årstider · mat · natur

Årets första trattkantareller 


Idag har vi hittat årets första trattkantareller. Det måste nästan vara rekordtidigt?

Om du googlar på trattkantarell så kommer du att kunna läsa att den hittas från september till november. Men i min kalender står det fortfarande augusti. Ändå hittade vi en hel del teattisar idag när vi var på jakt efter nya svampmarker.

Förra veckan hittade vi en hel del gula kantareller på ett ställe vi kännt till i flera år. Idag återvände vi och hittade några till, som vuxit som svamoar ur jorden.

Sedan körde vi vidare i jakt på ny svampskog. Vi har nämligen just inga fler bra ställen längre.

Första skogsvägen vi tog in på resulterade i att vi hittade en fin, spegelblank insjö. Men ingen svamp. Vi hittade inte ens något bra ställe att parkera bilen.

Nästa skogsväg vi försökte med gav bättre utdelning. Till att börja med hittade vi en plats att ställa ifrån oss bilen.

Och jag blev riktigt förvånad när jag hittade de första trattisarna! Men vi hittade gula kantareller också. Rätt som det var började det pska och vi fick skynda oss hem. På väg tillbaka till bilen såg vi några små grodor. På vägen hem smattrade regnet mot framrutan så att det knappt gick att se vägen. Den medhavda matsäcken åt vi på altanen hemma.

Några timmar senare återvände vi och hittade mer svamp. Sammanlagt fick vi ihop till ungefär ett och ett halvt durkslag. Det räckte till både kvällsmackor och en liten påse till frysen.

Så om du bor i Blekinge är det inte för tidigt att ge dig ut i skogen på jakt efter trattkantareller!
6 kommentarer på “Årets första trattkantareller 

  1. Härliga foton! Hos oss, i norra delarna av Uppland, har det regnat alldeles för lite för svampen. Några ynka, ganska torra och tråkiga, kantareller har jag hittat hittills (om det nu inte skett något underverk under tiden jag varit borta).

  2. Så finstämda bilder – och grodan, har du lyckats fånga den mitt i hoppet? På de flesta ställen är det nog tidigt att hitta trattisar redan i slutet av augusti, men jag har ett litet ställe i min skog där de varje år kommer väldigt tidigt. I år plockade jag de allra första redan den 27 juli, kändes litet märkligt. :-)

  3. I dag har jag varit i Kolmårdsskogen och plockat c:a tre liter gula.😁. Tyvärr avverkas skogen på några svampställen.😢

  4. Vilken fin bild på grodan :) Ja, på svamparna också naturligtvis. Trattisar har jag inte sett men vi har varit i en stuga i småland några dagar och där hittade jag många soppar, citronslemskivlingar och en del kantareller. Det är härligt när svamparna dyker upp och i alla fall jag blir nästan fanatisk :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s