resor

Maten på Kuba – bättre än sitt rykte! – med tips på restauranger

Inför vår resa till Kuba hade jag läst att maten där är jättetråkig. Så illa var det inte alls. Kuba är väl inte precis Italien, vad gäller maten. Men där finns mycket gott att äta. Men det ska sägas att maten bitvis är ganska tråkig också. Så om du vill hitta den riktigt goda maten bör du läsa på i förväg.

Äta frukost
Bor du på Casa Particular så ingår normalt inte frukost i rumspriset. Däremot kan det i regel köpas till. För en oftast fantastisk frukost betalar du vanligen 5 cuc per person och dag (1 cuc, konvertibel peso är värd lika mycket som en amerikansk dollar). Då inågår troligen kaffe men inte alltid te (särskilt svart te tycks det råda brist på), juice, färsk frukt och kanske pannkaka eller ägg och/eller bröd med pålägg. Att köpa till frukost på Casa Particular rekomenderas verkligen!

Färsk frukt är gott!
Papaya och banan på en pannkaka.

Första middagen
Den första middagen på Kuba har jag beställt i förväg hemifrån Sverige. Vi äter den på vårt första boende, ett Casa Particular i Cienfuegos. Jag har betalat 20 amerikanska dollar per person för denna middag. Då ingår inte dryck. Det får vi köpa till på plats. Men vi får fantastiskt mycket mat och särskilt hummern och avokadon smakar väldigt, väldigt gott. Förutom det som syns på bilderna nedan fick vi även ugnsstekt griskött men det orkade vi inte mer än smaka på.

Typisk kubansk bönsoppa till förrätt.
Hummer och potatis.
Avokado och oliver.

Mat i Trinidad
I den lantliga staden Trinidad äter vi på en restaurang som Anders sett ut. Den heter La Botija, finns på adressen Calle Amargura 71 B och har 4,4 stjärnor i betyg på Google. Jag tar två tapas-rätter: fisk och friterade majsbollar. Gott! De andra tar pasta men får vänta länge på maten.

Friterade majsbollar.
Stekt fisk.

Mat i Cienfuegos
Två kvällar i rad äter vi på den lilla restauranen El Lobo som ligger på adressen Paseo el Prado 4226. Restaurangen finns inte med på Google Maps men sök på Big Bang Cafeteria som ligger vägg i vägg så hittar du hit. Här äter vi de billigaste skaldjursrätterna under hela vår Kuba-vistelse. Menyn finns bara på spanska. Hummer (langosta) eller scampi-räkor (gambas) med eller utan vitlök (ajillo) med vitt eller svart ris, sötpotatis och ett par andra grönsaker till kostar 6 cuc, knappt 60 kr. Och smakar såå gott!

En lunch äter vi på en restaurang som heter Paris, den ligger nära Plaza José Marti på en tvärgata till San Fernando. Vi äter pizza som smakar helt okej. Jag åker på lite turistmage senare på dagen men det behöver inte alls ha berott på pizzan.

Hummer för 60 kronor på El Lobo i Cienfuegos.
Pizza med ananas på restaurang Paris i Cienfuegos.

Längs vägen
På väg i en taxi mellan Cienfuegos och Viñales. Inte långt från flygplatsen i Havanna ber jag vår taxichaufför se ut något ställe där vi kan äta. Han förstår inte engelska så jag mimar att jag äter. En liten stund senare stannar han vid en restaurang som heter Los Kcharritos. Där äter vi stekt kyckling med vitt ris. Vi bjuder chauffören på maten.

Stekt kyckling med ris.

Mat i Viñales
Inför första dagens vandring tittar jag ut en restaurang dit vi kan vandra längs stora vägen, och dit det är ungefär fyra kilometer enkel väg: Cueva de los Cimarrones. Väl framme upptäcker vi att vi måste gå igenom en grotta för att komma till restaurangen jag sett ut. ”Cueva” betyder så klart grotta! Det hade jag inte tänkt på. Även om det kostar entré ser jag det som en bonus. Entrén till grottan med restaurangen är 3 cuc per person men gratis för barn under 10 år.

Maten kostar 13 cuc per person. Det är lite myggigt på platsen som annars är mysig med fin växtlighet och fågelsång. Och en söt hundvalp. Maten är sådär. Den färska frukten smakar gott men vi får på tok för mycket kyckling och riset med rökt griskött smakar ungefär som en askkopp luktar. Inte särskilt gott med andra ord. Många som har kommenterat platsen på TripAdvisor tycker att det är en turistfälla och det är det kanske, men eftersom vi inte förväntat oss mer än en en restaurang tyckte jag ändå att det här var lite kul. Men den verkliga behållningen av dagen är vandringen hit och härifrån.

På kvällarna äter vi på El Olivo. Restaurangen ligger på huvudgatan i Viñales som heter Salvador Cisneros. På nummer 89. Här serveras god medelhavsinspirerad mat. Första kvällen äter jag vegetarisk pasta med getost och spenat. Femtonåringen äter en köttbit. Det är enda gången under vår resa på Kuba som någon av oss äter stekt eller grillat nötkött. Köttet var väldigt rött men annars mycket gott.

Mycket mat på Cueva de los Cimarrones.
Ris med griskött som smakar askkopp.
Vegetariskt på El Olivo – riktigt gott!
En rejäl köttbit på samma ställe.

Mat på Cayo Levisa
Vi bor några dagar på den vackra tropiska ön Cayo Levisa. Många som recenserat det enda hotellet på ön är så pass missnöjda med maten att vi faktiskt blir positivt överraskade. Så illa är det inte ändå! Detta är ett statligt hotell och de har verkligen inget gott rykte bland turister på Kuba. Och även om maten är bättre än vi befarat måste det erkännas att den är lite tråkigare än på många andra ställen på Kuba.

Alla måltider som serveras i den stora matsalen är buffé. Frukost lunch och middag. Mest kantin-mat. Det finns ett antal rätter att välja på men det är inget överdåd. Ingen måltid är den andra exakt lik men många rätter återkommer flera gånger. Några gånger serveras nötkött i form av gryta som liknar kallopps. Griskött finns nästan vid varje måltid. Ofta som rökt kött. Kyckling och fisk finns också oftast. Någon gång köttbullar och någon gång hamburgare som ser lite skumma ut. Och alltid frukt. Oftast flera sorters färsk frukt. Och några grönsaker. Nyårsbuffén är lite extra och där finns både helstekt gris och helstekt kalkon och en helstekt stor jättefisk och tårta utöver det vanliga.

I ett hörn av matsalen står en kock som steker ägg och omelett till frukost, och kött och fisk på kvällen. Jag provar både kyckling och fisk flera gånger och omelett en morgon. Alltihop smakar bra. Fisken rekommenderar jag särskilt.

Vill du ha hummer kostar det extra. 17,50 konvertibla pesos kostar en stor hummer som lätt kan delas av två personer – vi delar en hummer på fyra vid tre tillfällen. Mums!

Hummer kostar extra på Cayo Levisa. Här med stora svarta oliver.
Nyårstårta.
Kantin-mat på statligt hotell.

Mat i Havanna
Vårt första favorit-ställe i Havanna blir Café El Dandy. Det ligger i närheten av lägenheten vi hyrt, på gatan Teniente Rey vid Plaza del Cristo. Baren som har 4,7 stjärnor i betyg på Google, har svensk-kubanska ägare och serverar mexicanska, spanska och italienska rätter. Bland annat deras kyckling-tacos på ”pulled chicken” smakar mycket bra.

Här äter vi också frukost två dagar. Vi hade gärna ätit här fler gånger än vi gjorde men det var tyvärr ofta fullsatt.

Vårt andra favorit-ställe blir därför km Zero som inte ligger långt därifrån; lite längre västerut längs Teniente Rey, bortanför parken/torget, där gatan korsar Avenida Bélgica. Här spelar oftast en liten orkester live och maten smakar bra. Också denna restaurang har fått 4,7 stjärnor i betyg hos Google så här långt.

Ytterligare en restaurang värd ett omnämnande är La ImprentaCalle Mercaderes 208 som har fått 3,9 stjärnor i betyg på Google. En vacker lokal i ett gammalt tryckeri i kolonial stil, med högt i tak och en liten innerträdgård har inretts med rustika bord men dukats fint. Det ger en skön stämning. Maten läggs upp mycket vackert. Många av rätterna är lite högt prissatta dock. Och kunde kanske ha kryddats lite mer. Men gott är det ändå.

Fönsterbord på Café el Dandy
Kycklingtacos på El Dandy.
Orkester på km Zero.
Räkor i vitlök med bröd på km Zero.
Grillspett på La Imprenta.
Utanför fönstret på La Imprenta.
Guacamole med räkor på La Imprenta.

11 kommentarer på “Maten på Kuba – bättre än sitt rykte! – med tips på restauranger

    1. Ingen fara! Både Google-stjärnor och lokalbefolkning kan användas som indikatorer på bra matställen. Idag är det svårare än någonsin att locka in tillfälliga besökare och servera ursusel mat bara utifrån ett bra läge där många turister passerar. Just på Kuba är det dock lite lättare eftersom det är lite krångligare att komma ut på nätet där.

  1. Bra reportage, du är reporter , det märks. Jag var på Cuba 2017, skrev inte upp nga restauranger, en del mat var bra en del mindre bta. Vårt första casa i Havanna var toppen.

    1. Tack! Jag övar på att vara reporter men har tyvärr ingen djupare utbildning på området.

      Och om maten på Kuba: Ja, vi upplevde också lite blandad kvalitet men jag hade räknat med att det skulle vara sämre så jag blev positivt överraskad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s