resor

Pengar på Kuba – så funkar det


Till Kuba har vi med oss kontanter i Euro. Jag har växlat in 11000 kr hemma i Karlshamn. Det ska visa sig lite onödigt. Inte därför att pengarna inte går åt – det gör de. Men därför att det finns bankomater på Kuba och därför att det ofta är möjligt att betala med kort.

Att jag växlat till mig Euro och inte amerikanska dollar inför vår resa till Kuba har sin logiska förklaring. För även om Kubas turistvaluta, den konvertibla peson, är knuten till den amerikanska dollarn i värde så åker du på en straffskatt vid växling av just dollar. En skatt som inte tas ut för andra valutor. Den är på ungefär 10%, så det gör en del.

Två valutor
Det kubanska systemet med dubbla valutor är lite speciellt. Från början, eller snarare från 1857, handlade kubanerna enbart med kubansk peso (Cub$ – Peso cubano). Valutakoden är CUP. 1 Peso = 100 centavos.

När det började råda brist på olika varor i ekonomin blev det därför populärt att handla med dollar parallellt med den inhemska valutan. Det fanns särskilda dollar-butiker som egentligen var tänkta för diplomater, journalister och andra utlänningar som befann sig i landet, där de kunde handla sådana varor som inte fanns i de vanliga affärerna.

Därför infördes den Kubansk konvertibla peso (peso cubano convertible) med valutakod CUC. Denna infördes 1990. Genom att den knöts till ett fast värde mot dollarn skulle denna konkureras ut som betalningsmedel på Kuba. Det har, såvitt jag kan bedöma, lyckats ganska väl. Däremot är det ju lite krångligt att ha ett system med två inhemska valutor. Både CUP och CUC saknar officiellt värde utanför landet. Det har talats om att CUP ska strykas men fortfarande finns ett system med ransonerade varor som betalas med CUP och i princip all lön betalas också ut i den gamla valutan. Som turist är det inte meningen att du ska komma över CUP överhuvudtaget.

Hårdvaluta kommer in i landet, och växlas in till konvertibla pesos, via turister och via exilkubaner som skickar hem pengar.

Bli inte lurad
Som turist bör du vara observant på att du inte får tillbaka växel i CUP, som har ett betydligt lägre värde än CUC.

Att ta med så mycket kontanter som jag gjort ska, som sagt, visa sig överdrivet. Bankomat finns redan på flygplatsen i Havanna. Vi tar ut 200 cuc direkt vid ankomsten. Våra kontanta Euro växlar vi också till del in på flygplatsen, men även på bank. Dessutom: Långt ifrån alla, men vissa restauranger och butiker tillåter även kortbetalning. Boende har vi bokat och betalt i förväg på nätet.

Att det ändå går åt så mycket kontanter för oss beror till stor del på de långa taxiresor vi gör på Kuba.

5 kommentarer på “Pengar på Kuba – så funkar det

  1. Intressant att läsa om hur det är på Kuba idag. Känner igen systemet med dubbla valutor och att man fick vara observant på vad man fick tillbaka i växel, men sen har det tydligen hänt en del sen vi var där för drygt 2 år sedan. Då fanns det ingen bankomat på flygplatsen, bara två växlingskontor dit det var enorma köer och ville du växla senare då var du tvungen att gå till en bank…om du lyckades hitta någon. Även vi åkte mycket taxi som då var ett billigt nöje. Vi hade planerat att hyra bil själva vilket vi alltid brukar göra, men här blev vi avrådda då det inte fungerar med försäkringssystemet. Kan du inte bevisa din oskuld vid en eventuell olycka får du stå för hela kalaset och det sas vara mer regel än undantag. Hoppas att även det har förändrats till det bättre för vi kommer säkert att åka tillbaka igen. Även vi hade bokat och betalat boendet hemifrån, efter många om och men, då Booking inte tog bokningar på Kuba. Roligt att läsa om dina upplevelser i ett spännande och livsbejakande land.

  2. Hos Hotel.com funkar det att boka Casa Pertukulares. Vi åker i Jan. 2020 och kommer att på dessa Casa utom i Varadero.
    Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s