charter · personligt · resor

En resenörds uppväxt – charterresorna

”Jag tog mina minnen och gav mig av. Jag reste mot min längtan och jag reser än idag.” Det här är tredje och sista delen om resorna vi gjorde under min uppväxt. Den första delen handlade om mina första resor, de första tio åren. Det andra inlägget i den här mini-serien handlade om en fyra veckor lång resa till USA 1979.

Vi hade alltså bara gjort enstaka utlandsresor under mina första år. Det var någon Danmarks-resa, en charterresa till Gran Canaria där jag fyllde 6 år. Och så den där långresan till USA sommaren när jag var 12 år. Annars var det inrikes som gällde. Fjällen och skidåkning. Orientering på O-ringens 5-dagars i olika landskap varje år. Det där fortsatte vi med några år till. Men efter USA-resan hände något mer.

Katalogerna

Det var nu som charterkatalogerna kom in i mitt liv. På glansigt papper berättades om olika resmål vid Medelhavet. Visades bilder. Mest på hotellpooler. Många timmar satt jag i vår röd- och svartrutiga soffa hemma i villan i Krokek och bläddrade i de där katalogerna. Med tillhörande prislistor. Där väcktes tankar. Där föddes drömmar.

Tre somrar i rad åkte vi iväg, mina föräldrar, jag och min bror, på resor födda ur sådana kataloger. Det var åren 1980 – 1982.

Sicilien

Från Sicilien 1980 minns jag att vi bodde i en badort som heter Naxos — precis som den grekiska ön — men som här ligger alldeles nära Taormina som är en gullig by med vacker utsikt. Och som är ett mycket populärt utflyktsmål för turister på den här italienska ön. Till den byn åkte vi så klart. Där köpte jag en souvenirgubbe i poslin med texten ”Mafioso di Taormina”. Och så gjorde vi en utflykt till Etna. Vulkanen. Och en till en vacker bäck i en vacker ravin. Gole dell’Alcantara gissar jag att det var, nu när jag googlar så här i efterhand.

Jag och min bror alltid längst fram i klungan för att lyssna på guiden när det var utflykt.

Pizza åt vi också. Det var här som jag första gången åt en Calzone — en inbakad pizza — som sedan blev min favorit bland alla pizzor under många år.

1980. 1. Min bror i Naxos, Sicilien. 2. Etna. 3. Mamma, jag och min bror. Foto (del-bilderna): Lars Hansson

Rhodos

Sommaren 1981 bar det av till Grekland. Rhodos stad närmare bestämt. Inkastare utanför restaurangerna nere vid hamnen. Gamla stan med ringmuren runt. Hjortar i vallgraven och kattungar utanför hotellet. Vi följde med på en utflykt där vi red på åsnor. Det tyckte jag var kul. På den tiden var det ingen som ansåg att det var djurplågeri att låta turister rida. Och Fjärilarnas dal besökte vi också — som var alldeles full av flygfän. Men som egentligen inte är fjärilar.

Nu hade jag fått en egen kamera. En kompaktkamera av enklare slag som gav kvadratiska och oskarpa bilder. Men ändå. Jag fotograferade inte så många bilder på den här resan. En bild visar en borg i ringmuren i Rhodos stad som tydligen kallades ”Korsriddarnas slott”. En visar en kattunge. En några hustak, en minaret och ett kyrktorn. Ytterligare en hjortarna i vallgraven. Och en visar solnedgången över Medelhavet, bakom en sten.

Utflykt med åsneritt till Lindos, Rhodos i tre bilder. Foto (del-bilderna): Lars Hansson

La Serra, Italien

1982 medan fotbolls-VM för herrar pågick i Spanien besökte vi Italien. Ett land som gick till final i nämnda VM medan vi var där. Och därför fick vi uppleva italienarnas närmast hysteriska glädje över detta på plats. Flaggor fladdrande i fartvinden, ut genom fönster på tutande bilar.

La Serra var annars en mycket speciell anläggning. En svensk stugby i Italien. Den låg vid kusten norr om Neapel och söder om Rom och ägdes av svenska LO, TCO och KF. Stora pinjekottar i sanden. En pool som mest av allt liknade en kommunal simbassäng. Inte bara medlemmar i nämnda organisationer, utan vem som helst kunde resa dit med charterbolaget Fritidsresor. Som vi gjorde.

Utflykter gjorde vi till Pompeji och Rom.

På besök i Colosseum, Rom. Jag i röd klänning och permanentat hår. Foto: Lars Hansson
Här mina egna bilder från utflykten till Rom 1982.

Egypten

Sommaren 1983 kan jag varken hitta i mitt minne eller bland mina bilder att vi gjorde någon utlandsresa, men på jullovet åkte vi till Egypten med Temaresor för en rundresa i Nildalen med start i Kairo. Vi var den enda barnfamiljen i sällskapet. Jag hade i och för sig redan gått en termin på gymnasiet när vi gjorde den här resan. Den var fantastiskt spännande!

Pyramider och tempel. Tempel och fler tempel. Ett och annat museum. Med gravskatter. Och de underjordiska gravarna i Konungarnas dal.

Och en kultur helt olik vår egen. Män i långa ”klänningar”. Jag minns att vi fick grillad kyckling väldigt många måltider. Med kokta morötter. Och att vi skrattade åt det. Men också att vi åt kaningryta en gång och falafel en annan. Red på dromedarer gjorde vi. Och åkte felucka — en slags segelbåt — på Nilen. Bland annat.

En sida ur mitt fotoalbum med bilder från Egypten 1983.

Resor på egen hand

Under de här åren gjorde jag också mina första resor på egen hand. Ett par gånger åkte jag tåg själv upp till Stockholm från Norrköping för att hälsa på en kompis som hade flyttat upp dit.

En sommar var jag också ensam iväg på ett ”dataläger” i Höör i Skåne. Skolresor var det förstås några stycken också – men det var ju inte riktigt som att resa på egen hand.

Efter Egyptenresan började jag resa utomlands tillsamman med min dåvarande pojkvän. Ett par charterresor till Gran Canaria på julloven och tågluffar i Europa på sommaren. Pengarna till resorna tjänade jag ihop genom att jobba i butik.

Tillsammans med min mamma, pappa och bror gjorde jag en också bilresa till Norge sommaren 1985.

1986 tog jag studenten och 1987 flyttade jag till Luleå. Och därmed får väl uppväxten sägas vara över. Men reser mot min längtan. Det gör jag än idag.

Läs mer: En resenörds uppväxt – mina första resor 0-10 år

9 kommentarer på “En resenörds uppväxt – charterresorna

  1. Jag gjorde min första charterresa när jag var 25 år. Skulle man berätta det för dagens 25-åringar skulle de garva läppen av sig. Idag har 10-åringar varit i fler länder än vad jag mäktat med under åren.

  2. Kul att se dina reseminnen!
    Som barn gjorde vår familj inga charterresor, däremot bilade vi runt i Europa som galningar.
    Första chartern, då var jag nog 18 år.
    Trevlig lördag!

  3. Fina reseminnen och fascinerande detta med kamerornas och därmed fotandets och fotonas utveckling. Att jobba ihop pengarna och sedan resa i augusti, i värsta hettan minns jag också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s