instagram · resor · sociala media

Mitt 2019 på Instagram


Ja, jag har också laddat hem vilka som var mina 9 mest gillade inlägg på Instagram 2019. Du ser dem här ovan. I tur och ordning är det motiv från Cayo Levisa på Kuba, Björkliden i Lappland, Kalmar, Cayo Levisa igen, Havanna, Vesan i Blekinge, sjön Näkten i Östergötland (2 bilder) och min äldsta son Anton på den grekiska ön Folegandros.

Det som skiljer jämfört med tidigare år är att det är en högre andel bilder från resor bland mina mest gillade. Det beror inte nödvändigtvis på att de bilder jag postat från resor blivit bättre. Mer trolig förklaring är att mina bilder från vardag och vardagsutflykter blivit färre.

Jag ser det på antalet postade inlägg på Instagram som 2019 blev 32 jämfört med 49 stycken 2018 och 109 inlägg 2017.

Att mina inlägg har minskat så kraftigt i antal beror nog bara delvis på Instagram Stories, som jag också använder till och från. Men då också mest på resor, faktiskt.

Jag är nog fortfarande nästan dagligen inne i appen och kollar både flödet och Stories. Jag använder också oftast Instagram för att redigera bilder som jag inte publicerar där utan på andra ställen, som här på bloggen.

Men. Sett över tid, de senaste tre – fyra åren har mitt intresse för Instagram avtagit märkbart.

Jag tror inte att detta är unikt för mig. Det tycks som om de flestas intresse för sociala medier nu har mättats och planat ut. I vissa delar till och med minskat.

För min del har resultatet blivit att jag mer och mer har återvänt till att skriva blogginlägg och läsa bloggar och även böcker. Jag är inte säker på att det är en dålig utveckling.

17 kommentarer på “Mitt 2019 på Instagram

 1. Jag älskade Instagram i början och appen har helt klart bidragit till att göra mig till en bättre fotograf. Men någonstans på vägen har underhållningsvärdet avtagit. Och mitt intryck är som sagt att det är så för många. Och kanske än mer att lägga upp poster på Facebook, faktiskt.

 2. Jag tror att vi generellt har börjat sålla lite mer. Vad vill jag ta del av – egentligen? Och hur mycket tid vill jag lägga på det? Livet har så många fler värden än sociala medier.

 3. Jag håller med dig när det kommer till böcker. Jag har inte läst så mycket som jag har gjort 2019 sedan tonåren tror jag. Jag känner också mindre och mindre behov av sociala medier och att konstant bli påminnd om min omvärld i form av notifikationer. I juni stängde jag av ljudet och samtliga notifikationer på min telefon och jag ångrar mig inte en sekund.

 4. Håller fullständigt med när det kommer till böcker. Att Instagram avtar har väl med att typ vart tredje inlägg är reklam. De känns i alla fall som väldigt många. Det blir många intetsägande inlägg helt enkelt. Imorgon åker jag till Asien. Vi får väl se hur ofta jag kommer instagramma då.

 5. Känner precis som du inför Instagram och har också publicerat betydligt färre bilder i år jämfört med förra året. Synd, för jag gillar egentligen Instagram men på något sätt är det inte lika kul längre. Orkar heller inte scrolla igenom flödet på samma sätt som jag brukade göra förr då jag verkligen försökte hinna se alla bilder som postats sedan förra gången jag var inne i appen. Dina nio mest gillade är alla fall väldigt fina!

  1. Tack! Jag skrollade också länge, länge hela flödet men med reklamens mer frekventa intåg för några år sedan gav jag upp och sedan har det avtagit efter hand. Egentligen synd, säger jag också.

 6. Jag känner mig rätt unik för jag har varken Instagram eller Facebook. Dels är min smartphone så gammal att det inte går att uppgradera den längre. Men den fungerar perfekt till det jag behöver, ringa, sms:a, surfa och … batteriet håller hur länge som helst och den är supersnabb. Den fyller 10 år i år (!!!) och jag vill inte byta den förrän den ger upp. Enda nackdelen är att jag inte kan swisha med den och det kanske till slut är det som gör att jag ändå måste byta … :(
  En annan orsak till att jag inte känner någon lockelse till Insta och FB är det snabba flödet och reklamen. Och så älskar jag text, älskar att läsa i lugn och ro vad som skrivs och letar nya bloggar att följa. Och det dyker upp nya intressanta fortfarande vilket glädjer mig. Blev så glad när jag hittade din blogg. Och så bloggar jag ju själv och jag har ju annat också att göra så då har jag valt att prioritera bloggandet framför andra sociala medier.

  Dina 9 bilder ovan älskar jag och skulle definitivt ha gillat dom om jag sett dom på Insta :)

  Till sist! God fortsättning på 2020! Ser fram mot att följa dig fortsättningsvis på din blogg!
  /Anita

  1. Tack Anita! Ja, ni är nog inte många nu som varken har Facebook eller Instagram. Men som sagt, vi som har haft dem ett tag börjar nog i regel tappa intresse nu. Och jag tror faktiskt att det är bra!

 7. Väldigt fina bilder allihop! Jag började titta in på Instagram lite då och då men koncentrerade mig sedan på bloggen. Jag förstår nog inte vad man ska med
  notifikationer till, har inga sådana någonstans. Vad är det som gör att Instagram har gjort dig till en bättre fotograf?

  1. Dels inspiration från andra fotograferar med ett stort flöde av bra bilder, sedan också feedbacken på mina egna bilder, både vad som genererar gillamarkeringar och vad som genererar kommentarer. De första åren (typ 2011-2015) använde jag feedbacken på Instagram mycket aktivt för att lära mig mer. På senare år har jag inte riktigt orkat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s