miljö · vatten · världen

Houston – vi har ett problem

Jag ser bilder från Houston, Texas, på nätet. På nyhetssajter och på Instagram. Det landets märkliga president har hävdat att inte ens experter sett något liknande förut. Ja, tänker kanske någon, det är nästan som om klimatet…

Som om. Klimatet. Håller på att förändras. Men säg det inte till den där presidenten. Han blir så sur då.

Läget
Just nu är läget där borta bättre, men det fortsätter att regna och prognoserna säger att det ska intensifieras igen. Men i vart fall mot mitten av veckan bör ovädret vara över för Houstons del. Hur lång tid det tar att reparera alla skador återstår att se.

Problemet
Nu är det inte väder och klimat enbart som försatt Houston i det här läget. Våtmarker och andra naturliga översvämningsytor har byggts bort när samhället har förtätats. Andelen hårdgjord yta har ökat. Det här är inte på något sätt unikt för just Houston. På de flesta håll runt om i världen sker samma utveckling som en del av urbaniseringen.

Lösningen
Men ska vi klara av att hantera klimatförändringarna behöver utvecklingen gå åt andra hållet. Fler översvämningsytor behöver tillskapas dit vattnet kan ta vägen när det regnar som aldrig förr. För det kommer det att göra. Och hårda ytor behöver bli mjukare, som till exempel gröna tak vars växter bromsar flödena. Just sayin. Och så behöver vi få stopp på det här galopperande klimatet också. Men som sagt. Säg inget om det till honom som blir så trumpen jämt. Han kommer ändå inte att lyssna…

5 kommentarer på “Houston – vi har ett problem

  1. Så bra skrivet, tänk om alla kunde förstå att vi måste hjälpas åt för att förhindra de värsta klimatförändringarnas öden. Hur kan någon bara kalla det för väder, ett barn kanske, inte en person med maktposition väl. Ojojoj hur ska det gå för vår planet.

  2. Japp. Vi har en hel enhet på jobbet som pysslar med klimatanpassning och i Köpenhamn svämmar det över som tusan i skyfall så vår egen personalmatsal stod en halvmeter under vatten härom året och var stängd i en månad. Förra året installerade de översvämningsskydd mellan gatan och trottoaren utanför oss i närheten av Nyhavn.
    Förövrigt är det inte bara Houston som har problem nu. Två tredjedelar av Bangladesh står under vatten och det är BARA i GP jag alls sett det när det gäller svensk media. Man hänvisas till tidningar i Australien, Storbritannien osv. Pinsamt.

      1. Media kallar det ”närhetsprincipen” att läsarna är mer intresserad av sådant som händer nära, i den västerländska delen av världen och i länder där vi brukar turista. Lite sorgligt kan jag tycka att det är…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s