resor · störigt

Utsatta för ficktjuvar


Det är i Atens tunnelbana det händer. Vi blir utsatta för ficktjuvar.

Vi ska byta tåg på vår väg ut mot Pireus, Atens hamnstad. Jag fotograferar ett par bilder med mobilen när vi väntar. Sådana där bilder som normalt sett aldrig skulle användas till någonting överhuvudtaget. Men som nu får ”pryda” detta inlägg.

Mintgrön t-shirt
Så rullar tåget in. Jag väntar tills de andra tre är på tåget innan jag själv kliver in i vagnen. Då står en man i vägen precis innanför dörren. Jag säger något irriterat på svenska. Men lyckas runda honom och ta mig in i vagnen. Mannen som är i 40-årsåldern och har en mintgrön t-shirt på sig men i övrigt ett anonymt utseende ropar något och en handfull ytterligare ungefär jämnåriga personer kliver ombord. En kvinna och resten män.

Det är då min sambo säger: ”Någon försökte ta min plånbok.” Knappen i bakfickan på hans jeans är uppknäppt men plånboken är kvar. Han hade känt att någon var där, tagit tag om bakfickan och sedan stirrat den grönklädde mannen argt i ögonen redan när vi klev på. Förmodligen var det han som försökt ta plånboken.

Kliver av
Jag tar genast av mig min ryggsäck – jo jag vet att det inte är så klokt att ha ryggsäck på ryggen i trängsel i storstäder – men det är ju så praktiskt. Flera dragkedjor på ryggsäcken har öppnats. Jag söker igenom den. Kameran är kvar. Passen är kvar. Plånboken är kvar. Paddan och laddarsladden är kvar. Lättad konstaterar jag att om de lyckats stjäla något så är det inget av det som är mest värdefullt. Skönt.

Vi pratar högt om det inträffade på svenska medan jag söker igenom ryggsäcken. Gänget kliver av på nästa station. Resten av resan bär jag ryggsäcken på magen.

Phu! Det var nära ögat!

13 kommentarer på “Utsatta för ficktjuvar

    1. Det tror jag inte. Har jag tur blev jag inte av med något alls men det kan ju dröja innan man upptäcker vad som eventuellt saknas. Men lite paranoid är jag allt ikväll. Räknar in våra väskor här på färjan stup i kvarten.

  1. Fy så frustrerande. Vi har varit med om något liknande i Rom. Skönt att dom blev utan byte – den här gången. Ha en fortsatt fin semester!

  2. Det är nog klokt att bära ryggsäcken på magen och att inte ha plånboken i bakfickan. Tur att ni har allt kvar.

  3. Jag blev ficktjuvad i min ryggsäck i Lissabon. Börsen med kort och pengar var borta.Blev en del bry efteråt. Nu när vi var i Kina hade både jag och min man hänglås med sifferkod ( min man med en liten nyckel) på våra ryggsäckar. Det tyckte vi var väldigt lyckat. De andra fick gå med ryggsäckarna på magen då det nästan alltid var stora folksamlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s