5 snabba · hållbart resande · resor

5 snabba (i mitten av juli 2019)


”5 snabba”, en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet, har pausat någon månad när jag haft semester men är nu tillbaka. Denna veckan om flygbolag som ställer in resor till Kairo efter terrorhot, om reseföretaget som gjorde skånska parets bröllopsresa till en mardröm, om drevet på sociala medier mot en flygande ledarskribent, om trafikverkets utredning av nattåg till Europa och om vattenbufflar och vildhästar som sätts ut i Europa.

1. Flygbolag ställer in resor till Kairo efter terrorhot
Igår meddelade British Airways och tyska Lufthansa att de ställer in sina flygningar till Egyptens huvudstad Kairo. BA har meddelat att uppehållet är minst en vecka. Brittiska utrikesdepartementet varnar för en ”förhöjd risk för terror som riktar sig mot flyget” i Egypten. Om detta berättar bland annat Expressen.

Egypt Air har å sin sida, eventuellt något ironiskt, meddelat att de flyger till den brittiska huvudstaden, som vanligt. Men terrorhot skojar man inte bort. Det brittiska utrikesdepartementet har uppdaterat sina reserekommendationer för Egypten, och varnar för en förhöjd risk.

2. Drömresan som blev en mardröm
Martina Malm och Freddy Nilsson köpte en drömresa inför sin bröllopsresa till Seychellerna med det svenska reseföretaget SunRecidence Travel Collection. De betalade 50 000 kr för en resa till ett exklusivt boende med havsutsikt på resmålet. Trots att de jagade på kom flygbiljetterna först fyra dagar innan avresa. Men när de kom fram besannades det inte särskilt beresta parets oro. När ingen mötte dem på flygplatsen, som utlovat, kontaktade de boendet som de bokat genom den svenska resebyrån, men där fanns de inte inbokade. De fick då själva fixa med annat boende. Först ett enklare vandrarhem uppe i bergen och sedan lägga ut ytterligare 38 000 kr av egna pengar för ett boende vid havet. Om detta skriver Sydsvenskan. SunRecidence Travel Collection har nu lovat pengar tillbaka men verkar ännu inte ha betalat ut något.

Så stor varning för det företaget!

3. Drevet mot den flygande ledarskribenten
Det har i veckan pågått ett drev mot Aftonbladets ledarskribent och politiske chefredaktör Anders Lindberg. Kritiken går ut på att han flugit iväg på semester med sin familj. Smygfotograferade bilder cirkulerar. Från när de väntar på en flygplats. Upprördheten över att han flyger visar inga gränser.

Hela drevet bygger på ett medvetet missförstånd. Anders påstås ha proklamerat att folk som flyger borde skämmas. Det hänvisas till en automatiskt genererad tweet med rubrik och länk till en text av en annan ledarskribent på Aftonbladet. Hela drevet utgår ifrån denna.

Den som följer länken till den text twitterkontot hänvisar till och läser texten ser dessutom att det hon som skrivit säger är att folk som flyger ”egentligen” borde skämmas, vilket inte är riktigt samma sak som budskapet i den mer tillspetsade rubrik som Anders konto automatiskt twittrade ut.

Det går så klart att önska att Aftonbladet försåg dessa automatiska tweets med citationstecken. Liksom att rubriksättningen gjordes mindre tillspetsad. Men de som startat drevet har rimligen förstått hur det hänger ihop. Ändå rullar de igång det.

När det har påpekats att det inte är Anders som skrivit att folk som flyger borde skämmas har det i somliga trådar hänvisats till att Anders visat oro för klimatförändringarna allmänt och stöttat Greta Thunbergs kamp. Därför är han ändå en hycklare som flyger.

Men hallå! Vi är många som oroas av klimatförändringarna. Som stöttar Greta. Och ändå flyger. (Jag själv klimatkompenserar – men ändå.)

Väldigt många människor flyger. Väldigt många oroas också av den globala uppvärmningen. Till stora delar är det samma människor.

Ska nu alla vi stämplas som hycklare?

Jag tycker inte det är rimligt.

4. Trafikverket utreder förutsättningarna för upphandling av nattåg till kontinenten
En förutsättning för att fler av oss som oroar oss för klimatet ska kunna ta tåget till utlandssemestern är att det blir enklare att göra så.

Trafikverket har därför fått i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för statlig upphandling av nattågstrafik till europeiska städer.

I uppdraget ingår att lämna förslag på trafikupplägg och resmål, en bedömning av kostnaderna för staten samt en tidplan för genomförandet.

”Redovisningen av uppdraget kommer att utgöra ett underlag vid ett framtida beslut om statlig upphandling av trafik”, säger Lennart Kalander, avdelningschef nationell planering på Trafikverket.

Uppdraget ska delredovisas till Regeringskansliet senast den 15 januari 2020 och slutredovisas senast 30 april 2020.

5. Vattenbufflar och hästar återskapar natur i Europa
Sist en kul nyhet för alla som är intresserade av naturresor. Vattenbufflar och hästar av rasen konik har släppts ut på olika håll i Donaudeltat. Där kommer de enligt en artikel på natursidan återskapa ett mosaikliknande landskap som gynnar biologisk mångfald och naturturism.

18 vattenbufflar har släppts ut på den 3 500 hektar stora ön Ermakov i den ukrainska delen av Donaudeltat. På samma ö har även 23 hästar av ponnyrasen konik släppts ut. Vilda hästar ska även återintroduceras till Rodopibergen i Bulgarien, Velebitbergen i Kroatien och västra iberiska halvön.

Veckans vinjettbild är från pyramiderna vid Giza utanför Kairo 2010.

2 kommentarer på “5 snabba (i mitten av juli 2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s