hållbart resande · resor

20 juli – 20 augusti – nu ska du undvika Medelhavets turistorter

Turister åker färja i Grekland.

Vi befinner oss på en fin strand på ön Amorgos i Grekland ett par veckor innan den riktiga högsäsongen vid Medelhavet när vi råkar överhöra ett samtal vid strandbaren. En annan svensk turist pratar med personen som serverar på engelska. De pratar om just det där. När det är högsäsong. ”From the 20th to the 20th” säger killen som jobbar i baren, och syftar på den 20 juli till den 20 augusti.

Till den här stranden hittar inte jättemånga turister. Å andra sidan finns här inte jättemånga solstolar heller. Få är lediga redan så här i början av juli. Under peeken lär det vara svårt att hitta en ledig solstol om du inte kommer tidigt. Ändå blir det nog aldrig riktigt samma trängsel här som på många andra mer kända turistorter runt Medelhavet.

Trängsel på Sadinien
Vi pratar själva om det där sedan. Att det kan stämma rätt så bra med den 20:e till den 20:e. Att det är då som det är trängsel vid Medelhavet. Att det är den perioden som bör undvikas numera.

Det var för ett par år sedan när vi kom till Alghero på Sardinien den 15 augusti som jag bestämde mig för att undvika sena sommarsemestrar vid Medelhavet framöver. Det var så fruktansvärt trångt på stranden och överallt. Nu visade det sig att just 15 augusti är helgdag i Italien så det blev något bättre sen. Men i min sammanfattning om Alghero skrev jag ändå att du bör undvika augusti då italienarna själva har semester och där är överfullt med turister. Men egentligen är det kanske inte exakt hela augusti som ska undvikas, men däremot en bit av juli också. Från den 20:e till den 20:e alltså.

Protester på Mallorca och i Venedig
Det tycks nämligen som om turismen på flera håll i Europa passerat en gräns där den just den här tiden på året på många sätt börjar bli ohållbar. Det har ju varit protester på flera håll mot turismen de senaste åren. På Mallorca och i Venedig bland annat.

Det beror så klart på vart du reser. Alla orter runt Medelhavet är inte som Venedig, Mallorca eller ens Alghero. Allt kommer på en skala. Men mitt råd är: Har du möjlighet så undvik den 20 juli till den 20 augusti vid Medelhavet.

Värmeböljor
Och bortsett från trängseln så är det här dessutom den perioden när risken är som störst för mer extrema värmeböljor i området. Så det är ju ännu en anledning att undvika de här resmålen den här tiden.

Har du varit i Medelhavsområdet vid den här tiden på året? Är du där kanske just nu? Vad tycker du? Är det för trångt? Eller finns det gott om utrymme till alla?

Strandbar på Amorgos i juli i år men före högsäsongen.
Fullt på Stranden Maria Pia i Alghero under högsäsong i augusti 2017.

6 kommentarer på “20 juli – 20 augusti – nu ska du undvika Medelhavets turistorter

  1. Förr åkte vi med barnen till södra Spanien där mina föräldrar hade byggt ett hus. Vi åkte i juni, ibland innan skolan hade slutat. Men en gång i augusti och det var nog då vi förstod att strandträngseln berodde på att spanjorerna själva hade semester.

  2. haha ja jag förstår din tanke, men jag tror inte jag kan låta bli att trängas med alla människor å stränderna runt medelhavet. Det är ju då jag har semester :D

  3. Undvik hela augusti, i alla fall i Grekland. Hettan och mängden turister gör turistorterna till rena pesten. Och ortsbefolkningen kämpar på med att le och hålla servicen uppe – stackare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s