flyg · resor

Ett litet antiklimax och andra motgångar i följetongen om att få pengarna tillbaka från SAS

e9f9d058-2fbf-45bf-b7cd-e2ed11afe720
Ja, alltså. När topplocket går agerar man inte alltid helt logiskt. Nu har jag fått besked från Allmänna reklamationsnämnden – och det blev inte alls som jag tänkt mig från början. Dessutom har jag kommit på att jag lämnat fel uppgifter till Kronofogden. Så nu har jag fått rättat till det. Ovanpå det har jag kontaktat banken då jag insett att det kanske inte är så smart att ha flera ärenden löpandes parallellt.

Den här följetongen började med att jag fick ett helt obegripligt mejl från SAS som gav mig ett sjukt adrenalinpåslag. Mejlet gällde en inställd resa till Japan. Men det gick inte att förstå direkt. Jag blev tvungen att ringa. Och ja, jag är fortfarande arg på SAS. För nu är beskedet att även om de medger att jag har rätt att få mina pengar tillbaka så kan de inte säga när det blir. För de håller fortfarande på och betalar tillbaka för flyg som ställdes in i april.

Beslut från ARN

All denna ilska har runnit över i att jag först anmälde SAS till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), sedan gick in i min internetbank och begärde att kortbetalningen hävs. Och i söndags valde jag att även gå till Kronofogden för att begära att få pengarna tillbaka med ränta. Hur smart det var att dra igång alla dessa processer parallellt återstår att se. Men att jag agerat alldeles för snabbt är helt klart. Jag har inte hunnit tänka efter. På grund av det där topplocket och adrenalinpåslaget.

Nu får jag så besked från ARN. Nämndens beslut: ”Nämnden prövar inte ärendet.” Och detta beror på att eftersom flygningen har avgått från annan medlemsstat än Sverige är nämnden inte behörig att pröva frågan.

Nu har ju för all del flygningen inte avgått och kommer inte heller att avgå. Men det spelar ju mindre roll. För ja, den skulle ju ha avgått från Danmark. Kastrup närmare bestämt.

Jag får veta att behörigt organ gällande rätten till ersättning enligt EU-förordning 261/2004 i Danmark är The Danish Transport, Construction and Housing Authority. Och jag får också deras kontaktuppgifter:

The Danish Transport, Construction and Housing Authority
Carsten Niebuhrs Gade 43
DK-1577 Copenhagen V
Tel. : +45 7221 8800
Fax : +45 7262 6790
info@tbst.dk
http://www.tbst.dk

Nåja, jag upptäckte redan i söndags att Konsumentverket menar att ARN ändå inte kan pröva frågan om att utbetalningen tar för lång tid.

Ett litet antiklimax är det ändå att inte heller få frågan prövad om att SAS vägrar att ens skicka en bekräftelse på att jag begärt pengar tillbaka. Det var ju det som gjorde mig mest förbannad från början. Men jag är rädd att sådant inte heller nämns i den där EU-förordningen. Så jag släpper den frågan. I alla fall i nuläget. Möjligen väljer jag att kontakta den där Danska myndigheten i ett senare läge. Men inte just nu.

Fel uppgift till Kronofogden

Däremot har jag insett (efter en konversation på Facebook) att jag sannolikt angav fel organisationsnummer i min stämningsansökan till Kronofogden. Att bara googla lite snabbt var inte helt genomtänkt. SAS har så klart flera bolag med olika organisationsnummer.

Jag hoppades först ändå att det var rätt bolag som jag ställt mitt krav mot. Jag hann skicka en fråga till Kronofogden om huruvida de hjälper till att reda ut att det är rätt bolag i koncernen som jag ställt kravet mot.

Men så har jag också, efter det, kontrollerat det kvitto jag fick av SAS när jag bokade. Där anges istället ”Org. Number” 902001-7720. När jag sedan googlar det numret visar det sig gå till SAS bolag i Danmark och Norge. (Så klart. Vi skulle ju flyga från Kastrup!) I och med detta vet jag inte ens om Kronofogdemyndigheten kan pröva mitt ärende. Men jag har i alla fall kompletterat min ansökan där med denna uppgift. Så får vi se sedan.

Banken

Jag har också frågat min bank idag hur lång tid det kan tänkas ta att få utrett om de kan häva kortköpet. På den frågan väntas svar inom två dagar.

När jag har svaret på den frågan. Och kanske också ett besked från Kronofogden hur de ser på det bytta organisationsnumret. Då kan jag bestämma om jag ska fortsätta låta båda ärendena löpa parallellt eller om jag ska dra tillbaka det ena.

Följetongen fortsätter…

(Fotograf: Sorasak, bild från Unsplash.)

8 kommentarer på “Ett litet antiklimax och andra motgångar i följetongen om att få pengarna tillbaka från SAS

    1. Ja, så är det ju. Jag har ju egentligen inte väntat extremt länge än. Tänker bara att det är mycket pengar och att om jag inte agerar så riskerar tiden att gå tills det inte längre finns några pengar att få tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s