resor · vackra platser

Alghero, Sardinien – mer än bara besvikelse


Vi kom till Alghero den 15 augusti. Samma dag skrev jag ett blogginlägg om hur besviken jag var över trängseln på den annars fina pinjekantade stranden med de dubbla kvinnonamnen: Maria Pia. När jag postat inlägget var klockan fem på kvällen och vi gick ner till stranden igen i hopp om att hitta en plätt där vi kunde lägga ner våra nyinköpta badhandukar med sardinska motiv.

Kvällsljus
När vi kommer ner till stranden står kvällssolen lågt över vattnet och ljuset glittrar i vågorna men stranden är fortfarande full av folk. Ändå är det inte riktigt lika fullt som det varit vid lunchtiden. Vi får plats med våra badhandukar. Men 11-åringen, Albin, som bytt om till badbyxor i lägenheten vi hyr kommer på att han glömt ombyteskläderna där. Eftersom han brukar få skav om han går hem i blöta badbyxor tar Anders på sig att gå och hämta shortsen. När han är tillbaka ska 13-åringen, Anton, byta om till badbyxor. Då kommer han på att han glömt badbyxorna. Anders går en andra runda.

Solnedgång på stranden
Medan Anton vaktar grejorna på land går jag och Albin ut i det långgrunda vattnet och doppar oss. Vi tävlar om vem som kan gå snabbast med händerna på botten, liggandes på rygg i det grunda vattnet. Det är något oklart vem som vinner men Albin inför nya regler efter hand. Vi stannar länge på stranden den kvällen, ända tills solnedgången. Efterhand lämnar fler och fler stranden och mot slutet är det riktigt vackert ändå. På Lidostranden fotograferar jag några ungdomar som spelar volleyboll i solnedgången när vi går tillbaka mot lägenheten.


Häftigt fyrverkeri
Till kvällsmat äter vi kallskuret på balkongen innan vi går ut för att ta oss in till gamla stan i Alghero, titta på den och kanske äta en glass. När vi kommer ut är det om möjligt ännu mer trängsel än vad det varit på stränderna tidigare på dagen. Vi är närmast i chock men promenerar ändå in i mot stan sirapstakt genom folkmassan. När vi är nästan framme vid stadsmuren börjar ett gigantiskt fyrverkeri. Ett av de häftigaste vi någonsin sett. Det är då som Anton googlar och tar reda på att det är jungfru Marie himmelsfärdsdag och helgdag i Italien! Det förklarar ju en del av trängseln. Särskilt den på kvällen! Det blir aldrig någon glass den kvällen men vi är ett fyrverkeri och en lärdom rikare.


Favoritrestaurangen
Andra dagen ringer jag och bokar in oss på vår gamla favoritrestaurang på stranden Maria Pia, Ristorante La Conchiglia klockan 14:00. De klarar engelskan sådär så jag får ta en siffra i taget i klockslaget men det verkar ändå fungera för när vi kommer dit finns det ett bord till oss. Jag, Anders och Anton tar varsin Spaghetti La Concigliga, som man måste vara minst två som beställer. Den består av spagetti i tomatsås med blåmusslor, vongole-musslor och languster. Albin tar en spaghetti vongole. Det smakar mycket gott!


Mer om maten
Vongole-musslan heter Tapes Semidecussatus på latin men jag hittar inget svenskt namn på den. Den ingår i familjen venusmusslor. Languster (Palinurus) är ett släkte av storkräftor. Släktet är mycket gammalt, minst 110 miljoner år. Langustern påminner om hummern men har mycket långa yttre antenner och en kraftig, särskilt i främre delen taggig huvudsköld. De mycket långa gångbenen är inte försedda med vanliga klor utan avslutas med enkla klor. Langustern förekommer rikligt i Medelhavet.

Nästan helt ensam på stranden
Både den här dagen och nästa, som är vår sista hela dag på Sardinien, är det mycket folk på stranden. Om än inte riktigt fullt lika knökafullt som första dagen. På morgonen avresedagen går jag ensam ner till stranden för en morgonpromenad och då är där riktigt fint även om själva sandstranden ligger i skugga.


Solnedgångar och mysiga gränder
Staden då? Jo båda de kvällar som vi hade kvar efter jungfru Marie himmelsfärdsdagskvällen går vi in till gamla stan och äter på två olika restauranger där utan att ha bokat bord i förväg. Med lite tur hittar vi lediga bord. Sista kvällen kommer vi in till stan just när solen går ner. Alghero är en medeltida stad som på den tiden hade stor inflyttning väster ifrån, från Katalonien. Än idag talas en katalansk dialekt i staden och gatuskyltarna är tvåspråkiga med text både på italienska och katalanska. En stadsmur omger den gamla delen av stan som innehåller mängder av gränder, restauranger, caféer och souvenirbutiker. Det är väldigt mysigt att gå omkring där trots att det så klart är ganska turistiskt.


Avslutande rekommendationer
Sammanfattningsvis kan jag absolut rekommendera en resa till Alghero, men undvik augusti då italienarna själva har semester och här är överfullt med turister. Även om jag tycker att det är mysigt med inhemska turister som talar språket och efterfrågar den lokala matkulturen blir det helt enkelt för mycket folk. Missa inte gamla stan, eller stranden Maria Pia men var beredd på att fler än du hittat dit. Hyr gärna bil någon eller några dagar och besök stränder som Lazaretto och La Bombarde men undvik den berömda La Pelosa där det var för mycket folk även i slutet av september för tio år sedan. Orkar du köra två timmar en morgon till Porto San Paolo så rekommenderar jag ett besök på ”söderhavön” Tavolara som en gång var världens minsta kungarike men tänk på att sista båten dit ut går 13:30. Tillbaka går det båtar ända till 18:30 och då har du två timmar tillbaka till Alghero om du inte väljer att övernatta i Porto San Paolo.

Läs mer: Tre vackra stränder med kristallklart vatten på Sardinien

6 kommentarer på “Alghero, Sardinien – mer än bara besvikelse

  1. Så otroligt vackert och GOTT det ser ut! Men det är nog som du skriver att augusti bör man undvika. 😊

  2. Faller för dina motljusbilder, särskilt den sista. Så bra att ni fick förklaringen till trängseln, man har inte alltid koll på de lokala festdagarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s