resor · väder

Hur är vädret på Amorgos?

Amorgos. En vacker ö i ögruppen Kykladerna i Grekland. Vacker ö och vackert väder. För inte helt oväntat råder det medelhavsklimat här. Torra och varma somrar. Medan vädret på vintern är omväxlande och regnigt.

Mycket sol

Antal soltimmar varierar från fyra timmar om dagen i snitt i januari till 14 timmar i snitt om dagen i juli. 7-8 soltimmar per dag har månaderna mars, april och oktober. Fler än tio soltimmar per dag har hela sommaren från och med maj till och med september.

Lite regn – i alla fall på sommaren

Genomsnittlig årsnederbörd är 610 millimeter. Den regnigaste månaden är november, med i genomsnitt 132 millimeter, och den torraste är juli, med endast 1 millimeter nederbörd i snitt. Vissa sajter uppger till och med 0 mm. I princip regnar det nästan inte alls i juni, juli och augusti medan maj och september kan ha någon enstaka dag med regn. April och oktober har ungefär tre regniga dagar vardera. Flest regniga dagar är det i januari med nio dagar.

Temperaturer

Årsmedeltemperaturen här är 18 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 26 °C, och den kallaste är januari, med 10 °C. Det gäller genomsnittlig temperatur för dag och natt tillsammans.

Månad för månad är dygnets högsta temperatur som månadsmedelvärde: januari 15 °C, februari 15 °C, mars 16 °C, april 20 °C, maj 23 °C, juni 27 °C, juli 30 °C, augusti 30 °C, september 27 °C, oktober 24 °C, november 20 °C och december 17 °C.

Månad för månad är lägsta nattemperatur i genomsnitt januari °8C, februari 8 °C, mars 9 °C, april 11 °C, maj 15 °C, juni 19 °C, juli 21 °C, augusti 22 °C, september 19 °C, oktober 16 °C, november 13 °C och december 11 °C.

När är det bäst?

När på året det är som bäst att besöka ön är så klar en smaksak men april månad påminner lite om sena maj eller tidiga juni i Sverige med behagliga temperaturer och vackra ängsblommor. I juni blommar vild timjan med lila blommor. Extrema värmeböljor är vanligast i juli och augusti. September och oktober påminner om svensk högsommar med hygglig värme och växlande väder. Och det är fortfarande varmt i vattnet.

Vinjettbilden överst i inlägget: Stenformationer i vattenbrynet vid huvudorten Katapola på Amorgos.

Läs mer: 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

En kommentar på “Hur är vädret på Amorgos?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s