en månad.

img_5773
Inresetillstånd och kvitto.

Vaccinationer
Du bör se till att du har vaccin mot hepatit A och om du ska stanna längre än tre till fyra veckor även mot hepatit B och tyfoid.

Eftersom vi redan har skydd mot hepatit A och B och inte skulle stanna längre än drygt två veckor behövde vi inga nya vaccinationer inför vår resa.

Tänk dock på att det finns mygg på Kuba som sprider tropiska sjukdommar som du inte kan vaccinera dig mot. Ta med och använd myggmedel och sov under myggnät. Fler hälsoråd inför din Kubaresa hittar du på 1177.

img_5875
Se till att sova under myggnät.

Läs på om Kubas historia
Kuba är ett land med en mycket unik historia. Det tillför din resa mycket om du läser på lite i förväg. Antingen kan du göra som jag och läsa en hel bok. Eller så kan du läsa mina sammanfattningar om landets historia.

Kuba upptäcktes ungefär 6000 år innan Columbus berömda landstigning den 27 oktober 1492. Det var ett primitivt indianfolk som idag kallas guanahuatebeyer som blev landets första nybyggare. De kom från Yucatanhalvön i nuvarande Mexico och de tog sig till Kuba genom att paddla kanoter av urgröpta trädstammar. Första kapitlet i Kubas historia handlar om hur indianerna dog ut. Det andra om hur Havanna föddes. Det tredje om hur socker blev till vitt guld. Sedan kom frihetskrigen, så en period i skuggan av USA och sist epoken Castro.

Affisch på Revolutionsmuséet i Havanna.

Så funkar det med pengar
Till Kuba hade vi med oss kontanter i Euro. Jag hade växlat in 11 000 kr hemma i Karlshamn. Det skulle visa sig lite onödigt. Inte därför att pengarna inte går åt – det gör de. Men därför att det finns bankomater på Kuba och därför att det ofta är möjligt att betala med kort. Bankomat finns redan på flygplatsen i Havanna.

Att jag växlade till mig Euro och inte amerikanska dollar inför vår resa till Kuba har sin logiska förklaring. För även om Kubas turistvaluta, den konvertibla peson, är knuten till den amerikanska dollarn i värde så åker du på en straffskatt vid växling av just dollar. En skatt som inte tas ut för andra valutor. Den är på ungefär 10%, så det gör en del. (1 cuc, konvertibel peso är värd lika mycket som en amerikansk dollar.)

Mer om pengar på Kuba, de dubbla valutorna och hur du undviker att bli lurad kan du läsa här.

Ska du växla till dig kontanter hemma att ta med till Kuba är det Euro som gäller. Har du gamla dollarsedlar sedan tidigare resor kan de användas men mot en extra avgift.

Att ta sig runt
Att ta sig runt på Kuba som turist är dyrt. Eller ja, relativt dyrt i alla fall. Efter att ha kollat upp buss som alternativ blev det taxi hela vägen för oss på Kuba. Att åka taxi blir olika dyrt beroende på om du väljer de gula, statliga taxibilarna eller de olikfärgade privata.

Jag har läst på i förväg och vet att när det gäller kollektivtrafik är du som turist i princip hänvisad till de statliga blå bussarna, Viazul. De ska vara moderna och välfungerande med luftkonditionering och bra komfort i övrigt. Jag kollade upp vad det kostar att åka buss från Havanna till Cienfuegos, där vi bokat våra första nätter på resan. Det visade sig kosta 20 amerikanska dollar per person. Alltså 80 dollar för alla fyra. Då skulle resan från flygplatsen in till busstationen i Havanna tillkomma. Taxi ordnat via boendet skulle inte ha kostat mer. I och med att vi är fyra blir taxi prisvärt.

Det finns två system för taxi på Kuba. Ett är de statliga gula taxibilarna. Det andra är privata bilar som är äldre och vars chaufförer kör på licens från staten. På Kuba finns det gott om gamla amerikanska bilar som fungerar som taxibilar och som ofta står parkerade där turister rör sig. Det kan ändå vara bra att boka i förväg.

Priset för längre taxiresor varierade under vår vistelse mellan 4,7 – 8 cuc per mil. Det kan finnas ett utrymme för att pruta, men vi utnyttjade den möjligheten sparsamt.

Du kan läsa mer om mina erfarenheter av att åka taxi på Kuba, vad det kostar och hur det funkar.

img_6233
Gul, statlig taxi, i Viñales.
Kubanerna själva tar sig inte sällan fram genom att rida eller cykla.

Maten är bättre än sitt rykte
Inför vår resa till Kuba hade jag läst att maten där är jättetråkig. Så illa var det inte alls. Kuba är väl inte precis Italien, vad gäller maten. Men där finns mycket gott att äta. Men det ska sägas att maten bitvis är ganska tråkig också. Så om du vill hitta den riktigt goda maten bör du läsa på i förväg.

Bor du på Casa Particular så ingår normalt inte frukost i rumspriset. Däremot kan det i regel köpas till. För en oftast fantastisk frukost betalar du vanligen 5 cuc per person och dag. Men vill du ha svart te är det bäst att ha med egna tepåsar.

Generellt är det på statliga hotell och restauranger som maten är tråkig medan privata restauranger och Casa Particular oftast serverar godare och mer prisvärd mat. Missa inte att äta hummer på Kuba. Det är ofta prisvärt.

Mer om vad och var vi åt under vår resa och om att maten på Kuba är bättre än sitt rykte kan du läsa här.

Hummer och potatis.

Internet – så funkar det
Kanske har du också hört talas om att det är dålig tillgång på internetuppkoppling på Kuba. Jag tyckte faktiskt att det var något bättre möjligheter att nå nätet än jag förväntat mig. Men Kuba har helt klart sitt eget lite speciella system för internet.

Det har sagts att det ska förändras men fortfarande är det så att nästan överallt där det finns wi-fi på Kuba så måste du ha tillgång till ett kort med login och lösenord från det statliga bolaget ETECSA för att komma ut på nätet. Varje kort ger tillgång till en timmes internetanslutning och är giltigt 30 dagar efter den första uppkopplingen.

Trots att internet finns att tillgå på många platser och att uppkopplingen är hyggligt billig använde vi internet betydligt mindre än annars när vi är på resa. Krånglet med att skaffa ”skraplotter” och logga in blev helt enkelt en broms. Läs mer här.

Oskrapat kort för åtkomst till internet.

Vad får du inte missa på Kuba?
Vill du hitta inspiration till en rundresa på egen hand på Kuba kan du läsa om hela vår resa här.

Om jag med facit i hand skulle gjort något annorlunda så vore det i så fall att hellre börja resan i Havanna, som jag upplevde som mer slitet än jag föreställt mig. Med detta sagt är ändå Havanna en både vacker och speciell stad som inte bör missas. Och särskillt då inte gamla stan; Habana Vieja. Vi hade tre nätter i Havanna på slutet av vår resa. Förmodligen hade det varit bättre med två nätter i Havanna till att börja med och sist en avslutande natt där innan flyget hem.

Annars är jag väldigt nöjd med vårt upplägg. Vi började med tre nätter i Cienfuegos som kan vara Kubas vackraste stad. Härifrån gjorde vi också utflykter till Trinidad och stranden Rancho Luna.

Därefter hade vi tre nätter i Viñales, som jag också verkligen kan rekommendera. Många som reser till Viñales gör det för att rida och/eller för att besöka tobaksodlingar. Jag hade inför vår resa tänkt att vi skulle vandra. Och det gjorde vi också! Verkligen fantastiska lanskap att vandra i, med häftiga berg blandade med jordbrukplättar och grottor.

Innan avslutet i Havanna hade vi fyra nätter på Cayo Levisa, ön med Kubas vackraste strand. Jag är mycket nöjd med vår vistelse där men om du vill spara pengar kan du kanske nöja dig med två eller tre nätter här. I så fall kan du kanske lägga till någon natt i Cienfuegos eller välja att övernatta två nätter i Trinidad också.

Först om du har längre tid än två veckor på Kuba tycker jag att det kan vara värt att titta bortom dessa resmål och fundera på platser som charterkatalogernas Varadero eller afro-kubanska Santiago de Cuba längst i söder på den stora ön. Eller om du är sugen på fler förslag på vackra stränder så finns det en lista här.

Trevlig resa!

img_5941
Havanna är slitet men får självklart ändå inte missas.
Cienfuegos är Kubas kanske vackraste stad.
img_3950
Längs huvudgatan genom Cienfuegos.
img_5720
Trinidad är ett populärt resmål bland backpackers.
img_4773
Missa inte att vandra i Viñales.
fbd40f7f-df6e-4646-9b55-76c13a5f9734
Och missa inte heller solnedgångarna på Cayo Levisa.

11 kommentarer på “Kuba! Mina bästa tips

 1. Intressant läsning och fina bilder. Kuba har egentligen aldrig funnits i tankarna, men i Florida har jag varit två gånger.
  Det var en resa inplanerad till Karibien om två år, men en plötslig jobbsituation kan sätta käppar i hjulet för den. Resan skulle bli en kryssning där Kuba fanns med bland destinationerna.

 2. Underbar läsning 🤩
  Mycket bra tips och informartion.
  Intyg för sjukförsäkring krävs, hade Ni det, vad är det exakt?

  Hälsningar
  Sari-Anne

  1. Vi brukar alltid ta med oss det brev om rese-försäkring som följer med fakturan till vår hemförsäkring. Om ni inte redan har ett sådant intyg – kontakta ert försäkringsbolag så kan ni säkert få ett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s