djur · natur · resa med ungdomar · resor · vackra platser

Lankayan – En fin dyk-ö utanför Borneo som funkar även för icke-dykare

Pulau Lankayan är en ö som ligger två timmars båtresa norr om Sandakan. Som i sin tur ligger på norra Borneo, i Malaysia. På den lilla, lilla ön finns både en dyk-resort och en äggkläckningsanläggning för havssköldpaddor. Här finns också vita stränder, turkost hav och fina koraller och fiskar. En utmärkt plats för den som vill dyka, snorkla eller bara vila upp sig några dagar. Men dyr.

Lankayan har ett spännande djur- och växtliv. Precis som på många håll på Borneo är detta därför främst ett resmål för den som är intresserad av djur och natur. Men det här är också en mycket vacker plats, där du kan ta det lugnt och koppla av, om du vill.

Det enda boendealternativet på ön, Lankayan Island Dive Resort, byggdes 1997. Dykare lockas av det rika djurlivet, koraller och sjunkna vrak. Lankayan är även känd för sina observationer av valhajar, även om vi inte ser någon när vi är här.

Men havssköldpaddor ser vi. Två arter stora havssköldpaddor lägger ägg på ön. Sköldpaddorna mäts av den lokala naturvårdspersonalen, äggen samlas in, räknas och grävs sedan ner i sanden igen,  inom ett inhägnat område. Efter att äggen kläckts registreras födelseantalet och sedan släpps de små sköldpaddorna och får springa ut i havet. Det  går i princip till på samma sätt som på sköldpaddsön Selingan, bara i något mindre skala.

Den 13 oktober 2003 förklarades Lankayan vara en del av Sugud Islands Marine Conservation Area (SIMCA). Som en del av SIMCA är all resursskörd (fiske etc.) förbjuden på Lankayan av statens regering i Sabah, Malaysia.

Priser
Vi besöker Lankayan i början av november 2019. Ett paket för fyra personer som inkluderar transport till och från ön från Sandakan, måltider och boende i tre dagar för fyra personer i familjebungalow på stranden, kostar då 26 600 kr. Alltså 2217 kr per person och dag. Då ingår ingen dykning. Boende i dubbelrum blir något dyrare per person. Vid utcheckning betalar vi ytterligare ett par tusen för dryck, glassar, tårta och hyra av kajak. Samt där till drygt ett par tusen för ett prova-på-dyk för två personer.

Dykpaket för fyra personer i familjerum hade för samma dagar kostat ca 33 000 kr, alltså något dyrare, men kanske mer prisvärt då 3 dyk från båt per dag och obegränsat med dyk från land ingår i det priset. Men tänk på att du aldrig får dyka inom 24 timmar innan du ska flyga. Och att det är oklart om hyra av någon dyk-utrustning ingår i priset – sannolikt inte – så hör efter i förväg vad det kommer att kosta. Prislistan är ändå uppenbart utformad för att i första hand attrahera dykare. Men vi reser alltså ändå hit som icke-dykare (även om tre av oss har dykarcertifikat sedan förr i tiden.)

Det finns bokningssajter som påstår att de har Lankayan på sitt program (Agoda och Booking till exempel), men som när du söker på datum säger de att det är fullbokat, även om det inte är det. Så enda sättet att boka är för närvarande att gå via någon resebyrå i Malaysia. Till exempel dive-Malaysia. Eller så gör du som min svägerska gjorde; mejlar direkt till bokningen på ön.

Bästa badstranden på ön.

Boendet
Vi har valt att bo i en familjestuga för fyra personer, som ligger direkt på stranden. Nedanför stugan finns ett par solstolar och därtill ett turkost hav. Men vattnet är väldigt grunt här så vi försöker aldrig bada på den här sidan av ön. Avstånden är ändå så korta.

Trots de höga priserna är detta mer av en eko-lodge än ett lyxboende, men stugan är inte på något sätt trång, här finns luftkonditionering, badrum med både badkar och dusch. Och en liten veranda. Pojkarnas sovrum är samma rum där vi kommer in från verandan och här finns två enkelsängar. Ett par trappsteg upp finns ytterligare ett sovrum med en dubbelsäng. Här finns också en levande krukväxt, vilket faktiskt lyfter boendekvaliteten mer än man kanske skulle tro.

På ön finns också stugor där du kan bo på pålar över vattnet. Tänk dock på att dessa stugor saknar badstegar ner till vattnet, och att de är dyrare att bo i. (Men de gör sig bra på bild.)

När vi är här är det få andra gäster på ön, ändå pågår flera byggnadsarbeten. Dels byggs ytterligare ett antal stugor nere vid vattnet och dels en större byggnad mitt på ön. Det känns lite märkligt att fler byggnader skulle behövas, men förmodligen är det lågsäsong när vi är här.

Förvänta dig inte någon lyx. Här finns till exempel ingen pool och inte heller något gym. (Inte för att jag frågar efter det.) Det du betalar för här är att vara på den här speciella platsen med sin naturskönhet och sitt rika djurliv.

Orkidéer blommar längs gångbroarna mellan husen.
Stugan vi bor i.
Dubbelsäng i ena sovrummet.
Solstolar utanför stugan.

Maten
Maten är överlag god och ibland riktigt delikat, som den gången vi serveras räkor i ingefära. Den är asiatisk och oftast enkel, med få ingredienser i varje rätt, och inte alls kryddstark. Det som ingår är frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag. Drycker som ingår är saft, vatten, kaffe, te och varm choklad.

I måltiderna ingår oftast en soppa till förrätt. Maten serveras normalt som kantinmat med tre rätter att blanda efter tycke. Men första dygnet vi är här är det så få gäster på hotellet att vi serveras maten på serveringsfat, direkt vid bordet.

Matsalen finns i ett stort servicehus som står på pålar en bit ut i vattnet. Det är vackert upplyst på kvällarna och här finns reception, trevlig lounge med knackig wi-fi (saknas på resten av ön) och ett litet bibliotek.

Frukost vid havet.
Soppa till förrätt.
Plockmat från buffén på Lankayan.

Våra dagar på Lankayan
Båtresan från Sandakan med upphämtning på hotellet (klockan 9:30) ingår alltså i paketet och vi anländer till ön strax innan lunch. Vår säkerhet garanteras av två militärer som följer med i båten och sedan också vaktar på ön. Säkerhetsläget på norra Borneo har jag annars tänkt återkomma till i ett separat inlägg senare.

Förutom vår familj på fyra personer är vi här tillsammans med min brors familj på ytterligare fyra personer. Annars är här inte många gäster. Vi bor i stugor på stranden på den lilla ön som det bara tar ungefär en kvart att gå runt.

Vi hinner med att doppa oss och snorkla lite den första förmiddagen innan det är dags att äta. Efter lunch blir det mer snorkling. Vi har med oss egen utrustning för snorklingen och behöver alltså inte hyra någon utrustning. När vi är här är det lågvatten på eftermiddagen. Det innebär att vattnet är mycket grunt över korallerna och vi behöver vara försiktiga när vi snorklar. Vi ser ett myller av fiskar, sjöstjärnor, snäckor och koraller.

Vi ser senare, när vi kommit upp ur vattnet, revhajar och skölpaddor röra sig mellan bryggorna på ön. Mot kvällen den första dagen på ön slår ett rejält åskregn till och det bara vräker ner en stund.

Nästa dag är det Albins födelsedag. Han fyller 14 år. Det firas så klart med både sång och presenter på morgonen. Han får bland annat en ny mobiltelefon som ersättning för den som gått sönder tidigare på resan.

Han är inte med i det gäng som anmält sig till en prova-på-kurs i dykning. Det är däremot min 15-åring och hans två kusiner som är 13 och 11 år gamla. Både jag och min bror har dykarcertifikat sedan tidigare, men dels har ingen av oss dykt på senare år och dels vill vi gärna vara med när våra barn provar på att dyka med tuber. Vi har därför också anmält oss.

Vi får hjälp att välja utrustning och en genomgång om hur den fungerar. Sedan får vi prova att andas i regulatorn och en genomgång om hur den och masken töms på vatten, vid behov. Vi övar också att tömma masken på torra land. Vi får en genomgång om hur man tryckutjämar öronen under vatten och så får vi lära oss några dyk-tecken att teckna med händerna under vattnet; ”okej”, ”vi går ner”, ”vi går upp”, ”jag har problem”, ”med örat”, ”haj” och ”sköldpadda”.

Sedan är vi redo att gå ner i vattnet och stående på knä visa att vi klarar att tömma både masken och regulatorn på vatten, samt simma en kort runda. Efter en kortare paus är det dags att ge sig ut med båt och dyka en halvtimme på sex-sju meters djup. Tiden springer iväg fort och snart är vi tillbaka på land igen.

Den här dagen är det mulet väder. Efter lunch vilar jag och 15-åringen lite i loungen medan övriga i sällskapet paddlar kajak en timme. Så blir det lite snorkling igen innan det är dags för middag som avslutas med födelsedagstårta.

Den tredje och sista dagen på Lankayan är vädret bättre igen. sol och växlande molnighet. Vi snorklar på både för- och eftermiddagen. Bäst är det när det är högvatten. Vid lågvatten är det egentligen lite för grunt för att det ska kännas bekvämt.

På eftermiddagen bränner sig tyvärr både Albin och min Anders på en brännmanet. De får hjälp att slå ättika på huden, vilket ska lindra skadan.

På kvällen får vi alla vara med om något betydligt trevligare innan middagen, nämligen hur småsköldpaddor kläcks och sedan släpps ut i havet. Ungefär 150 stycken. De är helt omåttligt söta!

Bästa badstranden på Lankayan.
Vi hittade Nemo när vi snorklade.
Vi hittade också många andra fina fiskar. Och koraller.
Vi provade också att dyka.
Solnedgång från gångbryggan ut mot huvudbyggnaden.
Huvudbyggnaden med restaurang, reception, lounge och wi-fi.
Vi firade Albin med födelsedagstårta.
Havssköldpadda som är uppe vid vattenytan och hämtar luft.
Nykläckta havssköldpaddor skyndar mot havet.
Turkost vatten runt Lankayan.

14 kommentarer på “Lankayan – En fin dyk-ö utanför Borneo som funkar även för icke-dykare

  1. Jag har förstått att sånt som kallas för resort är dyrt. För mig låter det som hiskeliga priser.
    Fina bilder i inlägget men jag tror att jag har sett flera av dem tidigare?

    1. Oj! Jag tror inte att jag har visat dem innan, mer än på Instagram. Men säker är jag inte. Ordet ”resort” signalerar ofta ett högre prisläge, men inte alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s