höst · mat · natur · resor

En kortkort höstlovsresa till Smygehus och Smygehuk


Det blev ingen resa till Japan. Och inte heller till Italien – som länge var min plan B – även om jag aldrig vågade boka något. Det blev istället två nätter på Smygehus Havsbad.

Det är fredag kväll före höstlovet när jag hittar det alternativ som till slut ska bli verklighet. Redan nästa dag ger vi oss av.

I bilen noterar vi att klockan strax är två och att nu borde vi ha varit på väg ombord, eller redan suttit i ett plan som strax skulle lyfta mot Tokyo. Om inte om hade varit.

Efter ett kort stopp för en fika i Tomelilla når vi istället den skånska sydkusten vid fyratiden. De lilablommande fälten i Abbekås har jag redan skrivit om. En fantastisk inledning på vår lilla resa.

Ungefär en kvart senare är vi framme vid Smygehus som ligger i utkanten av det lilla samhället Smygehamn. Här ska vi bo i en liten lägenhet i en av längorna på andra sidan vägen. Husen andas 70- eller 80-tal någonting och ser lite luggslitna ut på utsidan. Insidan känns fräschare även om den också minner om samma tidsperiod. Lägenheten är i två våningar med ett litet vardagsrum med pentry samt badrum på bottenvåningen och två sovrum där uppe.

Vi passar på att bada lite i hotellets spa innan middagen. Bassängen är ganska liten men det funkar bra att simma lite ändå.

Nästa dag vandrar vi först längs havet, i blåsten, till Beddingestrand och tillbaka – totalt ungefär en mil – och sedan kör vi till Smygehuk, som är Sveriges och hela den skandinaviska halvöns sydligaste udde. Vi har i och för sig varit just här förut. Flera gånger. Här fikar vi på Sveriges sydligaste café. Jag äter en macka med avokado. Den smakar mycket gott.

Utsiktsplatsen vid Sveriges sydspets är en ganska ful konstruktion. Och idag översköljs den dessutom av havets vågor.

Efter ett kortare besök hos släkten i Svedala hinner vi med att bada ytterligare en gång i hotellets mysiga spa innan det är dags för ännu en mycket god trerätters middag.

Det blev inte den höstlovsresa vi hade önskat oss. Men ändå trevligt att komma iväg ett par dagar.

7 kommentarer på “En kortkort höstlovsresa till Smygehus och Smygehuk

  1. Det blir inte alltid som man tänkt sig men många resor har ni ju gjort. Det var till Japan mellandottern skulle ha åkt på bröllopsresa, för att se körsbärsträden blomma, men jordbävningen och kärnkraftshaveriet satte stopp för det.

    Väldigt många fina foton från er kortsemester i södraste Sverige!

    1. Tack! Ja, jag är en rastlös själ och jag vet att jag är bortskämd. Men just nu är det tid att luta sig tillbaka och glädjas åt det som har varit. Ovant. Men det får gå, det också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s